Tuesday, 30 August 2011

Selamat Tinggal Ramadhan

Bismillah..

Sambutan hari raya AidilFitri menandakan tamatnya pesta Ibadah bagi umat Islam seluruh dunia. Walaupun ianya satu kesedihan, namun itu tidak bermakna kita perlu membenci hari yang telah dijadikan bagi umat Islam sebagai hari perayaan, berbeza dengan agama-agama lain yang ada di muka bumi ini. Ramadhan tahun ini memberi makna yang besar dalam hidup aku kerana buat pertama kalinya aku mengisi Festival Ramadhan ini di Luar Negara. Buat pertama kalinya, tiada juadah yang disediakan oleh emak mahupun makcik-makcik Dewan Makan. Segala makanan yang ada di rumah tiada lansung datangnya dari Bazaar Ramadhan dan makanan yang ada juga sangat simple, tidak "semewah" seperti sambutan di Malaysia.

Ramadhan tahun ini aku kire pesta ibadah paling berjaya sepanjang hidup aku. Bukan menu berbuka yang menjadi tumpuan sepanjang berpuasa di sini. Buat pertama kalinya aku mengkhatamkan Quran seorang diri, walaupun tidak mengikuti mana-mana kumpulan Tadarus. Target aku untuk habiskan baca terjemahan Al-Quran juga berakhir dengan jayanya pada hari sabtu yang lalu. Setelah habis membaca tafsir tu, baru aku sedar betapa "wajipnya" setiap umat Islam membaca apa yang telah dituliskan dalam surat Allah itu kepada kita. Khatam Quran beratus-ratus kali seolah-olah tidak berguna kalau tak faham lansung maknanya.

Berbeza dengan Ramadhan tahun-tahun sebelum ni, solat berjemaah aku di Masjid sebelum ni sangat kurang tersusun. Kadang-kadang terpaksa ditinggalkan kerana kesibukan berprogram dan juga kemalasan yang amat sangat. Kalau yang betul-betul terjaga pun sebelum ni ialah solat isyak sebab akan buat dengan terawikh sekali. Maghrib kadang2 tak buat kat masjid sebab nak berbuka di rumah. Waktu siang juga liat mahu ke Masjid. Tahun ni Allah bagi nikmat yang sangat besar bilamana aku berjaya menunaikan semua solat Fardhu di Masjid kecuali solat Zohor yang terkorban tiga kali. Dua sebab hujan dan satu sebab tertidur. Heeee... Target untuk memenuhi solat subuh di Masjid sepanjang bulan ni akhirnya tercapai, Alhamdulillah. Seronok gak sebab hampir setiap hari dapat jumpa musang.

Namun begitu, solat-solat sunat aku boleh dikategorikan sangat gagal. Perubahan waktu tidur menyebabkan aku gagal menunaikan solat Dhuha. Aku rasa macam tak sampai 1/3 je dalam bulan ni aku buat solat Dhuha. Maksiat juga masih tak dapat nak ditinggalkan sepenuhnya sepanjang bulan Ramadhan ni. Mengumpat berjaya dikurangkan kerana tak ada orang yang nak dijadikan bahan umpatan. Haha. Lili Tai jela kot yang selalu jadi bahan mengumpat. Kah3x.

Daripada Abu Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata "Rasulullah Saw telah bersabda yang bermaksud "setiap amalan anak Adam adalah baginya kecuali puasa, puasa maka ia dalah untukku dan aku akan membalasnya. Dan puasa adala perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka ia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggalkan puasa. sekiranya dia dihina atau diserang, maka dia berkata "sesungguhnya aku berpuasa demi tuhan yang mana diri nabi muhammad ditanganNYA maka perubahan bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum disisi Allah pada hari kiamat dari bau kasturi. Dan bagi orang berpuasa dua kegembiraannya yang mana dia gembira sewaktu berbuka dan gmbira dengan waktu berbukanya serta bergembira ketika berjumpa Allah Swt dengan puasanya"

Hadith Riwayat : Imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi.

Aku tidak pasti adakah ramadhan ini berjaya menjadikan aku tergolong dalam golongan bertakwa seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran. AKu tak pasti adakah amalan-amalan ini diterima oleh Allah untuk melayakkan aku ke syurga. Yang pastinya, Allah sangat Penyayang kepada hamba-hambanya, sangat Pemaaf kepada segala dosa yang dilakukan oleh Hambanya dan sangat Adil kepada hamba-hambanya. Manusia yang sombong terhadap segala nikmat Allah, tidak layak lansung duduk di muka bumi ini. Maafkan kami Ya Allah.

Selamat Tinggal Ramadhan. Kami pasti merindui Mu..

Sekian dari Syuib0809.

Saturday, 27 August 2011

Friday Picasa

Bismillah..

Hari ni merupakan jumaat terakhir bagi ramadhan tahun ni. Hujan yang bermula sebelum subuh dan tak berhenti-henti turun smpai sekarang menyebabkan manusia kurang nak keluar rumah. Tapi, waktu solat Isyak dan terawikh tadi, penuh masjid abu bakar smpai keluar pintu. Tengah hari tadi, ceramah sebelum solat jumaat sangat mantap. Menceritakan kembali kisah bilal yang pulang semula ke Madinah setelah beberapa tahun Rasulullah wafat. Juga, kisah abu sufyan yang membela fatimah sebab ditampar oleh abu jahal. Sungguh menarik kisah-kisah yang dibawa ketika ceramah tadi, alhamdulillah.

Malam pulak, solat terawikh akhirnya berjaya mengkhatamkan Quran. Memang satu malam imam-imam ni baca lebih satu juzuk. Lepas habis terawikh lampu dipadamkan dan imam mula membacakan doa. Doa sangat panjang sampai 15 minit dan imam sebak menangis ketika berdoa. Aku terpinga-pinga sebab tak faham doa yang dibaca dalam bahasa Urdu dan Arab. Lepas doa, sambung witir dan kemudian ada majlis penyampian hadiah kepada imam-imam. Selepas tu, kami dihidangkan dengan ceramah dari Ustaz Ibrahim Mogra sampai pukul 12 malam.



Ceramah beliau sangat mantap. Bibit kata-kata yang cukup menyentuh hati. Antara beberapa point yang aku dapat tangkap ialah mengenai beberapa ulama' yg membahagikan islam kepada 5 bahagian iaitu keimanan, ibadah, akhlak, muamalat dan muasyarat. Penekanan beliau mengenai akhlak yang menjadi aspek penting dalam kehidupan seorang muslim. Kemudian beliau berpesan supaya kita melakukan semua perkara kerana sayangkan Allah, bukan kerana takut pada Allah. Maksud die bukan jangan tak takut pada Allah, tapi niatkan yang kita buat semua benda semata-mata kerana Allah sahaja. Jangan salah faham sudah..

.....................

Beberapa hari lepas, aku kembali bermain-main dengan Software Picasa. Sepuluh tahun dahulu, mungkin benar ungkapan yang mengatakan "Gambar tak mungkin menipu". Namun, teknologi sekarang, apa-apa sahja boleh berlaku. Orang yang tak bertudung boleh dipakaikan tudung. Perempuan yang baik tetibe dibukakan auratnya di Internet dan macam-macam lagi. Aku memang lemah bab-bab edit gambar ni. Setakat Picasa ni, memang basic sungguh la. Seronok sebenarnya tengok Ustaz Azhar Idrus tangkap dan edit gambar gune kamera lawa. jarang dapat jumpe Ustaz macam ni. Boleh tengok hasil beliau di sini http://www.digitalmukmin.com/.

