Saturday, 27 July 2013

Update: HIDUP PADA MEMBERI.

Bismillah.

Teringin nak update blog, tetibe tersasar ke blog kawan yang memberi komen pada post sebelum ini. Duk belek beberapa penulisan beliau, tiba-tiba aku terperasan sesuatu yang tak berapa nak syok. Dia pergi kenduri kawan kahwin, tapi aku tak pergi. Bukan sebab aku tak pergi, tak suka pergi atau malas nak pergi. Tapi tak pergi sebab tak tahu pun ada kawan kahwin. Dan semua ni akibat tiada Facebook.Tahniah.



Dan ketika post ni sedang ditulis, aku check akaun FB yang pernah dibuat. Pergghh, banyak benda yang tertinggal rupanya. Apatah lagi program-program yang terlepas begitu sahaja di depan mata. Ya Allah, maafkan hambamu ini.

Aku sebenarnya sedang berada di rumah. Cuma terasa begitu "MATI" berbanding berada di IPG. Satu trend yang sentiasa berlaku pada aku bila balik rumah. Malas pergi masjid, malas baca Quran, malas bergaul dengan orang, malas buat kerja, yang akhirnya mengkurungkan jasad aku terus di dalam bilik ni. Aku berfirasat mungkin kerana kerap kali rumah sekadar menjadi tempat berehat sejah 12 tahun yang lalu. Balik dari SEMESTI je nak rehat. Balik dari Kolej je nak rehat. Balik dari UK je malas nak buat kerja rumah dan mindset tersebut terus berlegar hingga sekarang. Lalu, aku terpaksa mengambil pendekatan untuk menghabiskan banyak masa Bulan Ramadahan ini di maktab. Bukan salah sesiapa, kelemahan diri yang tidak mampu mengubah paradigma.

buku ERTI HIDUP PADA MEMBERI aku berjaya khatamkan sehari selepas beli. Sebuah buku yang padat dengan kata-kata. Bacaannya pendek, namun nak memikirkannya tersangatlah panjang. Beberapa kata-kata yang mungkin menarik perhatian aku:

Zikir adalah jalan yang tinggi dalam mendampingi Allah. tetapi zikir sukar menampakkan khasiatnya apabila manusia BERZIKIR tanpa BERFIKIR.

Apa yang terbaik ialah berkahwin selepas BERFIKIR, juga menangguhkan perkahwinan selepas BERFIKIR

Kejayaan bukan Sebuah DESTINASI, ia adalah sebuah PERJALANAN

Jika perkahwinan cara yang biasa-biasa itu datang dengan CINTA TANPA TANGGUNGJAWAB, kisah rumah tangga Islamik pula berhadapan dengan TANGGUNGJAWAB TANPA CINTA.



Itu jelah kot aku dapat ulas, Buku ni murah je. Untuk yang bosan membaca, tapi suka berfikir meh la baca buku ni. Bagi aku memang bagus sebab aku suka dengan pemikiran Ustaz Hasrizal. Tak larat dah nak menulis. Selamat tidoq!!

Sekian dari Syuib0809

Monday, 22 July 2013

Ramadhan 1434H M4P

Bismillah.

Alhamdulillah, akhirnya punyai masa terluang di siang hari dan bekalan Internet. Bukan susah sebenarnya nak update blog. Ideanya sentiasa berputar di fikiran, tetapi peluang menulisnya kerap kali tersepit apatah lagi mampir dengan bulan Ramadhan. Beberapa tahun ni memang aku kerap kali berada pada lokasi yang berbeza bilamana Ramadhan datang. Situasi berbeza menghasilkan jadual kehidupan yang berlainan dengan pengalaman yang semakin menarik!

Dua minggu selepas pulang dari praktikum, buat kali pertama dan terakhirnya, kami berpuasa di IPG kampus Pulau Pinang. Berbuka puasa disediakan di surau alfalah, Sahur juga semakin mendapat sambutan, cuma tidak pasti adakah moreh akan mengambil tempat pula dipertengahan Ramadhan ini. Peluang berbuka puasa, menyediakan juadah untuk 250 orang rupanya menjadi medan terbaik untuk aku berkenalan dengan adik-adik di sini. Biarlah digelar penyibuk, asalkan ada sesuatu yang boleh diberikan.

Jadual ramadhan tahun ini sebagai muhasabah akan datang. Adakah lebih baik atau hodoh seperti tahun-tahun sebelum ni.

4.40: Bangun tidoq dan bersiap. Aku memang kena mandi pagi.
5.00: Ke surau untuk sahur. Kalau lajnah bertugas kena mai awal.
6.25: Balik bilik dan tidoq kejap.
7.30: Ke surau kembali untuk program penghayatan bawah HEP.
8.00: Pergi kelas macam biasa
1.30: Zuhur dan ceramah dari pensyarah/pentadbiran
2.30: Tidoq lagi... Haha
4.30: Bangun dan menuju ke surau untuk solat asar.
5.15: Tolong apa yang patutu untuk persediaan bukak puasa. Setakat ni memang pembuat air yg tegar
7.38: Berbuka puasa dan solat maghrib, Tarawikh, bungkus makanan
10.20: Pulang kembali ke bilik
11.30: Tidur dalam keadaan lampu menyala.

Kalau hujung minggu, aku ke surau area tun sardon untuk berbuka puasa. Hujung minggu memang IPG takde sediakan berbuka puasa. Dan hujung minggu juga aku akan berada di Masjid Tun Sardon yang tersangat-sangat meriah. Pertama kali di Malaysia aku lihat jemaah sebanyak hampir seperti sembahyang jumaat. Dan Imamnya memang sangat sedap-sedap belaka bacaannya.

Ini buku terakhir aku habis baca minggu lepas. Tak berapa nak galakkan baca sebab banyak hadis tergantung, diambil sekerat dan sukar difahami orang awam.



Buku terbaru aku beli semalam ialah buku ERTI HIDUP PADA MEMBERI karya ustaz hasrizal. InsyaAllah kelak akan diberikan komennya di sini. Tinggal beberapa minggu je di IPG. Tidak pasti adakah ia akan tinggal seperti persinggahan-persinggahan sebelum ini. Mudah-mudah Universiti Ramadhan kali ini mampu melahirkan graduan yang hebat juga. kursus paling pendek dalam masa setahun, supaya HAMBA terus mengakui diri sebagai HAMBA. Tidak mengaku TUAN yang mengelak dirinya diuji dari TUHAN.


Sekian dari Syuib0809



Monday, 15 July 2013

One Aim PAI IPGKPP

Bismillah.

Tak sangka lama gak tak mengupdate blog ni. Mungkin kerana jadual hidup yang berubah sempena Ramadhan, maka aku ketepikan dahulu blog ni. Matlamat menulis juga terisi dengan beberapa assignment bagi subjek Tamadun Islam(kerajaan Andalusia) juga tugasan dari Lajnah Persatuan Agama Islam IPG.

Berikut beberapa artikel One Aim yang disediakan sempena bulan Ramadhan ini. Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua pembaca blog.



Sekian dari Syuib0809.
Selamat berubah dan beribadah!!

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.