Sunday, 29 April 2012

Diari Turkey - Konya Bandar Sufi

Bismillah..

Hari seterusnya, kami berkemas-kemas jam 7.30 pagi. Pasangan lain yang berada dalam dorm sama masih belum bangun. Aku dapat rasakan orang putih memang bangun lambat. Sekitar jam 8.30 pagi, kami pun keluar dari Hostel tersebut untuk cari makanan. Kalau ambik breakfast kat situ sorang kene bayar 7TL, yang mana aku rasa sangatlah tak berbaloi. Kami ke pekan Goreme yang sangat dekat dengan hostel kami. Mencari-cari kedai lain punyelah mahal makanan untuk breakfast. Aku ni dari malam tadi tak makan apa2.

Last-last aku decide untuk gi kedai runcit mencari jem, takpun apa2 yang leh makan dengan roti. Last2, jumpe gak Nutella. Kami beli roti dua buku dan minum teh kat sebuah kedai. Total cost untuk makan breakfast macam tu baru 10TL untuk 4 orang. Bayangkan kalo makan kat kedai, 28 TL kot kene. Bus dari Goreme akhirnya bertolak menuju ke Konya jam 9.30 pagi.

 Makanan kami pagi tu. Teh memang sudah menjadi kewajipan bagi sapa2 yang ingin ke turkey

Kami sebenarnya sudah membatalkan plan(before bertolak dari london) untuk ke konya sebab tak banyak masa. Tapi bila tengok tiket ke Pamukkale hanye ade malam, nak tak nak rasa macam buang masa. Baik ke konya dulu walaupun kene transit ke Pamukkale lepas tu. Bas ke Konya sangat banyak dan dari konya ke Pamukkale sendiri lagi banyak. Kami sampai  sekitar jam 1 tengah hari dan turun dari bus dengan diiringi laungan Azan daerah paling Islam di Turkey.

 Stesyen bus utama konya

Before berjalan-jalan di Konya, kami mencari dulu tiket menuju ke Pamukkale. Lepas bincang-bincang, kami setuju untuk ambik bus jam 7.30 malam. So, ade dalam 5 jam untuk pusing-pusing di Konya. Oleh kerana tak nak bagi berat beg, kami simpan beg dekat syarikat bus yang kami beli tiket tu. Destinasi pertama, kene solat zuhur dan kemudian makan tengah hari. Berhampiran bus station memang ade satu masjid besar yang sangat menyerlah. Tapi waktu kami masuk, jemaah semua dah selesai solat Zuhur.

 Berjalan menuju ke masjid bersebelahan. Ingatkan boleh la dapat masuk tandas free, rupenye kena bayar gak.

 Nama masjid ni Otogar Zeki Altindag Camii.

 Bahagian dalam masjid. Belang-belang putih merah macam kat Cordoba.

Lepas lepak-lepak dalam masjid, kami pergi makan kat domino Pizza berdekatan Masjid. Percaya atau tak, memang murah giler pizza kat situ. Yang peliknya, harga die siap boleh runding lagi. Aduih, first time aku tengok kedai macam ni boleh runding harga. Beli tiga medium besar dan terus jalan-jalan mencari tempat famous di Konya ni. Oleh kerana kami tiada apa2 plan di konya ni, memang blur lah nak ke arah mana. Ansari ade search kat internet tentang konya dan dapat Maulana musium sebagai tarikan utama kat situ.

Lepas duk tanye2 semua orang, akhirnya ade sorang pemuda yang paham ape kami cakapkan. Die mintak tolong sorang kawan die untuk bawak kami ke muzium tersebut. Tapi sepanjang perjalanan memang tak dapat nak cakap dengan die sebab die tak faham bahasa Inggeris manakala kami plak tak reti bahasa turkey. Dari situ, kami menaiki minivan menuju ke bandar utama konya.

 ni lah minivan yang dimasukkan. Semua warna hijau putih. Tambang dalam 1.70TL

Ingatkan dekat, rupenye jauh gak. Lebih 20 minit kalau tak silap aku dan seksa gak dulu dalam minibus tu. Konya terkenal sebagai Bandar Islam di turkey. Antara tokoh yang terkenal di sini ialah Jalaluddin ArRumi yang mana mungkin banyak diantara kite yang pernah dengar dalam buku pendidikan Islam. Seorang tokoh aliran Sufi yang terkenal sebagai penyair di Konya. Kami ke Muzium beliau yang dalam bahasa turkey nye Mevlana Muzesi. Murah je masuk die, dalam 4TL tak silap aku.