Contoh gambar yang warnanya aku tukar:

Gambar pertama:


Gambar kedua:


Aku masih tak percaya aku sedang duduk di United Kingdom.

Sekian dari Syuib0809.

Thursday, 25 August 2011

Ulama' perlu pengiktirafan

Bismillah..

Alhamdulillah, hari ni aku berkesempatan untuk mengikuti forum sinar Harian, "Ulama Politik: Dakwah atau Parti". Lepas habis je masak juadah berbuka puasa, terus aku bukak youtube nak tengok Forum ni. Hanya ada sekitar 25 minit sebelum aku perlu ke masjid untuk solat asar. Dan 25 minit tu, aku dapat simpulkan, memang Mantap!! Lepas maghrib sambung tengok balik dan hati makin berdebar sebab terpaksa berhenti untuk pergi solat Isyak. Lepas Terawikh dan akhirnya tamat gak aku tengok penuh wacana sinar Harian ni.



Oleh itu, aku teringin nak komen sikit je dari sudut pandangan aku.

Tan Sri Harussani.
Memang tak boleh dinafikan, beliau sangat baik dan sangat mengambil berat pasal Islam. Tak kisahlah kerajaan ke pembangkang, dua-dua beliau akan tegur kalau salah. Dan die ni boleh dikatakan macam ulama' minda lama dan sangat sayang kepada melayu Islam. Beliau tidak terlibat dengan politik dan sangat tak suka melihat perpecahan umat Islam. Bagi aku, memang perlu ada ulama' sebegini yang tidak terlibat dengan politik, namun kalau semua jadi macam beliau, aku agak kurang bersetuju. Sangat hebat memperjuangkan Islam, namun mungkin kurang sikit percaturan ilmu politik.

Ustaz Fathul Bari.
Beliau juga orang yang sangat baik. Orang yang positif dan tinggi ilmu pengetahuan agama. Tambahan, beliau seorang yang lemah lembut dalam percakapan. Niat baik beliau sangat murni, namun mungkin kurang pengalaman dalam politik sebab baru je join. Segala dalil dan Hujah yang beliau sampaikan memang tepat, namun masih sukar aku nak nampak praktikalnya sebab beliau lebih menekankan mengenai sabar dalam berdakwah dan kaedah menegur pemimpin. Dan boleh nampak die sendiri bersetuju yang kerajaan sekarang memang tak ikut ISLAM.

Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man.
Dengar jelah cara beliau cakap, memang suka buat lawak. haha. Die ni bukan calang-calang orang walaupun nampak slumber je. Dalam forum ni, beliau suka bagi analogi dan keadaan realiti yang aku kira sangat penting untuk dikaitkan dengan Quran&Hadis. Mungkin ilmu die nampak sedikit kurang berbanding Ustaz Fathul Bari, sama ada die sorok atau mungkin die dah banyak fokus kepada politik, tapi beliau ni bekas pensyarah UIA kot.



Bagi aku forum sebegini perlu diperbanyakkan lagi. Dan peranan media memang sangat pentng. Ulama' dilaga-lagakan diantara satu sama lain melalui media menyebabkan nampak ketiga-tiga ni berselisih. Nampak sangat ulama'2 ni jarang berjumpa dan berbincang diantara satu sama lain. Aku dulu juga terhegeh-hegeh marah sebab melihat melayu Islam tak bersatu. Hakikatnya, teori tidak semudah realiti. Kalau ulama' sendiri tidak bersatu-padu, apatah lagi nak mengharapkan rakyat biasa untuk bersama-sama. Yang penting, berjuanglah untuk Islam.

Pilihlah mana-mana yang mengikut Islam, dan berjuanglah mengikut Islam. Mujahidin seluruh dunia pun berbilang-bilang dan InshaAllah kita semua akan disatukan bila adanya pemimpin seperti Salahuddin Al-Ayubi, Sultan Muhammad AlFateh dan InshaAllah akan datangnya pemimpin hebat iaitu imam Mahdi.

Ulama' perlu diiktiraf.

lawak bila Ustas Harussani sebut.

"Saya tak nak tepuk.. Jangan bertepuk.. tepuk tu syaitan"

Takbir!!! AllahuAkhbar!!

"Jangan bertakbir, ni bukan raya" haha

Sekian dari syuib0809

Wednesday, 24 August 2011

Buka-buka Ramadhan 3

Bismillah..

Alhamdulillah, sudah masuk minggu terakhir berpuasa. Beberapa hari ni, internet rumah aku agak problem, menyebabkan memang malas gak nak update blog. Dan takde bende menarik pun sangat sepanjang Ramadhan ni sebab aku tak keluar lansung daripada Leicester. Malah, sepanjang bulan puasa ni, baru sekali aku keluar ke Bandar Leicester. Nak cakap sibuk, takdelah bekerja ke, study ke apa. Tapi rasa sangat kejap masa berlalu dan tup tap tup tap dah sampai sepertiga terakhir Ramadhan.

InshaAllah, macam biasa kiter tengok menu berbuka puasa di Masjid e-abu Bakar secara ringkas. Memang aku takde miss lansung dan banyak kedai makan yang sponsor minggu lepas.

Hari isnin, kedai Piri-piri Chicken yang menyediakan juadah berbuka. Setiap orang gak dapat air sprite tin sorang satu.

Hari selasa, kedai makan Lahore Kabana plak yang buat Iftar. Simple je die punye makanan iaitu kebab. Rabu khamis, dapat makan Pizza. Oleh kerana dah banyak gambaq, tak payah la tunjuk ye.

Ni hari jumaat plak, daripada kedai ayam panggang BBQ base. Aku sangat suka dengan sos die yang warna coklat merah tu. Terbaik.. Kedai ni kalau makan biasa memang mahal lah harga ayam panggang die. Memang sedap pun.

Minggu ni memang agak pelik sikit berbanding minggu sebelumnya. Selalunya hujung minggu makanan mantap, tapi kali ni hari biasa makanan gempaqs, tapi hari sabtu makan kuih-muih. Kuih-muih diorang semua warna coklat.

Hari ahad. Alhamdulillah, murah rezeki. Waktu hari ahad tu, syahir datang sekali berbuka puasa di Masjid.

Sepanjang minggu lepas, memang hari-hari kami masak walaupun ketiadaan Izwan di rumah. Hari rabu kami mendapat kunjungan abang Din sekeluarga, rezeki dapat makan kuih bengkang buatan kak min. Minggu lepas, Naufal sangat rajin membuat kek dan aku sangat rajin memakan kek. Bagi aku, setiap rumah perlu ada seorang ahli rumah yang rajin buat kek-kek ni, kalau tak memang x merasa la kek sepanjang tahun. Hari selasa, Naufal buat Cheese kek berperisa coklat. Aku tak pasti apakah definisi sebenar Cheese cake, tapi banyak gak aku makan kek tu. Hari jumaat plak, syazwan sampai dari Malaysia dan Naufal buat Carrot kek. Sekali lagi aku pun tak pasti macamne sebenarnya carrot kek, tapi memang banyak aku makan kek buatan Naufal ni. Sedaaap...

Yang naufal potong tulah Carrot kek. banyak kacang menyebabkan kek tu sedap. Icing die bila sejuk aku suka.

Alhamdulillah, Izwan dah sampai semula ke Leicester hari ahad lepas. Pertama kali ramadhan tahun ni, empat-empat orang ada. Agak kesian kat Naufal dan Izwan sebab diorang dah kena mula pergi hospital balik bulan-bulan ramadhan ni. Aku plak masih menghitung hari untuk pulang ke Malaysia. Aku tak kisah pun pasal Raya semua, dan kalau boleh nak je Ramadhan ni dipanjangkan lagi. Seronok berada dalam bulan ni, seolah-olah jauh sangat dari segala masalah dan Allah permudahkan perjalanan beribadah sepanjang bulan Mulia ni..

