Monday, 28 March 2011

Keluarga ke UK bahagian 1...

Bismillah.
InshaAllah hari ni, aku tulis sedikit mengenai jalan-jalan keluarga aku di United Kingdom.. InshaAllah akan diceritakan secara ringkas sahaja di sini. Setelah satu minggu keluarga aku pulang ke Malaysia, aku cuba ingat sikit-sikit apa yang telah kami lalui satu minggu sebelumnya di UK.

Family aku smpai khamis malam sekitar jam 10 malam. Oleh kerana esoknya nak jalan2 di London, maka aku tempah hotel di Stansted sahaja. Tapi hotel tu cukup skema bila kami terpaksa ambik dua bilik dengan alasan satu bilik x boleh ada lebih daripada dua orang dewasa. Maka, 90pound lebur macam tu je.. Keesokan harinya bergeraklah kami ke london. Oleh kerana aku ada tomtom, cdgnya nak masuk je London tu dengan kereta. Sekali bila jepah kata kena bayar tol yg sistemnya sangat pelik, maka aku pun buat keputusan utk parking sahaja dan naik tube. Target nak pergi ke Westminster yang ada Big ben dan London eye, tapi naik tube tak jumpe-jumpe tempatnya. Maka, pulanglah kami ke Leicester.


Oleh kerana masing-masing dah mula menunjukkan tanda-tanda mengantuk, smpai je rumah terus tidur walaupun hari masih terang. Keesokan harinya, semuanya bangun awal gila kecuali aku. Yelah, kalo ikut waktu Malaysia memang waktu diorg sepatutnya tengah aktif. Tapi kat UK ni pagi2 bukan ada kedai bukak. Kalo kat Malaysia memg berlambak kedai roti canai bukak, tp kat sini pukul 10 baru aktif. Maka aku pun bawaklah family aku ke Pekan Leicesterr untuk berjalan2. Macam biasa, pasar sudah tentunya tempat utama yg aku bawak. Lepas bersiar-siar, kami terus makan kat McIndian..

Berjalan menuju ke pekan leicester. Singgah dulu di penjara

Macam-macam buah dibelinya. Tapi takdelah nak makan sgt.
Mercu tanda Leicester

Keesokan harinya iaitu hari ahad, aku bawak family aku ke Carboot Quorn. Saja je nak bagi merasa Carbot kat sini. lagipun, memang pagi-pagi semua ahli keluarga aku dah aktif. Maka bergeraklah kami semua ke Loughborogh. Kejap je berada di sana sebab tujuan utama aku hari tu ialah untuk bawak family aku ke NEXT. Sambil tu aku sendiri memg teringin nak jumpe kawan2 sekali. Dan pagi tu memg teramat-amat sejuk untuk parent aku. Dalam kul 11.30, kami sudah pun smpai di Sheffield. Oleh kerana lapar, aku bawak family aku ke KEBABISH sheffield utk makan. Terima kasih kepada Baim sebab tolong suggestkan tempat tu. NEXT kali ni boleh dikatakan agak bosan berbnding tahun sebelum ni. Tapi aku sgt seronok sbb leh jumpe kawan2 lama kat situ.

Carboot Quorn..

Terserempak dengan Dr Ugi Suharto dan Isteri..

University of Sheffield

Keesokan harinya, aku bawak pulak family aku ke Nottingham. Sebenarnya, memang nak bawak ke tempat lain, tapi tempat2 lain semuanya jauh-jauh. Akan habis masa utk perjalanan je. Nak tempah hotel memang mahal gile, jadi terpaksa la jalan-jalan kat kawasan East Midland ni. Cume memg tak bnyak la tempat menarik. Maka Wollaton la menjadi target aku di Nottingham. Aku sendri pun masih belum smpai kat situ. Dengar kata banyak rusa kat situ. Lepas jalan2 kat situ, cadang nak lepak tangkap gambar di university diorg, tapi susah gile nak cari parking. Semua plak dah lapar. Maka, bergeraklah kami terus ke kawasan orang Islam di Nottingham tu.. Aku memilih utk makan sahaja di kedai Kurdish. Petang tu balik dan keluarga aku pun tidur walaupun hari masih petang.

Dihadapan Wollaton punye Hall


Aku memang dilahirkan besar..

Memang tak banyak pun tempat yang kami pergi.. Malah sedikit saja masa yang ada sebab dalam pukul 3 petang, semua orang dah ngantuk. Mak ayah aku pulak dah agak berumur, memang agak sukar untuk tahan dengan cuaca disini. Banyak tempat yang kalau nak lawat kat sini memang perlu berhadapan dengan cuaca. Jarang nak jumpa indoor. Tapi bila malam semua kembali aktif. Maka memang perlula cari makanan malam2. Pizza di UK boleh dikatakan murah walaupun setelah di convert ke Ringgit Malaysia. Oleh kerana aku sendiri jarang makan Pizza di UK, jadi aku pun tumpang sekaki la makan pizza ni. Nak makan selalu xde duit.. Hehe

Bersambung............