Waktu nak masuk, ade satu bas rombongan orang melayu yang masuk sekali. Penuh dengan pakcik-makcik yang dah berumur. Aku plak obviously melayu sebab tengah pakai baju melayu, memang tak sedap badanlah kalau tak tegur. Rasanya kami banyak habis masa sembang dengan pakcik-pakcik tu. Muzium agak bosan sebab banyak macam replika yang dibuat. Dan aku tak suka beli diorang jual patung orang sufi menari. Tak patut..

 Anak-anak muda yang bajet peramah. 

 Mevlana Muzium

 Dalam ni banyak barang-barang golongan sufi macam tasbih besar, alat muzik dan juga ade manuskrip quran.


Dari muzium, kami dapat dengar azan asar dari masjid sebelah. Sayangnya kami hanya dapat sampai lepas habis solat sebab ansari lama sangat kat tandas(sekali lagi).Bila kami sampai imam tengah baca zikir dan doa. Lepas tu imam alunkan bacaan Quran untuk semua jemaah yang ada. Sedap... Konya ni gak ade University islam die sendiri, so tempat ni islam die agak hidup. Lepas habis imam baca Quran, kami pun beredar. tetibe ade pak cik menghampiri aku dan tanye "arabic?". Aku spontan tunjukkan jari ke ansar yang pakar dalam berbahasa Arab. Memang nilah petua nak kemana2, bawak kawan yg pandai bahasa Arab.

Pak cik tu lepas tu duk bersembang dengan ansari dan tanye ade masa tak. Die nak ajak sembang2 minum teh. Hebat kan Ukhwah Islamiyah? Tapi sayangnya, kami hanya ade 30 minit sebelum kembali ke stesyen bus Konya, jadi terpaksa tolak pelawaan pakcik tadi. Kali ni agak senang cari minibus sebab dah tau ape stesyen bas dalam bahasa Turkey. Kami pun kembali ke sana untuk ke pamukkale.

 Nama pakcik ni Usman, pensyarah di University kat konya ni.

Sampai di Stesyen bus, kami rupenye masih banyak masa lagi. Masa yang ade kami gunekan untuk pusing2 stesyen bus yang besar tu. Aku rasa besar sebab ramai student kat situ kot. Try makan kebab die semua. Lepas tu kami kembali ke Domino Pizza untuk bungkus makanan Dinner. Kami punye bus dijangka smpai Pamuukale jam 2 pagi. So, nak tak nak memang kena ade bekalan. Lepas pergi toilet semua, kami pun menaiki bus AkSEL jam 7.30 petang.

Untuk sape2 yang nak ke Pamukkale, aku cadangkan lepas ni ambiklah bus syarikat METRO. bus yang kami naik ni punyelah banyak kali berenti dekat 10 kali. Sakit hati gak. Haaih.. Apepun, puas hati sebab satu hari kami tidaklah terbuang begitu sahaja di Cappadocia. Dapat gak melawat bandar Islam Konya yang ade kat Turkey ni..


Sekian dari Syuib0809

Wednesday, 25 April 2012

Diari Turkey - Cappadocia bandar Naruto

Bismillah

Untuk malam ketiga, kami hanya bermalam di atas bas. Pagi tu kami smpai di NevseHir sekitar jam 8.00 pagi. Bagi mereka yang ingin ke Cappadocia, bus yang perlu di cari ialah menuju ke Nevsehir, sebuah bandar berhampiran. Dan Cappadocia sendiri bukanlah sebuah negeri, ianya hanyalah nama gelaran yang bermaksud the Land of Beautiful Horse. Pekan untuk Cappadocia ni sendiri ialah Goreme. Dari nevsehir, akan ada minibus yang berulang-alik ke Goreme dan ianya percuma.

