Thursday, 31 March 2016

Coretan Foto Akhir BH

Bismillah.

Lama tak update, bukan sebab malas, tetapi menunggu gambar dari cameraman.

Alkisah tahun lepas.

Aku yang baru pulang dari pekan, melintasi sebatang jalan yang memisahkan blok asrama lelaki dan perempuan. Tiba-tiba ternampak beberapa orang pelajar berpakaian kuning hitam, baju rasmi sebuah program besar di sini.

"hangpa ramai-ramai nak pi mana ni?"

"kami nak pi cafe D cikgu, ada jamuan ANC..." 

"erk... Jamuan?. Saya tak tau pun..."

Menjadi kebiasaan, budak-budak surau itu akan memaklumkan segala perancangan aktiviti mereka sebagai check n balance. Cuma barangkali mereka tidak memerlukan apa-apa dari aku, maka aktiviti makan-makan itu sepi sahaja tanpa berita. Mungkin takut aku makan banyak kot. Hehe.

Malam hari yang sama, aku menegur salah seorang muslimin.

"tadi jamuan buat apa..."

"makan-makan je cikgu..."

"takkan makan-makan je?"

"betui cikgu.. Lepas semua makan nasi tomato terus bersurai..."

Aku secara jujurnya kurang gemar dengan aktiviti-aktiviti "pemalas" macam ni. Bak kata pepatah, seperti melepaskan batok di tangga. Hehe.

Maka tahun ni, aku membebel dengan ahli-ahli badan dakwah ini... Dan hasilnya...


 Majlis wida'.. Hiasan pentas superb. Photobooth superb. Menu, buffet... Persembahan, setiap lajnah kena buat dan lawak. Cuma yang tak syoknya, aku tak dapat join. Terpaksa pergi shah Alam makan Nasi Arab. Cuma seronok mendengar respon mereka-mereka yang hadir. Rata-rata mengatakan best, dan makanan berlebih... 

Jamuan akhir sesi, hebatnya bukan pada berkerusikan emas. Menunya perlu tidak perlu sehebat obama dan semahal-mahal ikan kerapu. Tetapi memori kecil yang tercipta untuk menyimpul penat lelah yang telah dilalui sepanjang bersama, itulah yang lebih penting. Malah, penghargaan juga mahar paling bermakna buat semua yang telah bertungkus lama menghidupkan ANC.

ANC sesi ini, berdepan dugaan yang sangat besar. Bermula dengan Ahli-ahli MT yang melarikan diri dengan menyepi dari amanah yang diberi. Mereka hilang arah tuju. Maka, aku dan "rakan-rakan" mengatur langkah agar semangat dakwah itu kembali dipulihkan.

Akhirnya, lajnah-lajnah kembali bergerak, walaupun MT sudah lumpuh dan hilang tanpa sebarang foto. Benar janji Allah.

 Lajnah Dakwah dan Tarbiyah. Kematian MT yang pada mulanya hampir melumpuhkan Badan Dakwah. Lajnah ini tiba-tiba hadir dengan projek kursus jenazah, yang pada pemerhatian aku menaikkan semula semangat semua ahli ANC untuk kembali bangkit. Afiq dan Mashitah sebagai pemikir utama.

 Lajnah Hal Ehwal Surau(HES). Lajnah yang konsisten. Mereka antara terawal yang hidup kerana menguruskan bulan Ramadhan. Tiada projek besar, tetapi dalam setiap projek mereka berperanan besar untuk perhiasan pentas. "kaki" pentas, si azrul dan nabil.


Lajnah Publisiti. Diketuai oleh Abu dan Adila. Cuma di akhir sesi, si Adila dan Nuqman  pula seperti melarikan diri. Namun, penghasilan  lembaran ANC tetap terus istiqamah. Cuma, malam tu, lajnah ni takde buat persembahan, sebab si Abu ni tak minat bende-bende gini.

Lajnah Akademik. Susah nak hidupkan porfolio mereka. Namun rata-rata mereka beroleh projek besar seperti Dikir Zikir. Malah mereka antara Tulang Belakang terkuat ANC. Tahun hadapan, aku sudah menyiapkan pelbagai projek untuk diletakkan di bawah mereka. Tengoklah, berjaya tak angan-angan nanti..