Monday, 21 March 2011

Peristiwa demi peristiwa

Bismillah..

Khamis, 10 March 2011, Mak ayah aku bersama-sama dengan dua adik lelaki aku datang ke UK. Oleh kerana mereka turun di stansted, maka aku bergegas ke sana dalam pukul 6 petang macam tu. Sampai di Airport lebih kurang 8.30 malam, akau melangut je tak reti nak buat apa kat airport. Oleh kerana memang bohsan gila, maka aku pun berjalan-jalan la kejap kat airport tu. Tengah jalan-jalan, tetibe ternampak abang Hisyam Loughborough tengah duduk sorang2 kat kerusi biru dalam airport tu. Punyela terkejut aku. Rupe2nya abang Hisyam nak ambik keluarga Iparnya yang datang bercuti di UK selama 10 hari.


Lama jugak la aku bersembang dengan abang hisyam ni. Dari 8.40 mcm tu sampailah orang2 Malaysia keluar dari pintu gerbang tu sekitar jam 10 malam. Ade la gak jumpa orang Melayu lain macam Ustaz Yunus dari birmingham. Tapi takdela sembang lama sangat. lepas family aku sampai, terus aku bawak ke Hotel manakala abg Hisyam akan pulang teruih ke Loughborough. Perjalanan bersama family aku boleh dikatakan ke macam2 tempat gak la. Cuma masa agak terbatas sebab dalam pukul 3 petang macam tu semua dah mula ngantuk terutamanya parents aku sebab dah biasa dgn waktu tidur Malaysia. Kite simpan dulu cerita pasal percutian family aku ye.

Sabtu baru ni, aku hantar semula family aku ke Stansted Airport. Sebelum tu, sempat singgah di London sebentar utk tangkap gambar di Big Ben dan Tower Bridge. Dalam pukul 2 petang kami dh smpai di Airport. Memang ramai sungguh org Melayu. Lepas family aku masuk untuk pemeriksaan sekitar jam 3.30 petang, aku pun balik semula ke leicester dgn train. Oleh kerana penat, aku tidur kejap dan bangun sekitar jam 10 malam. Tengah lepak makan2, sekali dapat mesej yang abang Hisyam Loughborough accident tgh hari tadi. kena langgar dengan Bas. Memang terkejut sungguh aku. Yang syoknye, abg Hisyam dirawat di Leicester Royal Infirmary, dekat gile dengan rumah aku.

Esoknya kul 2 petang, teruih aku ke Hospital tengok abg Hisyam. Waktu aku dtg memg xde lnsung org. Lepas 2.30 baru ade org datang. Lepas tu berduyun-duyun org melayu memenuhkan Hospital tu.

Hari ni, aku ke rumah abg Farid tolong punggah barang die sbb nak balik Malaysia. Orang yg hampir sama datang ke rumah abg Farid cuma yang baru ialah abg shah dan UZAR. Oleh kerana lori smpai lambat, aku ke University kejap anto assignment lepas tu kembali ke rumah abg Farid. Tengah angkat2 barang, terserempak dengan kak rina(isteri abg hisyam) yg baru datang dari Hospital. Sembang2, rupe2nya abg hisyam ade retak dan darah beku sikit kat kepala die. Dan mengambil masa 3 bulan utk elok balik retakan tu. Itu mungkin bukan masalah utama, yang paling kesian die punya spinal(kat tulang tengkuk) lari sikit. Nasib baik saraf semua tak ape-ape. Tapi aku boleh definisikan agak bahaya la.

Abang kak rina yang ade di situ bgtau agak details kat aku. katanya Doktor tengah periksa sama ada boleh pasang besi kat kepala atau tak. kalau tak boleh, terpaksa bedah dan risiko agak tinggi. Risau gaklah dibuatnya. Balik je dari rumah abg Farid, aku solat dan teruih ke Hospital tengok abg Hisyam. Alhamdulillah, doktor dah pasang besi tu kat kepala abg Hisyam, jd aku assume tak perlukan pembedahan setakat ni. Cume ngeri gak la dgr abg Hisyam cerita die gerudi kepala dlm keadaan abg Hisyam sedar. Abg Hisyam ni tgh sakit pun byk nyembangnya. Aduih.