Sebaik smpai di stesyen bus Nevsehir, kami tetibe dialu-alukan oleh beberapa orang tempatan. Rupe-rupenya diorang ni Travel agency yang buat tour kat Cappadocia ni. Sebelum sampai, kami sebenarnya dah dapat risikan dari tuan Hostel kami untuk bawak tour bernilai 80TL. Manakala, yang ditawarkan oleh syarikat ROCK TOWN Travel ni plak bernilai 60TL. Mule-mula rasa malas plak nak ambik tour-tour ni, rasa buang duit dan berpendapat bleh je jalan kaki sendiri. Tapi entah macamne, kami ambik gak tawaran syarikat tu.


 Kami smpai ke Hostel kul 9.10 pagi. Lepas bersihkan diri sikit-sikit, kami minum-minum teh kejap sementara menunggu orang Tour tu ambik depan hostel. Waktu tu, pemilik Hostel pun tanya, dah ade tour guide ke belum. Biler kami cakap dah ade dan nama syarikat tu, orang hostel ni macam merendah-rendahkan syarikat tu kononnya tak bagus. Risau pun ade, tapi layan jelah sebab memang dah bayar.


Waktu naik minibus tour tersebut, dah ramai rupenye ade dalam tu. Kami buat macam sesi perkenal diri untuk semua yang ikut tour tu. Ade pasangan dari Australia, Mexico dan turkey serta dua orang perempuan Cina. Total ade dalam 12 orang dan tour guide kami yang sangat ceria plak bernama Gengkhis Khan. Kami bertolak menuju ke beberapa tempat yang aku sendiri tak berapa nak ingat namanya. Pasangan dari Australia yang bersama kami memang sangat-sangat peramah dan pandai buat lawak. Dan ikut penilaian aku, memang kene ade tour guide kalau nak datang sini melainkan datang naik kereta.

 Menerima briefing mengenai tempat ni dari pemandu pelancong

 Dulu orang kristian tinggal dalam gua-gua ni. Dalam ni siap ade Church lagi. Cume pelik sebab Jesus Christ yg dilus buat tangan macam Ghautama Buddha. Aku rasa kristian sesat habis ni

 Dalam tu banyak rumah-rumah. kalau lihat gunung-gunung die memang sebijik macam cerita naruto.


Lepas melihat beberapa panorama kat sini. Kami pergi makan tengah hari kat kedai Buffet. Menaiknya syarikat tour ni ialah, makanan dah termasuk sekali dalam harga 60TL tadi. Cuma air jelah kene bayar. Seronoklah gak dapat makan nasi. Perjalanan kami kali ni disertai ahli rombongan tambahan, dua dari Shina dan dua lagi dari korea. Kempat-empat ni adelah perempuan. Sepanjang perjalanan, memang duk berjenakalah kami dengan tour guide dan ahli-ahli rombongan lain. Menyakat sapa yang selalu balik ke minibus semula lambat. Ade yang kena perli sebab kuat bershopping.

Cappadocia ni pada mulenya sebuat permukaan gunung yang rata dan berlapis-lapis. Bagi sapa yang ingat lagi Geograpfi, permukaan dan bentuk-bentuk pelik ni terhasil dari hakisan angin dan juga air hujan. Angin akan menghakis bahagian batu yang lembut dan tinggallah batu yang keras je kat sini. Antara tempat menarik yang ade kat sini ialah Taman Fantasi yang boleh lihat batu-batu ni jadi cendawan, unta dan juga arnab. Macam-macam lagi ade. Memang menarik.

 Buffet yang terkawal dan dikawal rapi. Aku agak benci dengan orang yg potong daging kebap sebab bengis giler muka.