Jangan persia-siakan ramadhan ini. Mungkin ini Ramadhan yang terakhir buat kita.

Sekian dari syuib0809.

Sunday, 21 August 2011

Wacana Sinar Harian akan datang!!

Bismillah..

Wacana sinar harian merupakan satu platform Forum yang sangat mantap. Sayangnya, sangat sukar untuk melihat forum sebegini di Televisyen, terutamanya di saluran-saluran utama TV kita. Forum diorang pertama yang aku tengok ialah Fitnah: Ancaman Umat Akhir Zaman. Yang ni memang boleh dikatakan forum ilmiah yang sangat mantap sebab melahirkan situasi win win antara kedua-dua belah pihak. Tiada sapa yang menang dan banyak fakta yang dikemukakan. Malah Khairy Jamaluddin jugak agak disukai dalam Forum ni dan bersetuju yang Hudud perlu dilaksanakan di Negara ini. Dan paling mantap dalam forum ni ialah Ustaz Mazlee selaku moderator, memang slumber habis.


Forum kedua yang aku tengok ialah Apa Selepas 9 Julai?. Forum ni aku tak berapa minat sebab ianya bukanlah soal agama sangat dan aku sendiri tak suka tengok ambiga ni walaupun aku bersetuju dengan tuntutan BERSIH. Dalam program ni yang paling aku suka ialah ucapan Datuk Saifuddin(Timbalan Menteri Pengajian Tinggi) yang sangat ilmiah dan tidak berbentuk kepartian, memang terbaik!! Ketika forum ni, Audience dia agak tak beretika sebab mengeluarkan ucapan buuu...wat bising dan macam-macam lagi. Bagi aku, dengar dan proseskanlah apa yang kita dengar. Kalau tak bersetuju, terpulang untuk percaya atau tak, bile diorang buat macam tu nampak tak ilmiah sangat.


Dan akan datang, memang terkejut aku tengok Iklan Forum ni. Die punye ahli Panel mantap2 kot!


MashaAllah, semuanya adalah Ulama'!! Dr MAZA yang mantap tu plak yang jadi Moderator, pelik.. pelik. Ustaz Harussani ialah Mufti Perak yang banyak kontroversi dulu, lama tak dengar berita pasal die dah. Ustaz FB plak memang famous sebab die ni ahli Agama yang berada dalam UMNO dan menegur beberapa perkara yang tak betul dalam UMNO. Tapi bile isu judi, arak semua aku masih x dengar sangat ulasan die. Entahlah.. Dan terakhir ialah Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man. Sapa-sapa yang jumpe dengan beliau, memang aku yakin akan cair. Aku pernah sekali tengok die depan mata, memang baik sungguh orangnya, rasa nak menangis je bila jumpe pejuang Islam macam ni. Malah dalam PAS, die ni antara pemimpin yang kurang maki hamun. Aku harap perjalanan Forum ni nanti berjalan dengan baik. Ustaz FB, Ustaz Harussani dan Ustaz TITM bukanlah orang yang suka melenting, jadi aku yakin forum ni akan berjalan dengan penuh cermat.

Jom Saksikan di Youtube..

Sekian dari Syuib0809

Friday, 19 August 2011

Pilihlah Lawak yang Terbaik

Bismillah..

Sebelum apa-apa pun, mari kita bandingkan ketiga-tiga video lawak ni. Itupun kalau lawaklah bagi pandangan korang.







Boleh dikatakan semuanya lawak. Sesuai untuk mereka yang mahu menghiburkan hati ketika tengah frust, tertekan dan barangkali juga baru putus cinta. Memang itu alasan yang manusia gunakan kerana kononnya rancangan-rancangan yang lawak mampu menenangkan hati masing-masing. Tapi, aku cuba untuk membandingkan ketiga-tiga video tadi:

Video pertama, rancangan lawak yang baru sahaja tamat. Menampilkan dua artis muda yang sangat popular di Malaysia iaitu Johan dan Zizan. Yang hadir memang sangat ramai. Tapi selain ketawa, apa lagi yang kita dapat? Nilai-nilai murni? Pengetahuan am? Tsaqafah? Entahlah..

Video kedua, Pi Mai Pi Mai tang tu tahun dalam 1997 kalau tak silap aku. Lawak yang tak bodoh sangat dan biasanya Sitcom ni penuh dengan nilai murni. AKu yakin, ramai orang yang sudah berumur sangat minat dengan cerita ni. Banyak pengajaran, namun masih banyak yang perlu diperbaiki.

Video terakhir, ustaz yang aku kira paling popular di Malaysia walaupun tak pernah keluar TV, sebab beliau sokong pembangkang. Tapi kalau die berceramah, penuh orang dan menariknya yang datang memang sangat banyak orang muda. Mat rempit pun suka dengar ceramah ustaz ni. Lawak memang lawak, sesuai untuk mereka yang kononnya mahu berhibur. Malah, siapa yang mendengar mendapat ilmu walaupun sedikit. Juga, boleh menjadi bekal ke akhirat kepada mereka-mereka yang menghadiri majlis ilmu sebegini. Ruginya remaja yang penuhkan stadium untuk konsert sia-sia sekiranya matlamat(hiburan) yang sama, dapat dipeolehi dgn menghadiri majlis ilmu mengingati Allah. Free of Charges dan siap dapat makan lagi.



Ramai kan?

Macam-macam lawak ada di dunia, pilihlah yang terbaik.

Sekian dari syuib0809


Thursday, 18 August 2011

Tidur, Kelambu dan Ubat Nyamuk

Bismillah..

Ketika berbuka tadi, kami didatangi oleh keluarga abang Mahyudin, Kak Kham dan lili tai. Hari rabu, memang giliran aku memasak pun. Jadi, aku masak rendang daging, ayam&udang masak kicap, goreng ayam sikit dan buat sikit kuih ketayap. Lepas masak, berkejar-kejaranlah aku ke masjid untuk menunaikan solat asar. Sudah menjadi rutin, aku akan terus duduk di masjid sampailah berbuka puasa. Ditakdirkan Allah, menu berbuka punyelah dahsyat iaitu Pizza Hut. Dah lah kumpulan aku 4 org je, memang kenyang dan berlebih-lebih pizza tu. Lepas solat, aku terus pulang ke rumah melihat tetamu2 makan. Ketika bersembang dengan abang Din, tiba-tiba aku bertanya pasal si Ayman yang pulang sebulan ke Malaysia dgn abang Din. Seronok bila dengar seksanya si Ayman ni dengan nyamuk-nyamuk di Malaysia.. Darah Import nyamuk2 tu dapat.


Kisah tidur aku di Malaysia mengalami perubahan dari tahun ke tahun, menyebabkan aku teringat kembali zaman-zaman ketika tidur berkelambu dulu. Yang mana sangat susah dah nak jumpe sekarang ni.

Dari kecil sampai habis sekolah Rendah..

Teringat waktu kecik-kecik, kami memang wajip tidur dalam kelambu. Warna kelambu berubah-rubah dari tahun ke tahun. Waktu kecik, ayah aku tolong pasangkan, tapi lepas dah besar sikit, kami akan pasang sambil memanjat-manjat supaya sampai tempat bergantung. Kadang-kadang bergaduh dengan adik-beradik sebab malas nak pasang kelambu. Teringat gak macamne tali-tali kelambu yang dibuat dari tali rafia tu habis bercerai-berai smpaikan waktu tengah tidur, tetibe terjatuh kelambu tu. Kadang-kadang biarkan je sebab dah malas sangat.