 Orang-orang kepercayaan aku. Mereka berempat, termasuk Hazli dan Afiq yang tiada dalam gambar. Kebanyakan idea, dan pembinaan idea, aku salurkan kepada mereka terlebih dahulu. Keyakinan aku kepada mereka untuk menggerakkan, merancang dan merealisasikan semua idea, menyebabkan besar harapan aku untuk mereka terus istiqamah dalam dakwah.
 
 Jarang aku letak gambar muslimat. Tapi mereka buah-buah hati(kecuali tudung hijo, x pasal2 jd buah mulut). Semua perihal muslimat, mereka adalah saluran utama. Kegigihan mereka menjaga badan dakwah ni memang superb. Dan tahun depan, amanah seberat itu akan diserahkan pada si Nik, yg bertudung ungu.

Tempoh yang sangat singkat, tetapi terlampau banyak yang telah mereka lakukan. Bilangan yang ramai itu, hanya sedikit sangat yang istiqamah. Tahniah kepada yang tetap berada di jalannya.

Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang sudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).  Attaubah

Wajah baru, pemikiran baru, semangat baru. Maka selamat pergi buat kalian yang masih baru!!!


Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya, maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah kasih kepada mereka dan mereka juga kasih kepada Allah; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya.

Sekian dari Syuib009

Thursday, 17 March 2016

Bahasa Kuih.

Bismillah..

Hujung minggu lepas, badan dakwah kolej buat dikir zikir 2 dengan tema "The Last Stand". Itu projek terakhir yang aku berikan kepada mereka. Oleh kerana majoriti AJK, pekerja dan "penyembah" ialah pelajar-pelajar lelaki, maka pelajar perempuan agak kebosanan tanpa apa-apa tugas.

"apa kata muslimat buat kuih?"

"bagi orang yang datang makan."


Hasil tangan si bujang(nabil dan azrul) dan dara(azreen)

"kamu nak buat apa dengan ubi keledek ni?"

"kuih cek mek dengan cucur badak cikgu..."

"cucuq badak? Kamu reti ke buat inti dia?"

"mana ada inti cikgu, dia sire dengan gula..."

Aku secara jujurnya tak faham badak apa yang si Amani ni maksudkan. Petang tu anak-anak gadis islamik bergotong royong menyiapkan kuih buah melaka, cek mek molek dan kuih misteri "cucuq badak"

"Alang-alang kamu buat kuih cek mek molek ni, apa kata kamu buah kuih keria sekali"

"kuih keria tu macam mana cikgu..."

"dia macam donut, lepas tu goreng dengan guleee..."

Si Nasuha yang berasal dari penang, teruih buat tanpa bicara apa-apa. Aku rasa dia paham maksud kuih keria kot. Si amani tiba-tiba

"ni lah kuih cucuk badak cikgu..."

Sahabat-sahabat dia dari kelantan menambah-nambah hujah

"ore kelate panggil ni cucuk badak cikgu..."

"okeh2.. Lantak hangpa la.. Dah siap nanti jangan lupa bagi saya. Saya nak rasa hasil tangan si nasuha ni..." aku saje2 menyakat.

Malam itu, Dikir Zikir 2 berlansung dengan baik. Terujanya aku dengan projek kali ni ialah untuk melihat Set PA aku digunakan. Setelah kali pertama digunakan untuk program chit chat muslimat, ini kali kedua set PA system aku digunakan walaupun masih belum cukup lengkap. Kali ni aku menambah 2 speakers 15 inch beserta stand. Juga melantik kumpulan PA system yang diketuai oleh lokman serta dibantu oleh si Aiman dan Rofi.


Berbaju ungu, si Rofi yang sedang menggulung wayar speaker sepanjang 17meter. Tu skrin projector yang di sponsor oleh parents aku. Hehe

Ketua projek merangkap ustaz malam tersebut. Si Aizat. "Haram!! haram!!" semua diharamkannya. Tu speaker dynamax 15" yang berjaya dirembat waktu kat teluk intan.

Malam tersebut, tujuan utamanya untuk menerangkan ciri-ciri hiburan yang dibenarkan dalam Islam. Itu pada pandangan mereka. Bagi aku pula, projek ini lebih kepada tempat untuk mengajar mereka. Merancang, menyusun, memimpin, merealisasikan idea yang idealistik, keberanian mengambil risiko serta pelbagai lagi kemahiran organisasi yang tidak mungkin mereka dapat dengan sekadar duduk berusrah.

Oleh itu, walaupun projek ini banyak kekurangan dan isu, aku masih berasa lega kerana matlamat aku disebalik program ini sudahpun tercapai. Cuma kesian tengok diorang, sebab runsing dengan plan yang lari, serta idealistik yang tidak tercapai di medan sebenar.