 Ni dia pasangan cendawan yang ada

Nampak tak Unta(atas) dan batu gambar kepala Arnab(bawah)

 Memang lawa tempat ni

Kami habis tour tu dalam kul 5.00 petang dan smpai semula di Hostel sekitar jam 5.15 petang. Hanya letak barang kejap je kat Hostel, kami kemudiaanya keluar berjalan-jalan di pekan kecil Goreme. Oleh kerana Hostel agak kecik, kami sembahyang di Masjid Goreme je. Waktu nak ambik air sembahyang, ade sorang pak cik pelawa ambik buah epal sorang satu. Mula2 malu nak ambik, tapi pak cik tu beria-ria nak bagi. Kami siap berkenalan lagi sebelum solat.




lepas solat, kami berehat sebentar di luar masjid melepaskan lelah. Orang-orang yang masuk ke masjid semuanya bertegur sapa dengan kami. Mungkin pelik kot tengok bangsa lain solat di masjid diorang. Yelah, kadang-kadang kite rasa Islam ni hanya untuk bangsa kite je. kalau di Malaysia ingat Islam tu hanya untuk melayu. Lepas beberapa minit, kami kembali berjalan-jalan di Goreme sementara menunggu maghrib masuk. Jalan punye jalan, sekali pakcik yang bagi epal tadi terserempak dengan kami. Oh ye, nama beliau ialah mustapha. Punyelah semangat ajak kami duduk minum teh sekali dengan die. Beria nya die jemput kami tu memang susah sangat nak tolak.

Kami pun duduk dan borak-borak. Die belanja teh.

 Pak cik Mustapha yang tengah tu. yang tangan kat atas bahu ansari tu namanya Ismail, orang kedai.

Kami kembali ke masjid sekitar jam 7.20 petang. Melihat apa yang berlaku di masjid ni sama saje seperti apa yang berlaku di masjid Malaysia. Sedih gak tengok. Nanti aku ceritakan dalam post melayu dan turkey. Lepas solat, kami pergi makan kat kedai Saray. Ade sorang mamat turkey ni kacau aku sebab nampak aku pakai kopiah. Duk melawak seolah-olah aku orang alim sebab pakai kopiah. Diorang semua makan nasi dengan lauk manakala aku tak makan sebab nak cari makanan lain.

Lepas makan, kami teruskan berjalan-jalan di pekan goreme. Mulenye aku nak jalan sorang2, tapi diorang semangat nak ikut. Jalan punye jalan, sekali jumpe kedai yang memang murah2 betul barang die. Tapi, kemurahan die tu menyebabkan tiada tawar menawar yang diterima. Memang patut pun, die jual memang harga rendah giler. Waktu kami di atas bukit, semua jual carpet dalam 50TL manakala die jual 29TL. Baju die jual 9TL manakal kedai lain jual 15TL. Seronok tengok muka pakcik tu macam senyum bila kami borong ramai2. Pakcik ni mule2 memang bengis muka die.

kami pulang dan terus tidoq. nantikan hari seterusnya di Konya.


Sekian dari syuib0809

Monday, 23 April 2012

Diari Istanbul - Bhgn akhir

Bismillah..

Hari ketiga hadir tanpa planning yang betul-betul disangka. Pagi tu lepas sarapan, aku dan ansari menuju ke syarikat bus METRO untuk beli tiket ke Cappadocia. Oleh kerana hanya ade tiket malam, kami terpaksa menghabiskan sisa-sisa masa yang agak lama di Istanbul. Cadangan sebelum ni nak tolak tengah hari tapi tak dapat. Tanpa banyak buang masa, kami keluar dari hostel sekitar jam 10 pagi selepas berkemas-kemas. Letak beg dalam Loker dan keluar menuju ke Kabatas. Sebelum tu macam biasa singgah kat kedai. Pagi tu tetibe nak rasa Islak Hamburger.


Dari stesyen kabatas, kami keluar menuju ke Dolmabahce Palace, sebuah Istana yang boleh dikatakan mengundang kemarahan umat Islam terhadap Khalifah Uthmaniyah ketika itu. Bayangkan sahaja, istana ini dibuat dengan menghabiskan hampir 30 tan emas. Khalifah-khalifah yang agak bermasalah ketika itu akhirnya membuka ruang kepada Mustapha kamal dan musuh Umat Islam menjatuhkan sistem khalifah yang tidak pernah putus sejak penubuhan negara Islam Madinah. Siapa-siapa yang datang turkey mesti akan pelik macamne sekular telah merubah begitu banyak kehidupan Umat Islam di sini tak smpai 100 tahun. Kami walaubagaimanapun tak masuk sebab tak dapat discount student atas alasan student card kami tiada pengesahan ISIS. Aku pun tak tau ape bende.

