Thursday, 19 July 2012

Perjalanan Pulang yang Mendebarkan

Bismillah

Bukan tiada masa, bukan tiada internet, tapi aku merasakan suasana agak kurang "seronok" untuk aku update blog ni. Pagi ni, tetibe rasa nak menulis setelah 4 hari smpai di tanah air tercinta.

Di kesempatan ni, aku nak ceritalah sedikit pengalaman yang sangat-sangat cemas ketika bergerak dari Leicester ke London. Walaupun penceritaannya mungkin kurang menarik sebab aku takde bakat bercerita, tapi inshaAllah sekadar perkongsian dan mudah-mudahan boleh diambil iktibar.

Sabtu lepas, aku bertolak ke London setelah pulang solat zuhur kat masjid e-abu bakar. Pagi tu, memang sibuklah bagi bilik clear semua benda. Dalam kul 2, berjalan kaki sambil bawak beg besaar 20.3 kilo dan beg sandang yang tak tau berapa beratnya menuju ke train station. Keretapi kul 2.57 petang, tapi saje gerak awal sebab teringin nak makan Subway before balik.



Selamat tinggal Leicester




Station bus baru baik pulih.

Perjalanan keretapi hari tu boleh dikatakan agak bermasalah. Train aku lewat 5 minit dari masa ketibaan sebenar. Untuk kali terakhir ni, aku beli tiket tempat duduk first class yang tengah ade promosi. Dijangka sampai sana kul 4.16 petang dan kemudian aku ambik bas dari Victoria Station menuju ke Airport jam 5.30 petang. Satu jam empat belas minit, aku rasa sangat sempat untuk aku berpindah dari Station St Pancrass ke Victoria station. Dan ikut perancangan, paling kurang kul 5 petang mesti dah ade kat station tube victoria.

Sedikit dukacita, train hanya sampai di london dalam jam 4.30 petang. Manakala tiket first class tu murah sebab kami punye coach adelah coach paling belakang sekali. Jadi, dah ambik masa panjang untuk keluar dari keretapi nak menuju ke Underground london. Bile check Oyster kad aku, rupenya hanya berbaki 0.15pound. Nak tak nak memang kene top up lah. Yang sakit hati, dua perempuan depan aku buat hal punyelah lama kat mesin tu. Sebaik ade orang belakang tegur, teruih diorang cepat-cepat beli.

Aku dah rasa sempit sangat dengan masa, lepas top up sekali aku baca pengumuman yang Victoria Line tak berfungsi hari tu. Gila punye cuak sebab aku tak biasa dengan sistem tube ni. Lepas tanye orang, aku ambik Circle Line untuk ke victoria Station. Aku tetibe teringat balik, ni lah tube yang menyebabkan aku sesat waktu nak ke westminster dengan Parents aku. Aarghh........... baca balik betul-betul, aku kena berhenti di Edgware road untuk tukar tube ke victoria station. Hati semakin risau bila tube dari edgward road hanya betolak jam 5 petang. Setiap stesyen ambik masa 2 minit dan aku masih perlu mengharungi 8 stesyen.

Rancangan untuk sampai sana jam 5 petang hanya tinggal llusi.
Aku gelabah dan buat sedikit pengiraan.
Bas ke airport jam 5.30 petang.
Jarak dari station tube victoria ke station bus dalam 10 minit.
Nak carik terminal dalam station bus makan masa 3 minit.
Setiap station tube dua minitdan aku ade 8 station, maksudnya aku hanya akan smpai tube victoria jam 5.19 petang.

Mengharapkan keajaiban dan pertolongan dari Allah.

Menu dalam kapal terbang




Nasi beriyani

Sampai sahaja kat Victoria, aku bagitahu hati untuk jangan tengok jam. Berlari je selaju yang mungkin kerana melihat jam hanya memperlahankan pergerakan dan tidak menyelesaikan apa-apa masalah. Ramai yang pelik tengok aku berlari, tapi aku tak kesah sebab bukan diorang kenal aku pun. Banyak orang yang aku terlanggar dan tak sempat pun nak mintak maaf. Allah mudahkan perjalanan aku sebab pintu untuk bas tu dekat dengan pintu utama. Akhirnya aku tengok jam, 5.27 petang... LEGA.