Zaman bersekolah di sekolah berasrama Penuh.

Ketika aku Form one, kami diwajipkan untuk pasang kelambu. Light off pukul 11.30 malam, jadi pukul 11 dah kena mula pasang. Memang akan ada dawai kat katil2 untuk pasang kelambu tu. Yang tak syoknya, kelambu yang aku pasang mesti tak cover dari kaki ke lutut. Sebab dawai kat dorm tu salah letak. Jadi pakailah selimut sekali. Bila masuk tingkatan dua sampailah tingkatan lima, kami tidak lagi pasang kelambu. Tidur dengan hanya berselimut dan tingkap semua terbuka luas. Dorm aku di tingkat dua, jadi boleh dikatakan banyak lagilah nyamuknya. Peliknya, kesejukan angin malam dengan tingkap terbuka luas, berlindungkan selimut sahaja, tidak banyak mengganggu tidur kami yang lena. Mungkin sebab kepenatan kot. Tak lalu tidur pun kalau baru lepas dengar cerita hantu.

Ni dorm aku waktu tingkatan satu, Dorm A2. Cadar dan selimut warna biru. Bersama Lufti.

Ni plak dorm dari tingkatan 3 sampailah tingkatan lima. Cadar dan selimut warna merah sebab kami rumah Omega.

Balik rumah bila cuti, kami sudah mula tak pakai kelambu dah. Kali ni cuba gunakan ubat nyamuk yang elektrik tu. Yang kena bubuh benda petak tu, lepas habis bau die, banyaklah nyamuk tu balik dan aku dapat rasakan nyamuk-nyamuk tu dah kebal dari benda alah tu.

Tidur di Chalet..

Kali pertama aku sampai di KYUEM memang aku terkejut, sebab asrama kami berbentuk Chalet. Nampak macam orang kaya kan? Memang tempat anak-anak orang kaya aku rasa tempat ni. Kolej swasta la katakan. Kat dalam chalet aku boleh dikatakan tak berapa banyak nyamuk. Mungkin sebab tak banyak lubang keluar malah nak masuk bilik dah kena lalu 3 pintu. Tapi sapa yang selalu bukak tingkap mungkin banyak nyamuk. Malaysia yang panas menyebabkan aku tidur bukak baju walaupun kipas atas kepala je. Biler balik rumah untuk tahun kedua, rumah aku dah mula pasang aircond. Pasang aircond, memang nyamuk lari. Hebat punye aircond. Mungkin sebab nyamuk kurus sangat kot, tulah tak tahan sejuk.

Ni bukan gambar bilik aku, susunan katil dan meja die sama dengan bilik aku.

Tak pernah digigit lansung oleh nyamuk..

Sampai di UK, tiada lagi kelambu, tiada lagi ubat nyamuk, malah tiada juga kipas angin yang menyejukkan badan. Yang ada hanyalah aircond percuma, itupun tidak boleh dikawal. Sampai je musim sejuk, memang menggigil kalau tidur tak pakai Duvet. Duvet ni kalau pakai kat Malaysia memang kompem berpeluh, jauh lebih tebal dari selimut. Nyamuk? Memang aku rasa, tak pernah lagi digigit nyamuk kat sini. Mungkin itu antara bende yang seronok untuk tidur di UK, malah nak tidur smpai tengh hari pun tak berpeluh InshaAllah.

Melihat telatah anak abang Mahyudin, memang sukar rasanya mahu biasakan dengan suasana Malaysia yang sangat berbeza. Pati memerlukan masa, malah mungkin kejam suasananya di Malaysia. Kanak-kanak sekolah dipaksa untuk membawa beg seberat berkilo-kilo untuk ke kelas. Di sini, kanak-kanak hanya datang sehelai sepinggang dengan beg kecil di tangan.

Pelik bukan?

Angkut barang ke dalam kontena pun tak berpeluh. Gambar ketika angkat barang rumah Abg Ghazali dan Ustaz Izzam. Abang mahyudin yg dalam kontena pakai baju merah.

Sekian dari syuib0809..

Monday, 15 August 2011

Buka-buka Ramadhan 2

Bismillah

Hari ni sudah smpai 15 hari umat Islam berpuasa. Boleh dikatakan separuh bulanlah. Semalam, berakhirlah minggu kedua aku berpuasa di Leicester, UK ni. Seperti biasa, mahu kongsikan menu-menu tatkala aku berbuka puasa di Masjid e-abu bakar ni. Seperti yang aku maklumkan dalam post sebelum ni, masjid lain di Highfield hanya berbuka dengan tamar dan air kosong manakala masjid ni yg berbuka puasa dengan makanan berat sedikit. Dan banyak lagi lainnya masjid e-abu bakar ni. Antaranya, kat masjid ni jemaahnya memang berbilang-bilang bangsa. Berlainan dengan masjid lain yang biasanya dimonopoli oleh orang Pakistan, Bangladesh ataupun somalia. Macam masjid di Highfield, lepas waladdhooliiin, janganlah sebut Aamiin kuat2 sbb diorg tak sebut pun kuat-kuat. Tapi kat masjid e-abu bakar, silakan....

Oklah, berbalik kepada menu tadi ye..

Hari Isnin:

Pelik sikit menu hari ni. Ada cekodok, ayam bakar pedas, pisang dan kuih sikit. Aku dapat bilik yg menempatkan kanak-kanak. Dan diorang memang sangat minat ayam goreng. Dah tua2 ni, kenelah beralah. Yang satu dulang dengan aku ade 3 org kanak-kanak. Air bandung dan Coca-Cola.

Hari Selasa dan rabu:
Menu seperti biasa. Kuih-muih orang pakistan. Hari selasa, aku dapat team dgn pasangan adik-beradik pakistan. Memang baik sungguh diorang ni. Nanti aku tunjuk gambar dekat bawah.

Hari Khamis:
Yang ni memang mantap habis lah. Aku dapat sedulang dgn adik-beradik tadi lagi. Dan menunya ialah roti yang dalamnya ada Shish kebab, ditambah dengan kepak ayam goreng, kentang goreng yg sangat banyak. Ditakdirkan Allah, kumpulan kami hanya ada 4 orang dgn makanan sebanyak tu. Aku ajak sorg kumpulan sebelah yg ade 6 org, tp pasal nak dengan geng die, die xnak masuk geng kami. Haha. Kumpulan belakang kami plak org tua2, jenis yang tak makan chicken wing, jadi memg banyak lebih. Aku balun satu. Haha

Oleh kerana hari jumaat aku berbuka di Highfield, kita lompat ke menu hari sabtu:

Menu biasa juga, kuih-muih. Cuma kelihatan ramai yang kurang berminat dengan kuih bulat tu. Mungkin sebab inti dalamnya masam kot. Bukan sebab basi, memg rasa die macam tu.

Sebelah kanan tulah budaknya. Adik die takde dalam gambar, adik die kurus je. Diorg ni jadi penuang air yang sangat setia. Dalam 4 kali dalam minggu ni aku sedulang dgn diorang. Cume pelik, macam mana perut diorang boleh tahan minum air gas waktu berbuka. Aku memang tak minum.