 Pandangan Istana Dolmabaceh dari atas ferri

Kami kemudiannya kembali bercadang nak naik ferri sebab semalam hanya dapat naik kejap je. Tapi ferri hanya akan bertolak dalam kul 12 tengah hari. Jadi, kami buat keputusan untuk naik tram saje2 buang masa sampailah ke Aksaray. Tanpa keluar dari stesyen aksaray, kami teruih naik tram kem bali ke Kabatas. Dan kemudian naik ferri menuju ke Kadikoy. Kali ni, tambang die agak mahal bernilai 4TL sebab mungkin jauh kot. Kali ni menyeberangi Bosphorus ke bahagian Istanbul belah asia.Sebuah lagi bandar yang agak moden cuma tak banyak tarikan jelah kat sini. Kami jalan-jalan dan cari makanan je kat sini.

 Tugu kamal artartuk sedang ajar rumi pada anak bangsa turkey. Akibatnya ramai yang buta tulisan jawi/Quran

Ade jual bunga-bunga kat area Kadikoy ni

  
Datang semata-mata mencari KFC. Nanti aku cerita kenapa kami makan KFC berbanding makanan tempatan orang Turkey

Lepas makan, kami berkejar-kejaran ke tempat Ferri sebah dah lambat. tetibe ansari plak sakit perut. Kejar punye kejar kami smpai awal 5 minit. Tapi peliknya sebab takde plak ferri ke kabatas. yang ade hanyalah ferri ke Besiktas itupun bertolak 25 minit lagi. Sementara tunggu duk lah bual-bual kosong. Sampai di Besiktas kami terpaksa berjalan kaki melintasi Istana dolmabaceh untuk ke Kabatas. Ditakdirkan tengah hujan lebat plak waktu tu. Antara kami berempat hanya amir yang akde penutup kepala, jadi terpaksa lah beli baju hujan yang dimodified dari plastik. Kami akhirnya smpai di Masjid berhampiran Dolmabaceh palace dan menunaikan solat Zuhur asar.


Duk melepak dalam ni sebab penat main hujan smpailah kul 3.45 petang. Kat sini gak kami ade jumpe sorang pemuda melayu.

Masa yang berbaki masih banyak sebelum kami meninggalkan bumi Istanbul. Nak ke Grand Bazaar macam jauh sangat. So, kami takde kerja naik traim dari Kabatas ke Taksim Square ulang alik. Saje tak nak keluar dari tram sebab hujan. Kami akhirnya keluar dari stesen tram dan menuju ke kedai makan balik. memang keje makan je hari ni. Mula-mula masing2 layan Islak Hamburger yang sangat sedap dan murah. Lepas tu pergi Burger King layan aiskrim die. Last-last jalan lagi pergi makan Pizza Hut untuk makan malam. Duk sembang je kerje. nasib baik ade Ansari berkongsi ilmu Tabligh.

 
 Waktu ni menyakat sorag kakak Pizza Hut yang macam cuba mengelak dari layan kami. Mungkin sebab tak pandai english kot.

Kami akhirnya kembali ke Hostel untuk ambik beg. Bersihkan diri sikit-sikit gune tandas Hostel(padahal dah check out). Sebelum tu sempat sembang-sembang dengan orang Hostel tu. Layanan diorang memang terbaiklah. Kami kembali ke depan pejabat Metro untuk menaiki minibus menuju ke Alibeykoy, tempat bas sebenar yang kami kene pergi untuk ke Kapadokya. Kami smpai jam 8.30 malam manakala bus hanya akan bertolak jam 9.30 malam. Pelik hgak sebab orang kat situ macam tak pelik pun tengok kami.

Masa yang ade kami gunekan untuk solat Maghrib isyak di surau berhampiran. Tiada apa yang pelik. Turkey ialah negara Islam.