Oleh kerana keletihan, aku pulang ke rumah dan tidoq. Bangun-bangun je dari tido, izwan maklumkan yang ayah Poji(senior Leicester) meninggal dunia petang tadi. Innalillah..... Baru je terserempak dgn poji malam td kat hospital. Sekitar jam 6 petang, kami pun pergi melawat die yang akan bertolak ke Stansted pukul 8. Flight balik Malaysia akan bertolak pagi esoknya. Semoga beroleh syurga InshaAllah. Jam 6.50 mcm tu, lili mintak antokan makanan kat abg Hisyam. Memg aku cadang nak jenguk kejap abg Hisyam. Kat Hospital, terserempak dengan Dr Ugi Suharto dan Ustaz Najmi yang datang ziarah abg Hisyam. memg tak putus2 org dtg melawat abg Hisyam ni. Tetamu dtg bawak berkat InshaAllah.

Semoga dipermudahkan dan cepat sembuh abg Hisyam..
Semoga tabah Poji atas pemergian..

Sekian dari syuib0809

Lama tak bubuh gambar sendiri kat blog ni

Thursday, 10 March 2011

Kisah dan video minggu ini

Bismillah..

Minggu ni memang sibuk sikit menguruskan bermacam-macam bende.. Dan antaranya ialah menguruskan perjalanan percutian family aku ke UK. Alhamdulillah setakat ni semua dah ok dan terancang. Dan kerja sekolah yang aku perlu hantar minggu depan pun dah hampir disiapkan. Perlu disiapkan sebab aku akan banyak ponteng kelas. Huhu.. Esok akan ponteng kelas vector. Jumaat memang satu hari tu aku akan ponteng. Minggu depannya, dari isnin ke rabu aku x mungkin dpt pergi kelas, jadi terpaksa mintak kt kawan nota..

Baru-baru ni, kecoh di blog ustaz Zabidi untuk buat filem tentang kisah arwah Mas Afzal. Tapi realiti di Malaysia agak menyukarkan mana-mana producer untuk terbitkan filem ni. Dengan alasan, penonton2 di Malaysia masih minatkan cerita kelakar, hantu dan cerita cinta-cinta. Geram pun ada. Tapi itulah realitinya. Jadi, mari aku kongsikan sebuah video yang sangat menarik menceritakan drama-drama melayu yang agak selalu sangat memainkan scene2 ni..

Dan tahniah jugak sebab budak ni memang baguih berlakonnya..



Sekian drpd syuib0809

Saturday, 5 March 2011

Hujung Minggu di Peak District

Bismillah..

Hari ni, aku sememangnya agak free. Keinginan untuk ke PERGH 3 terpaksa dibatalkan kerana terpaksa berjaga-jaga sedikit dengan bajet aku. Aku takdela kisah sangat bab jauhnya PERGH kali ni. Kalau dah ada orang nak sponsor, memang konfem aku akan pergi dengan izin Allah. Tapi, xde orang nak sponsor jadi memg takleh la nak pergi dan sampai semalam aku tak duk tenang memikirkan keinginan ke PERGH.. Aduih. Apepun, Hujung minggu aku tidak dibiarkan kosong begitu sahaja. Alhamdulillah.

Khamis baru ni, Izwan ajak aku ke Peak District dekat dengan Sheffield. Dia nak pergi dengan syahir dan 3 orang junior KMB yang sedang belajar di Leicester. Oleh kerana ini rombongan diorang, maka aku hanya menumpang sahaja. Semalam sewaktu diorang tengah buat persediaan makanan semua, Izwan takde kat rumah. Bila aku masuk dapur, semua macam wat muka pelik dan seolah-olah menyimpan rahsia. Haha. Mungkin diorang tak tahu aku ikut kot. Ish3x. Antara makanan yang dibawa ialah roti sardin, buah-buahan dan biskut-biskut. Selepas beberapa ketika, Izwan hantar mesej "esok bertolak kul 7.00 pagi".


Maka keesokan harinya menunggulah aku pukul 7 pagi. Izwan baru habis mandi dan syahir plak baru nak mandi. Aduih.. Sambil-sambil tu bacalah dulu buku Fiqh Haraki dan junior-junior pn datang dalam kul 7.20 pagi. Adib terpaksa membatalkan hasrat untuk ikut kami atas sebab2 tertentu. Rilek punye rilek, dalam 7.45 barulah kami bertolak ke Sheffield. Perjalanan ke Sheffield aku rasa tak sampai pun 1 jam setengah. Izwan yang drive kereta besaq die tu. Hujan renyai-renyai menyebabkan kami sedikit risau tentang pendakian kami nanti. Kabus di Peak District memang teramat-amat tebal. Selepas menyelesaikan beberapa urusan, kami sampai di Peak District jam 10 pagi.