Semalam, hari ahad:
Penuhkan dulang ni? Tu belum masuk kentang goreng yg dalam aluminium foil kat sebelah kiri tu. Roti inti ayam hancur. Ade gak cekodok sayur.. Yang kuning tu, die macam apam, tapi tak manis dan die tabur cili hijau aku rasa. Aku rasa kuih tu sebab pelik kenapa tak laku. Memang kureng sikit rasa die sbb tak manis. Habis makan, penuh lagi kuih kuning tu dalam dulang. Aduih..

Alhamdulillah, rezeki mencurah-curah je sepanjang Ramadhan ni. Aku tak pernah lagi beli makanan kat luar sepanjang bulan ni, cume beli bahan mentah je. Post ni sekadar perkongsian untuk ceritakan pengalaman berbuka puasa di Uk ni, bukan nak menunjuk2 berbuka dengan apa. Dan kepada mereka yang datang berbuka puasa, sangatlah molek untuk niatkan untuk menunaikan solat maghrib berjemaah sekali. Terima kasih kepada semua penyumbang makanan untuk berbuka puasa sepanjang Ramadhan ni. Mudah-mudahan berganda pahala yang diterima di bulan Mulia ni.

Nilah jadual berbuka puasa yang diisi penyumbang-penyumbang. Tinggal satu tempat kosong tu pun dah dipenuhi beberapa hari ni. Memang hari-hari ada. Alhamdulillah.

Sekarang Maghrib dah mula memasuki jam 8.30 malam dan subuh kul 3.20 pagi.

Sekian dari syuib0809..

Saturday, 13 August 2011

Berbuka di HighField. BOM

Bismillah..

Semalam, kak min(isteri abg Mahyudin) ajak berbuka puasa di rumah die. Mungkin die sedar yang kami dah bosan makan masakan orang bujang je hari-hari kot. Oleh kerana hanya rumah ni je pun Undergrad yang tinggal, maka kami bertiga jelah kot yg sepatutnya pergi. Oleh kerana Highfield agak jauh dari rumah aku, aku rasa kalau solat asar kat masjid e-abu Bakar mesti tak sempat punya. Jadi, aku ambik keputusan untuk solat asar kat Markas Tabligh, iaitu masjid Usman. Lama gak tak pergi masjid ni. Teringin nak tengok suasana di bulan Ramadhan kat masjid tu. Jadi, kul 6.45 aku dah bertolak dari rumah.


Solat asar berjemaah masjid ni awal berbanding masjid di kawasan narborough road. Dalam kul 7.15 dah solat. Kalau Malaysia ni waktu bukak puasa la kot. Lepas solat, aku baca Tafsir sementara menunggu waktu berbuka puasa. Sementara di Masjid tu, ada macam taklim a.k.a bayan. Aku tak syok sangat majlis ilmu die dalam bahasa Urdu. Apalah yg aku nak faham kan? Selepas satu jam, akhirnya tibalah waktu berbuka puasa. Memang ramai orang. Menariknya, akan ada orang bawak bekas berisi bungkusan kurma dan secawan air untuk diedarkan kepada semua jemaah yang ada kat dalam masjid tu. Dalam bungkusan tu ada lebih kurang 5.6 buji kurma. Die takde lauk-pauk atau kuih muih. Simple dan ikut sunnah...

Suasana ketika majlis Ilmu.

Orang berdiri tu tengah edar-edarkan kurma dan air kat Jemaah yang sedang duduk.

Selepas solat Maghrib, aku pun menuju ke rumah Kak Min. Dalam tu dah ada abg sobri dan isteri, kak min dan anak die dua org, bersama mak cik lili yg garang. Aku tengok Muammar cuak giler dgn die. Haha. Syahir dtg seorg diri sebab aku dah bertolak awal. Dan naufal tidak dapat hadir atas beberapa kekangan. Kami dihidangkan dengan Mee(hailam kot) dan kemudian dapat makan nasi dengan ikan kembung masam manis. lama tak makan ikan, memang bertambah lah aku makan. Kemudian, kami terus ke AcademyDakwah utk solat Isyak&Terawikh. Aku Ingat nak balik je Lepas terawikh, sekali katanya ada Moreh, jadi kena datang balik.

Selepas Terawikh, banyak masa kami diluangkan untuk bersembang sahaja. Macam-macam yang berjaya dikongsikan, dan aku sangat seronok dengar cerita abang Sobri. Tak sangka dah 12 tahun die jadi cikgu. Yang dahsyatnya tempat die menetap memg jarak jauh2. Mula kat Grik, lepas tu ke Terengganu, kemudian Johor dan sekarang berkhidmat kat Universiti Malaysia Sabah. Jauh-jauh sungguh. InshaAllah, rabu depan mereka plak bukak puasa kat rumah kami.

Aku takde tangkap gambar pun semalam.

Tadi, aku tetibe nak cuba balik buat kuih Bom yang tak menjadi dulu. Lepas Zuhur, terus uli tepung. Buat sikit je, sebab kalau buat banyak-banyak bukan makan sangat pun. Budak-budak rumah aku memang makan sikit. Ditambah plak Izwan takde, Naufal dengan syahir memang tak kuat makan macam aku. Kali ni memang aku goreng dalam minyak penuh dan barulah aku tau kenapa kuih ni dipanggil kuih BOM. Haha.

Rupe-rupenye sebelum kuih ni nak timbul, die akan meletup dulu. Nampak yang belah kanan tu, tengah meletuplah tu. Memang BOM lah bunyinya.

Ni die Hasilnya. Sihat dan bulat. Cume die tak jadi coklat macam kat pasar malam. Aku pun tak tau kenapa. Tepung tak sama dengan Malaysia kot. Manusia memang suka menyalahkan benda lain.

Masih tak tahu apa rasanya. Hari tu aku buat memang tak terasa inti die sangat sebab aku bubuh ciput je. Dan hari tu tepung lembik menyebabkan asyik nak pecah je waktu masuk inti. Sekian sahaja untuk Hari ni. Selamat berpuasa.

Kamera aku dah rosak. Jadi, gambar semua gune Iphone.

Sekian dari syuib0809.

Friday, 12 August 2011

Mangsa Rusuhan: Asyraf Haziq

Bismillah..

Aku sendiri tidak pasti apa berita yang disiarkan di Malaysia. Namun yang pasti, seorang pelajar Malaysia bernama Asyraf Haziq telah dibelasah dan dirompak barang-barangnya ketika menaiki basikal. Aku dah tengok lama dah video budak kena belasah tu, tapi tak sangka plak die adalah student Malaysia. Video yang ditayangkan di youtube tu agak menarik sebab kumpulan yang belasah die tu, tolong angkat die lepas kena belasah, dalam masa yang sama curik barang2 yang ada dalam beg die. Apepun memang kesian dgn die. Tak silap aku rahang die lari dan gigi die patah.

Video tu antara video paling Famous mengenai rusuhan tu kat Youtube. Dan dalam sekelip mata, Asyraf Haziq ni menjadi begitu terkenal. Semalam masuk BBC News:



Hebat kot English die. Haha..

Orang UK ni boleh dikatakan org yang sangat prihatin. Baru-baru ni, diorg buat laman web untuk membantu Asyraf Haziq ni. Dan macam-macam diorang tawarkan kat Asyraf Haziq ni sebagai menunjukkan rasa simpati. Ada tawarkan nak bagi PSP percuma, nak sponsor Flight Mak Ayah die untuk tengok die kat sini, bahkan ada cadangkan untuk bayar yuran pembelajaran die kat sini. Tapi, oleh kerana die dah dapat biasiswa MARA, macam tak perlu la untuk bayarkan yuran die tu.

Klik sini untuk ke laman web

Apepun, kesian gak tengok die ni. Sabar2..



Sekian dari syuib0809..