 Ni yeni Camii dekat dengan Eminonu

 Sekian dari syuib0809


Sunday, 22 April 2012

Diari Turkey - Istanbul bhgn 2

Bismillah

Pengembaraan di bumi Istanbul diteruskan. Pagi tu lepas solat subuh jam 5.30 pagi, kami rehat kejap sebelum berkemas-kemas untuk hari kedua. Breakfast pagi tu disediakan oleh orang Hostel dan memang breakfast orang turkey kot. Dapat telur rebus, jam roti dan air teh/kopi. Dalam jam 8.00 pagi kami dah keluar dari hostel dan menuju ke stesyen Metro kat Taksim Square. Sebelum tu sempat singgah jap supermarket kecik untuk beli kacang2 dan air mineral. Memang ini tips untuk mereka yg ingin berjimat. Jangan gi kedai runcit, pergi je supermarket. Memang murah.


Dari Taksim Square, seperti biasa akan menuju ke Kabatas dan dari situlah baru boleh naik metro ke tempat-tempat menarik di Istanbul. Destinasi pertama yang kami memang dah rancang pagi tu ialah Topkapi palace. Oleh kerana masih awal, kami cadang untuk turun di stesen Sirkeci dan berjalan ke Istana Topkapi. Saje nak tengok-tengok sekeliling sebelum masuk. Rezeki dari Allah, walaupun tak dapat tengok Tulips di Amsterdam, taman berdekatan Topkapi Palace(Gulhane Park) ni penuh dengan bunga tulips.


 

Kami kemudiannya menziarahi Istana Rasmi Tamadun Turki Uthmaniyah selama hampir 400 tahun ini. target untuk habis pusing dalam masa dua jam. Tiket untuk masuk bernilai 20 TL tak termasuk dengan tiket masuk ke bahagian utama(tempat raja) yg bernilai 15TL. Menariknya Istana ni, kedudukan dia adelah diantara Golden Horn dan Lautan Bosphorus dan memang dikelilingi kubu. Oleh kerana Tamadun Islam ni tidak diruntuhkan melalui peperangan, kondisi istana ini masih baik.

Antara bahagian-bahagian yang menarik ialah kawasan mesyurat menteri-menteri yang mana akan dilihat sendiri oleh khalifah dan dari situ juga menteri2 ini akan ke Hagia Sofya untuk bersolat. Selain itu, terdapat sebuah muzium yang menempatkan barang-barang tinggalan Rasulullah dan para Sahabat. Bila mana Tamadun Islam berpindah dari Umaiyah ke Abbasiyah dan kemudiannya ke kerajaan Ottoman, barang-barang tinggalan ini akan dipertanggungjawapkan kepada Khalifah yang sedia ada untuk disimpan dan dilindungi. Menarik kan? tapi tak dibenarkan tangkap gambar di Muzium ni.

 Pintu masuk utama




Kami kemudianya berehat sebentar dan kemudiaanya ke Hagia Sofya, satu lagi tempat yang sangat terkenal di sini. Bangunan yang sangat lama ni pada mulanya adelah (360M-1453M) gereja Ortodox di zaman Byzantine kemudian menjadi Roman Catholic Cathedral sebelum diubahsuai menjadi Masjid oleh Kerajaan Turkey Uthmaniyah dari tahun 1453M hinggalah tahun 1931M. Lama kan? Sekarang ni dah jadi muzium dan nak masuk kena bayar 20TL. Kami malas masuk, hanya singgah di beberapa makam khalifah di sebelah Hagya Sophia ni. Tak larat dah nak tengok muzium

 Belakang tu Hagya Sophia

Kami kemudiannya berjalan-jalan sekitar Blue Mosque. Cadang nak pergi Basilica, tapi ramai yang tak berminat. Basilica ni sistem pengairan di bawah tanah. Tapi mungkin susah sikit nak jumpe sebab takde mercu bangunan tinggi kat situ. Walaupun sudah tengah hari, kami tak bercadang nak solat Jumaat kat situ sebab takut sesak dan kesempitan masa. memang sesak pun sampai sembahyang kat luar masjid tu. Nanti aku cerita kepana masjid-masjid ni seak walaupun nampak macam besar giler.

Kami kemudiannya berjalan-jalan menuju ke Grand Bazaar untuk tengok-tengok cenderamata. Sebelum tu, tukar dulu duit yang mana patut.Seronok tengok orang-orang turkey ni. Diorang ni ade wajah orang putih(eropah) campur asia sikit. Tambah-tambah lagi diorang ni pakai tudung, memang cantik. Fesyen tudung diorang sedikit berlainan, nanti aku cerita dalam Post muhasabah: melayu dan Turkey. Kami kemudiaanya pergi makan tengah hari setelah gagal dalam proses tawar-menawar.