Kami sepatutnya menunggu ketibaan beberapa rakan yang datang dari Sheffield. Oleh kerana ada beberapa masalah, mereka terpaksa datang lambat sikit. Maka, kami mengambil keputusan untuk memulakan pendakian kami terlebih dahulu. Keadaan yang basah memang agak tak selesa untuk kami semua, tapi kecantikan LONGSHAW ni memang mashaALLAH.

Aku suka gila gambar ni sebab pemandangan die cantik.

Banyak anak-anak sungai yang sangat jernih kat sini. Dan juga banyak kambing biri-biri.

Main redah je jalan. Izwan boleh tak ingat jalan nak ke bukit tu. Jadi main hentam jela. Kat belakang tu diorang tengah seberang anak sungai. Berlakon je tu.

Aku tak pasti berapa masa yang kami ambil untuk sampai ke puncak tempat tu. Tapi aku rasa ianya pasti lebih daripada satu jam. Ada satu tempat di situ dimana banyak sungguh batu besar-besar. Cantik untuk tangkap gambar, tapi kesejukan dan kekuatan anginnya memang tuhan sajalah yang tahu. Kalau pergi waktu Summer InshaAllah best. Ketika di puncak bukit tu, kelihatan rombongan daripada Sheffield sudah sampai dalam masa yang sangat sekejap. Hehe. Mungkin sebab kami banyak berenti tangkap gambar kot. Lepas beberapa minit di atas bukit, kami turun semula sebab dah memang tak tahan sejuknya tempat tu.

Bergaya kan? Lutpi ambik topi aku sebab pakai baju xde tutup kepala.

Aku memang suka buat kerja gila sikit. Tapi gambar ni memang WOW! jatuh sia-sia je.

Student-student Malaysia yang berjaya sampai kat atas bukit. Poyo gile bawak bendera Malaysia. Haha

Perjalanan pulang yang pastinya sangat panjang. Waktu balik, Izwan terjatuh kedebum. Habis kotor seluar dengan beg die. Dah la pakai baku putih.

Berehat sebentar di sebalik pokok-pokok krismas untuk makan tengah hari. Ade nasi goreng, sosej, telur hancur utk makan dengan roti dan macam2 lagi.

Sebaik sahaja sampai semula di tempat permulaan iaitu visitor centre, kami semua membersihkan diri masing-masing. Buang air sudah semestinya kemestian kerana cuaca yang sejuk dan seterusnya masing-masing mengambil wuduk. Kami seterusnya menunaikan solat zuhur dan asar berjemaah. Oleh kerana semua sembahyang serentak, jadi takdelah gambar kat sini. Lepas solat, kami lepak jap cat cafe tengok cenderamata dan ramai gak yang minum kopi. Aku plak tak minum ape2 sebab dari kecik memang aku tak berapa minat teh, koppi dan adik-beradiknya. Sekitar jam 3.15, kami semua berangkat pulang ke Leicester semula manakala rombongan Sheffield menanti bas ke rumah mereka.

Berakhirlah cerita hujung minggu..

Rombongan dari Leicester di akhir pengembaraan.

Sekian dari Syuib0809.

Wednesday, 2 March 2011

Lawak memang kejam.

Assalamualaikum.

Minggu ni aku sangatlah tak sibuk. Tapi sungguh tak tahu ape nak tulis kat blog ni. Segala pasal lester dah ditulisnya. Aduuih. Petang tadi, aku ke rumah abang Rosli. Bila xde facebook ni, memang lambat sikit maklumat sampai. Ari ni abang Rosli sekeluarga akan berangkat pulang ke Malaysia terus. Semalam, waktu keluar je dari bilik aku, penuh ruang tamu rumah aku tu dengan barang2. Ade rak, kerusi, mini sofa dan bagai-bagai lagi. Rupenya abang Rosli panggil syahir untuk ambik barang kat rumah die. Memang dia rapat dgn syahir pun, jadi tiada apa yang pelik.

Aku dimaklumkan abg Rosli akan bertolak dalam 3.30 petang, jadi malaslah nak pergi awal2 sebab mesti tengah sibuk. Sekali kawan aku mesej suruh tolong die angkat barang ke rumah abg rosli. Punyela cepat aku naik basikal kelabu aku tu, sampai2 kat train station skali kawan aku tu kata xpela, dia dah sampai. Maka, singgah lah sebentar aku solat Zohor di Masjid Abu bakar. Habis je solat, bukak kunci dan naik basikal, sekali tayar pecah. Sabar jela.. Apepun, memang best join postgrad2 ni kat rumah abang Rosli. Bagi menghiburkan hati, meh kite tengok video lawak ni.



Lawak memang kejam kan?

Sekian dari syuib0809

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.