Thursday, 11 August 2011

Rusuhan sampai ke Leicester

Bismillah..

Semalam kat Masjid, pak cik yg uruskan masjid buat pengumuman supaya semua jemaah masjid berhati-hati sebab Leicester dijangka akan ada rusuhan malam tu. Die bagitahu gak yg kuil, gereja kebanyakannya tutup awal semalam sebab sudah diberi amaran, manakala masjid ni terpaksa tutup lewat bagi memberi laluan untuk solat terawikh. Balik dari terawikh, memg boleh nampak helikopter berkeliaran. Aku pergi solat subuh macam biasa tapi tiada apa yang berlaku, Alhamdulillah.

Tgh hari tadi, syahir pergi Bandar Leicester. Aku kalau ikut secara mata kasarnya, memang nampak mcm takde ape2 bende pun berlaku. Gi zuhur pun, mcm xde bende je. Waktu berbuka tadi syahir bagitahu beberapa kedai kat Leicester dah kena pecah dan polis penuh kat City Centre tu. Rupe2nya malam tadi dalam pukul 10 memg ade budak2 muda nak buat bende yg sama macam di London. Lepas Isyak tadi, seorg polis masuk dalam masjid untuk beri sedikit briefing dan mintak kerjasama sekiranya nampak sesuatu yg mencurigakan. Pendek kata, Leicester pn dah ada makhluk Riot ni.. 13 0rg ditangkap dan kebanyakannya berumur 15-17 tahun.



Sebenarnya kes rusuhan ni adalah sesuatu yang agak pelik. Ianya bermula dengan kes seorang polis yang menembak mati seorang pemuda. Lepas tu orang ramai pun buat protes sebab tindakan polis tu, sabtu lepas. Yang peliknya selepas tu, ada lagi macam rusuhan yang tak berkaitan dengan isu sebenar. Sebenarnya, diorg hanya nak merompak je. Dan polis di Uk sangat mantap kot, aku sendiri tak pasti apa yang terjadi di London sebab semua rompakan dan pecah kedai dilakukan dihadapan pihak polis.

Ade beberapa analogi yang aku assume:

Analogi pertama: Seorang guru yang panas baran disaman oleh bapa kepada seorg pelajar kerana menyepak anaknya. Oleh sebab guru tu berdepan dengan masalah ni, jadi budak2 berani kurg ajar dengan cikgu tu sebab yakin cikgu tu tak berani buat apa. Kalau tak, lagi teruk cikgu tu kena nanti dari PIBG atau kementerian. Anggaplah cikgu tu polis dan pelajar yg kurg ajar tu ialah budak2 yg merompak.

Analogi kedua: Seorang mak merotan anaknya sebab dapat keputusan corot dalam kelas.. Selepas dirotan, si anak conteng dinding, merajuk tak nak makan sebagai tanda protes kat mak. Jadi, mak die buat-buat tak layan je protes tu. (Kes ni tak sesuai utk beberapa keluarga lain yg kompem dirotan oleh emaknya. kalau cari pasal). Macam tu la kot gak kes ni dimana polis x nak tangkap diorg sebab semua tindakan rusuhan tu bagi menzahirkan ketidakpuashatian rakyat kononnya.

Tapi memang pelik sebab kat london tu diorg curi barang depan polis je.
Apepun aku tengok memang keadaan kt leicester ni tak berapa merbahaya. Yang cari pasal ade dlm 30 org remaja bermasalah belasan tahun, polis yang jaga punyelah ramai dengan anjing bagai.

InshaAllah segalanya selamat di bulan Mulia ni.
Jom tingkatkan Ibadah.

Sekian dari syuib0809.

Tuesday, 9 August 2011

Sahur dan Subuh



Bismillah..

Hari ni aku tak berhajat untuk tulis panjang2. Sekadar berkongsi sedikit kelainan berpuasa di Uk. Ye ke lain? InshaAllah kite lihat sedikit mengenai subuh dan sahur di sini. Berbeza dengan Malaysia, waktu subuh di sini boleh dikatakan berbeza-beza dan takde waktu yg disepakati betul2 tetap seperti di Malaysia. Kalau di Malaysia, memg tengoklah jadual mana-mana pun, waktu subuhnya pasti sama dan kalau berbeza pun seminit dua. Tapi di sini, memang berbeza agak jauh. Malah, kadang2 beberapa rakan yg melawat di Leicester menyatakan kelainan waktu Bersahur mereka. Kadang2 bezanya mencecah satu jam.

Ini contoh waktu subuh ketika hari kedua berpuasa di bulan Ramadhan:

Masjid e-abu bakar(pakistan): 2.23 pagi
Islamic Finder: 2.48 pagi..
Masjid Al-Falah(Islamic education Trust: 3.40 pagi

Menarik kan? Nak ikut mana satu untuk kita bersahur. Kalau ikut yg paling lewat memg untunglah kite. Tapi Islam ni bukan soal ambik paling senang je keje. KAmi serumah ikut yg Masjid e-abu bakar punya. Di leicester sendri memg banyak Masjid org Pakistan yg menggunapakai jadual waktu yang sama.

Macamnilah bilalnya. Xde guna mic pun.

Mengenai solat subuh di Leicester, aku sangat tertarik dengan situasi di sini di mana kami berada di negara org Bukan Islam. Subuh yang awal, iaitu 20 minit sebaik sahaja masuk waktu subuh menyebabkan kami menunaikan solat Jemaah tatkala semua orang bukan Islam sedang tidur dn berehat. Namun begitu, sifat manusia yang suka bersembg tatkala berjumpa menyebabkan suasana selepas subuh akan menjadi bising sikit. Akibatnya, 2,3 laporan polis dibuat oleh Jiran sekeliling sebab mengganggu waktu tidur mereka..

Kalau kat Malaysia memang kompem dah jadi isu besar ni. Tapi menjadikan isu ni sebagai muhasabah diri, memang kite sepatutnya beribadah tanpa mengganggu masyarakat sekeliling. Penyelesaiannya mudah, lepas solat baliklah rumah dengan senyap. InshaAllah, semua org senang dengan agama Islam. AKu tidak mahu mengulas isu gereja di Malaysia. Yang pasti memang gereja tu bersalah. Cume bile nak laga-lagakan Khalid Samad dan Hassan Ali, aku geram dengan org awam yang buat macam-macam spekulasi dan andaian. Bagi aku dua-dua org ni tak salah. Org yang ada niat jahat saje nak tunjuk dua2 ni bersalah.

Sekian dari Syuib0809..

Monday, 8 August 2011

Buka-buka Ramadhan

Bismillah..

Alhamdulillah, dah seminggu dah aku berpuasa kat Leicester ni. Boleh dikatakan segala-galanya berjalan dengan lancar sekali. Paling penting, memang terasa jauh daripada kemewahan berbuka puasa seperti di Malaysia. InshaAllah hari ni aku nak cerita macam mana bukak puasa di masjid Leicester ni. Aku memang hari-hari bukak puasa kat masjid e-abu bakar ni. Boleh dikatakan sangat-sangat berbeza dengan suasana berbuka puasa kita di Malaysia. Nak tahu makan apa?

Jom tengok dibawah!!

Sebelum tu, memang sebelum bukak puasa tiada baca doa atau bertahlil panjang2. Cume doa pendek berbuka puasa je yang dibaca oleh bilal. Dan makanan dihidangkan dalam talam.