Lepas makan, kami kembali ke Blue Mosque a.k.a Sultanahmet Camii untuk solat Zuhur Asar. Orang dah mula lengang, cuma ramai pelancong je yang boleh masuk di kawasan belakang masjid. Masjid ni memang tersangat lawa. Lepas solat, ade sorang remaja ni diheret keluar dari masjid sebab buat bising dan kurang ajar dengan polis kat situ. Sementara tu, rakan-rakan aku di sapa oleh beberapa brothers dari Libya. mereka ni bukan calang-calang orang. Antara yang menggerakkan revolusi di sana ketika pemerintahan Gaddafi. Dan ada dikalangan mereka yang pernah belajar di UK untuk mendapatkan pHD.

 Bahagian dalam Blue Mosque


Petang tu, kami dah mula free. Terpengaruh dengan cadangan-cadang dari rakan yang pernah pergi, kami bercadang untuk menaiki Ferri membelah Lautan Bosphorus. Amir mencadangkan kami ke Rumeli Hisari, sebuah kubu yang dibina oleh Sultan Mehmed II sebelum menawan Constantinople. Tapi sayangnya, tempat ni memang sangat jauh dan ferri tu kalau pergi sana petang, akan kembali semula ke kawasan istanbul ni pagi esoknya. Pergh!!!. Last-last kami naik je dari Eminonu ke Kabatas. Saje je alang-alang dah beli token Ferri. Sementara menunggu, sempat aku beli Kebab Ikan yang kononnya sedap. Tapi entahla, mungkin tak masuk dengan selera aku. Rasanya kebab Ikan memang takde kat tempat lain.


Waktu naik Ferri, kami nampak Istana Dolmabahce sebijik macam dalam blog Ustaz Hasrizal. Kami sebenarnya tak sedar pun kewujudan Istana ni walaupun beberapa kali dah berulang-alik ke Kabatas ni. Dolmabahce ni terkenal sebab di sinilah kalau tak silap aku Khalifah Abdul Hamid II dihalau oleh Mustapha Kamal dan geng-gengnya yang berusaha meruntuhkan Khalifah Islamiyah. Kami tak dapat lama di istana ni sebab dah tutup time kami smpai. Hanya sempat masuk di perkarangan Istana untuk tangkap gambar dan menumpang tandas.Cadangnya esok akan kembali sebab katanya ada student price.

 Ni die Dolmabaceh tengah lengang

Kami kembali ke Taksim Square. Solat di sebuah masjid kecik yang terletak di bangunan atas kedai. Area ni agak kurang masjid. Sementara menunggu Maghrib masuk, duduk-duduk kejap melepaskan lelah dan penat. Lepas solat, ade pakcik duk pegang-pegang muka mai waktu bersalaman. Siap ade yang kene cubit pipi. Waktu nak keluar, sekali Amir punye kasut hilang kena curi. memang patut kena curi sebab nampak baru. untuk menyelesaikan masalah, amir pergila turun bawah untuk cari kasut. Sekali die patah balik sebab takut lama cari kasut. Last-last aku buat keputusan untuk pulang ke Hostel berkaki ayam manakala amir pakai kasut aku gi kedai kasut.

Lepas ambik selipar aku, kami jumpe orang Hostel untuk tanye tentang Tiket ke Cappadocia. Sayangnya hanye ade esok awal pagi atau malam dalam kul 9.30 malam. Lepas beberapa minit, aku dan ahmad keluar dari Hostel sebab dah bosan. Kat pertengahan jalan jumpe amir dengan ansari dan kami pun teruih pegi makan malam. Sepanjang jalan, penuh dengan tiram rebus yang diperah dengan Lemon. Antara makanan wajip rasa di kota Istanbul.

Banyak lagi nak cerita tapi tak larat dah. Hampir satu jam setengah aku menaip benda ni. Haaih..

Sekian dari Syuib0809

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.