Projek kali ini, aku melibatkan jejak-jejaka brotherhood untuk turut serta. Secara jujurnya, kelab itu punya muslimin yang sangat mantap, namun bakat mereka dalam organisasi seperti dibiarkan tumpul.kebanyakan  program yang di buat terlampau berpusat kepada pensyarah sebagai decision maker. Malah semua urusan hampir 90% diserahkan kepada pensyarah dan mereka sekadar menjadi peserta. Akibatnya, idealistik mereka dalam dakwah dan siyasah agak sukar untuk diubati.

Kerisauan terhadap mereka, aku mencadangkan beberapa projek berbentuk Humanity, flashmob dan seangkatan dengannya kepada beberapa ahlinya yang rapat/seusrah dengan aku. Namun, oleh kerana aku tiada hak untuk "pegang" mereka, idea-idea itu tersadai menjadi idealistik semata-mata. 

Cuma kali ini, aku berjaya menyelitkan mereka dalam projek ini. Dan seronok melihat mereka menimba pengalaman, walaupun disebalik semua kekurangan yang berlaku..



Presiden ANC, amir Aisar, Presiden Brotherhood dan Pengerusi Sahabat Yadim. Secara jujurnya, rugi Aisar ni di Ukhwahkan. Dia punya bakat yg sangat besar dalam dakwah.

kuih buah melaka yang sudah selesai diproses akhirnya sampai ke tangan muslimin. Tatkala mereka sedap mengunyah, aku mengumpul pandangan..

"hah, ada apa-apa komen tak..."

"tak berapa manis lah cikgu..."

Ketiadaan pensyarah perempuan memandu, menyebabkan kuih itu kurang sempurna. Aku yang keluar masuk kolej bagi memenuhi permintaan mereka tersedar yang gula melaka itu mereka hancurkan hingga menjadi halus. Akibatnya, manis gula "serbuk" itu tidak lagi terasa.

Komen sebegitu, si anak dara barangkali terasa. Namun si Aisar Nafis cepat memujuk

"xpe cikgu, saya tau mana manis dia hilang..."

"mana?" aku melayan walau sudah tahu jawapannya...

"mana lagi, kalau tidak pada yang membuatnya... Ceewah"

 Wajah-wajah yang menjadi tulang belakang program. Si Aisar lagi satu ialah yang berbaju kuning. Merangkap PIC kedua untuk projek ini. 

Aku kira projek terakhir ini sudah cukup membina sebuah lagi memori untuk tahun kedua.
Tahun yang mendatang, terlalu banyak projek yang sedang aku fikirkan. Yang sedang ligat dalam fikiran aku, mahu menjadikan badan dakwah ini perintis kepada sukan. Biar syumul orang yang melihatnya. Maka skuad AlQassam ANC yang sedang aku mimpi itu, harap punya aset dalam merintis sukan memanah  kelak.





Sekian dari syuib0809

Monday, 7 March 2016

Buah Hati TamTam

Bismillah..

Coretan kecil...

Sunyi sang menora
Perahu sesat di daratan
Si Ori lagak bertaji
Semua megah menjadi saksi
Yang kalian bertamu kembali.

Kalian buah hati
Ubat senyum tidak berpinta
Tagih ketagih menyuntik diri
Sedang masihi belum penuh 
Namun rindu tetap bertaut
Penyakit tiada makna.
Hanya aku yang ada erti

Melihat kalian.
Hanya manis saja teringat
Pahit yang pernah terselit
Seperti Tiada dakwat mendiari
Kerna kalian si buah hati
Setia dirindu dalam sepi.

Memori yang aku bina.
Kalian watak besarnya.
Walau tubuh masih kecil
Ukirannya tetap berbekas di hati.
Kerna itu selalu ada pedih
Yang penawarnya
Hanya kalian si buah hati.

Senyuman si anak dara
Jerawat si bujang teruna
Hanya aku berair mata 
Rindu yang terubat
Terasa tua benar berjiwa...

TamTam yang sudah berlalu
Membawa pergi penawar sekali.
Kecil harapan untuk kembali.
Cuma aku pasti menanti
Kerana bagiku

Kalian tetap si buah hati.

Selamat pergi
Datanglah kembali...
Usah tunggu si tua merajuk...
Kerna tulisku...
tidak seperti senyumku....


Sekian dari Syuib0809

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.