Hari isnin sampai rabu:

Lebih kurang macam ni menu die dari isnin smpai rabu. Ada samosa, popia goreng, cekodok(byk jenis cekodok die). Kurma memang die bubuh banyak-banyak. Ambiklah berapa suka. Selalunya tak habis pun. Air plak yang selalu die bubuh ialah sama ada air bandung atau air gas(coca-cola/pepsi). Air mineral memang die bagi sekali.

Hari Khamis:

Pizza Hut tu! Tak taulah kenapa special plak hari tu. Setiap kumpulan dapat dua Pizza yg besar. Kumpulan aku ada 6 org. Pizza tu masing2 ade 12 potong. Jadi sorg dapat 4 potonglah. Hehe. Memang kenyang walaupun hanyalah Pizza vegeterian. Dapat gak macam nugget sekali. Pernah ke bukak puasa kat masjid Malaysia makan Pizza? Pelik kan?

Hari Jumaat:

Kuih lagi macam biasa. Warna kuning tengah tu macam kuih apam, tapi masam. Dan menu special ialah yg dalam mangkuk tu. Dalam tu ade kacang kuda yang dimasak dengan kari, lepas tu die bubuh macam kuah manis sikit dalam tu. Susah gak nak terangkan.. Nampak air bandung tu?

Hari Sabtu:
Nampak simple kan? Okeh, dalam roti tu ade salad dengan ayam tikka macam tu. Yang dalam aluminium foil tu ialah kentang goreng pedas. Yang ni agak lawak sikit lah. Roti tu ade 7, manakala kumpulan aku ade 6 org lagi. Dengan selambanya aku ambik satu yang lebih tu. Haha. Sabo jela.

Hari ni, Ahad:
Pak cik yang buat berbuka hari ni memang gempak aku rasa. kurma yang dia bagi pun memang kurma lembut, yg boleh dikatakan agak mahal la. Kuih ada samosa dan kuih macam karipap. Menu tambahan ialah roti yang berisi sosej dan die letak sos cili atasnye. Sos cili diorg macam biasa, masam. Kumpulan aku kali ni ade 5 org dan boleh dikatakan byk org tua. Jadi tak larat je diorg makan. Oleh kerana kami ade 5 org je, jadi kami pun bagilah roti tu kat kumpulan len sikit. Dah bagi pun ade lebih lagi roti tu. Aku dah kenyang sebab dah balun dua. Haha

Lain kan dari Malaysia. Kalo malaysia paling kurang kene ada 4 lauk. Tak masuk jenis air lagi. Tapi kat masjid e-abu bakar ni, memang macam nilah makanan die. Dan sangat kejap tempoh diorg berbuka puasa tu. Habis je azan, 2,3 minit lepas tu dah terus mula sembahyang. Dan mereka ni sangat suka benda-benda yang simple. Diorg tak gune jug semua, air memang disediakan dalam botol dan dituang dalam cawan plastik pakai buang. Jadi, xdelah nak basuh apa-apa. Talam plak sudah dialas kertas dan makanan yang disediakan biasanya makanan kering yang menyebabkan diorg tak perlu basuh tangan. Dan makan memang sekadar alas perut. Menarik kan?

Ni plak bacaan yang dibaca selang atara terawikh. Tapi baca masing-masing dalam hati.

Ayat hujung die lebih kurang sama dengan Malaysia.

Cukuplah sekadar perkongsian seminggu ni berbulan Ramadhan di Leicester. InshaAllah ada apa-apa lagi perkara menarik akan aku kongsikan. Jom rebut peluang-peluang lumayan sepanjang bulan Mulia ni.

Sekian dari syuib0809..

Thursday, 4 August 2011

Selamat Pulang Dr Airil.

Bismillah..

Bulan 6 yang lalu, rumah aku memang sunyi habis sebab Izwan dan Naufal masing-masing Outblock luar Leicester. Lebih 2 minggu diorg xde kat rumah, kami didatangi oleh Airil yang datang semula ke Leicester sementara menunggu hari graduation die. Kalau tak silap aku, 20 jun dia sampai ke Leicester ni. Dalam awal bulan 7 sebelum hari graduation die, dua orang kakak die plak datang untuk jalan-jalan kat sini. Waktu ni, memang aku makan free je macam tu. Dan menariknya lagi Airil ni ialah die sangat pandai masaik kek/biskut dan yang seadik-beradik dengannya. Jadi, sepanjang die ada kat rumah ni memang merasalah kami macam-macam jenis kek.

Dua masakan terakhir Dr Airil semalam. Kek pisang yg memang sodap, dan satu lagi tak tau ape namanya.

Kalau diikutkan, perjalanan Airil di Leicester ni boleh dikatakan sesuatu perjalanan yang cukup lama. Untuk mendapat kejayaan menjadi seorang doktor, Airil melalui tempoh waktu hampir 6 tahun, satu tempoh yg sememangnya panjang. Nak cerita tua, memang die tua 4 tahun daripada aku. Dengan kata lain, umur die sekarang dah 26 tahun. Tempoh waktu yang memang patut dah mule mencari-cari calon, untuk mendirikan rumah tangga. Dan secara jujurnya, memang agak beruntung sapa dapat suami macam die ni. Ade beberapa hari sebelum puasa, kami sembang pasal perkahwinan si Airil ni. Memang lawaklah, sebab ada sorang makcik ni carikan pasangan untuk die. Haha.. Cerita lagi macam-macam nak kenduri kahwin macam mana, nak anak berapa, rumah macamne, dan topik hangat, Mas Kahwin!!

Mak cik tu nak kenalkan die dengan anak dato', bayangkan berapa la agaknya mas kahwinnya?

Diorang berdua ni boleh dikatakan veteran kat Leicester. Izwan muda setahun je dari Airil.

Setelah sebulan lebih duduk bersama kami, malah semua urusan di sini juga sudah selesai, Airil mengambil keputusan untuk pulang ke tanah air hari sabtu ni. Oleh kerana Airil nak bermalam dan berjalan-jalan dulu di London, die pergi ke sana dua hari lebih awal iaitu pagi tadi. Selalunya pagi-pagi rumah ni senyap je sebab semua tidur, tapi pagi tadi semua bangun bersiap-siap nak hantar si Airil ni ke Train station. Izwan bawak kami semua naik kereta menuju ke Train station dalam pukul 10.30 pagi. Airil punye train pukul 10.57 dan sebelum berangkat, kami pun ambil gambar kenang-kenangan.. Lepas hantar Airil, kami hantar plak syahir wat appoinment kat klinik. Balik-balik, kami pun bukak hadiah yg diberikan oleh Airil.

Kad perpisahan dan coklat. Sapa yang patut bagi sapa ye?

Aku memang kurg sikit bab touching2 ni. Tapi bila org bagi kad macam ni, beremosi gak aku. Haha

Untuk pengetahuan, Airil ni orang Ipoh. Dan menariknya die ni duk di rumah kampung di Bandar Ipoh. Seronok dengar cerita die bila die kata, setiap hari raya memang wajip buat dodol dengan lemang kat rumah die. Aku InshaAllah akan jumpe balik die bulan sembilan nanti. Oleh kerana beg die tak berapa muat, ada beberapa barang yang dia mintak tolong aku bawakkan balik ke Malaysia. Oleh kerana aku hanya balik 3 minggu lebih, memang banyak ruang kosong dalam beg ni. Jadi memang xde masalah. Aku pun memang bercadang nak ke Ipoh, cume tak pasti lagi naik apa dan bila.. Airil ajak gi rumah terbuka die, tapi mungkin aku tak sempat.

Apepun, sikap riuh airil memang pasti dirindui sepanjang Ramadhan ni InshaAllah. Memang tak dapat dinafikan rumah ni menjadi semakin sunyi ditambah plak Naufal tak balik lagi dari London..


Selamat pulang Doktor Airil..

Sekian dari syuib0809..

Video: bicara selebriti

Bismillah..

Tiada apa sangat mahu dikongsi. Cuma baru-baru ni aku ada tengok bicara selebriti yang menampilkan Dr MAZA, wardina, Sham kamikaze dan Ustaz Hasrizal. Sangat menarik rancangan ni, tapi aku tak dapat tengok penuh kat Ustream. Dan beberapa hari ni, aku asyik layan lagu yang dinyanyikan oleh Ustaz Hasrizal ni. Tak tau la kenapa, walaupun bukan dinyanyikan oleh seorg artis, tapi lagu ni seolah-olah macam ade roh tersendiri. Pesanan Sayyid Qutb:



Dan ini juga sangat syok untuk didengari. Sungguh indah bunyinya:



Sekian dari syuib0809..

Tuesday, 2 August 2011

Jadual Ramadhan di UK...

Bismillah

Alhamdulillah, hari ni sudah masuk hari kedua dalam bulan mulia, bulan Ramadhan. Ramadhan di Malaysia mungkin sangat meriah dengan menjadikan "Bazaar Ramadhan" sebagai rumah kedua bagi org Islam. Namun di UK, sememangnya sangat berbeza. Tiada lansung Bazaar di sini yg aku jumpe. Waktu subuh masuk dalam 2.25 pagi dan berbuka puasa sekitar jam 9 malam.. Beberapa target aku bulan puasa ni antaranya nak habiskan 30 juzuk Quran sorg diri. Tapi dah mule awal sikit beberapa hari sebelum Ramadahan. Target lain, nak habiskan terjemahan Quran. Bukan yang dengan huraian penuh. Dan target yang aku kire paling susah ialah untuk datang solat Subuh berjemaah penuh di Masjid.


Mari mulekan jadual sepanjang Ramadhan dengan solat subuh. Memang aku tak pernah solat subuh di masjid abu bakar sebab subuh diorg selalunya di hujung2 waktu, boleh dikatakan memang dah cerahlah. Tapi sepanjang bulan Ramadhan ni, masjid abu bakar menunaikan solat subuh berjemaah sekitar 20 minit selepas masuk waktu. Dengan kata lain, sekitar jam 2.45 pagi macam tu. Oleh kerana aku pun baru habis bersahur, jadi pegilah sana pagi-pagi. Takdelah sejuk mana pun sebab tengah summer kan. Sejuk macam Malaysia je.. Balik semula ke rumah dalam pukul 3.10 pagi macam tu. Boleh dikatakan sangat susah target aku ni sebab memg liat nak pergi. Dah la pagi giler, naik basikal sorg2 dengan jalan raya yang lengang, kedai semua tutup. Memang malas la.

Balik je subuh tu, mata tak berapa boleh nak lelap. Kalo tak silap aku, memang mereka yang masih berjaga selepas kul 1 pagi, akan mengalami kesukaran untuk tidur sehinggalah beberapa jam kemudia. Tlah sebabnya digalakkan tidur awal. Oleh kerana balik rumah dalam pukul 3 lebih, aku hanya boleh lelap selepas kul 4 pagi.. Sabor jela. Bangun dah tengah hari, bersihkan diri, bukak laptop jap, kemudian pergi semula ke masjid untuk solat Zuhur. Boleh dikatakan memang tengah hari sungguhlah aku bangun tidur. Memang gagal la nak jadi suami orang kot. Haha. Balik dari solat zuhur jam dua petang, aku memulakan rutin baru iaitu membuat kuih.

Kuih ketayap. Nilah pun kuih paling aku ok setakat ni. Tapi xde daun pandan, macam nilah jadiya.

Semalam, aku cuba untuk buat kuih bom. Tanpa melihat mana-mana resepi dan sekadar tanya sikit ape tepung nak pakai kat mak aku, aku pun buat. Tepung pulut agak susah nak jumpe kat sini, tak banyak kedai yang jual. Jadi semalam, aku pun uli lah tepung tu. Lepas dah siap inti kelapa semua, aku pun buat bulat-bulat. Nampak begitu gagal die punye doh sebab lembut sangat. Akibatnya, inti selalu terkeluar. Waktu goreng pun gagal sebab bentuk die dah hilang bulat. Selepas gagal, aku cuba tengok balik kat internet. Rupe-rupenye ada beberapa pantang larang yg aku tak ikut, antaranya ialah kene gorengkan kuih ni dengan minyak yg penuh. InshaAllah nanti cube lagi. Tadi, aku baru selesai buat kuih ketayap. Hasilnya adalah gambar di atas. Tak tau nak wat kuih ape lagi, banyak bahan takde.

Daun pisang dan daun pandan memang sangat penting untuk kuih2 ni.

Punyelah banyak kuih muih yang perlukan daun pandan, daun pisang dan juga loyang.

Lepas buat kuih, aku layan internet dan mainlah laptop ni smpai puas. Dalam pukul 7 mandi dan bersiap-siap untuk solat asar. Aku bercadang untuk stay sahaja di masjid sebab solat asar berjemaah pukul 8 petang dan berbuka dah sekitar 9 malam. Masa yang ada, aku bukak tafsir Al-Quran dan cuba habiskan satu Juzuk. Akhirnya, tibalah waktu berbuka puasa. Kat masjid ni gak ada majlis berbuka puasa macam Malaysia. Cuma dalam masa satu hari, aku masih tak boleh nak buat kesimpulan. Semalam, kami dihidangkan kuih-muih macam samosa, kuih manis, cekodok dan ada air bandung pun ada gak semalam. Lepas makan, teruih sembhyang. Malam ni aku nak pergi lagi bukak puasa situ sebab pelik, betul ke diorg bukak puasa dengan tu je.

Lepas solat, aku balik ke rumah jap untuk makan nasi. Izwan masak nasi lemak dgn ayam masak lemak semalam. Dalam pukul 9.50, aku kembali semula ke Masjid. Isyak bermula jam 10.20 malam dan tibalah masa untuk terawikh..

Waktu terawikh mana boleh tangkap gambar. Jadilah gambar budak ni

Terawikh kat sini dibuat sebanyak 2o rakaat. Dan setiap malam akan habiskan sekurang-kurangnya 1 juzuk. Jadi setiap rakaat ialah 1 mukasurat Al-Quran. Memang pancit.. Haha. Masjid ni panggil budak-budak yg hafal Quran jadi imam. Dua malam dah aku terawikh, Imam die ada 5 orang dan baca punyelah laju. Memang sangat laju.. Antara solat terawikh, tiada panggilan/bacaan seperti di Malaysia. Kalau ade, cuma baca dalam hati. Dan solat witir die sedikit berlainan. 3 rakaat dibuat sekaligus dengan satu salam dan di rakaat ketiga, sebaik sahaja bacaan surah, diorg akan angkat takbir, tapi tak rukuk. Lepas satu lagi takbir barulah diorg rukuk. Rupe-rupenye, ketika itu ialah waktu diorg membaca Qunut bukan seperti kita yg baca sebelum sujud. Dan diorg baca masing-masing.

Tup tap tup tap, habislah witir semua dalam pukul 11.45 malam. Diulangi 11.45 malam!!
Balik semula ke rumah dah dekat kul 12 malam, rehat kejap.. Sahur balik dalam keadaan perut tak berapa lapar.. Kemudian ke masjid balik untuk subuh..

Manalah tak mencabar aku nak subuh kat masjid balik macam ni...

Sekian dari Syuib0809..

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.