Yang peliknya, takde orang beratur ke bus tu untuk letak barang. Aku ingat driver tak panggil lagi, jadi aku pun nak duduk rehat. tetibe dari jauh aku tengok pak cik driver dah pakai tali pinggang nak bergerak. Berlarilah aku ke bus tersebut sambil pak cik tu memerli aku sikit. hehe.... Tapi mungkin sebab nampak aku berpeluh, die layan je aku dan tak mintak pun tunjuk aku punye tiket. Alhamdulillah.


Rakan-rakan lain sudah sedia ade di airport. Antara yang ade ialah ferd, syamil, kamal dan Aqasyah Notts. Urusan di airport berjalan lancar dan menariknya kat terminal 4 ni memang ade tempat solat untuk orang islam. Pertama kali sebenarnya aku mai terminal empat ni. Akak pramugari yang lain kami pun sangat baik dan kemelayuan. Sampai di KLIA jam 5.30 petang. Tapi beratur di Imegresen agak lama sebab orang ramai dan mesin automatik buat hal. itu jelah kot


Sekiand ari Syuib0809

Saturday, 14 July 2012

Sehari je Lagi

Bismillah.

Hari jumaat, 13 Julai 2012.
Macam-macam benda aku rancang nak buat hari ni. Tapi ditakdirkan Allah, hujan turun membasahi kawasan Leicester. Tapi kerana ini saja hari yang ade, aku terpaksa teruskan rancangan. Pagi-pagi, dapur dah berbau dan berbunyi ting tang ting tung. Ade sampai 3 orang makcik dalam satu rumah, memang berbunyi habislah. Tapi, aku perlu ke morrison beli beberapa barang yang dikirim oleh orang Malaysia.

Antara harapan aku yang terakhir ke Leicester ialah teringin nak makan nasi kambing orang Somalia. Makanan paling sedap yang ade kat Leicester bagi aku. Tempat lain memang susah nak dapat. Dan oleh kerana takde kat Malaysia, aku memang berazam nak makan gak sebelum balik. Aku ingat waktu-waktu demam, memang inilah aku akan balun walaupun perlu berbasikal jauh.

 Jarang suasana dalam kedai macam ni kat UK. Macam warung kat Malaysia.

 Tak pernah sekalipun nasi dengan kambing ni menghampakan aku.

Oleh kerana aku habis makan dalam kul 12.50 tgh hari, aku terus solat Jumaat di Masjid Quba. Style Khutbah die macam Malaysia, baca teks dan lama. Dan masalah utama ialah khutbah die 100% bahasa Arab. Memang termenung jelah jawapnya. Lepas solat, aku menuju ke Evington Road untuk jual basikal warna merah. Yang putih aku dah jual hari rabu baru ni. Yang merah ni jual lambat sikit sebab nak guna lagi. Sedih gak sebab nilah peneman utama aku ke Uni, ke town, naik train sama-sama, ke masjid, ke semua tempatlah kalau nak dirumuskan.

 Selamat Tinggal kawanku

 Ni lah kedai Secong Hand tersebut.

Balik dari Evington, singgah sebentar kat De Monfort Hall menziarahi Izwan dengan Naufal. Kedua-duanya sudah boleh bergelar doktor perubatan. Diorang mesti masing-masing puas, sebab macam-macam dugaan yang datang dalam masa 5-6 tahun ni. Cuaca agak basah berbanding semalam. Aku boleh kata memang cuaca semalam sangat mantop mantoya. Aku hanya ade gambar dengan Izwan dalam kamera aku. Yang dengan Naufal, ade kat kamera Naufal.

Nanti sampai Malaysia, aku cerita kisah Grad aku semalam.



Entah macam mana, tetibe nak ke town buat kali terakhir. Singgah jap Sport Direct. Ramai plak orang melayu hari ni. Aku takut tengok pakcik2 yang macam orang kaya ni. Huhu.. Hidup aku paling takut nak cakap ialah dengan orang yang lebih tua. Hari ni gak yang terakhir aku solat Maghrib di Masjid e-abu Bakar. Pinjam basikal Izwan. InshaAllah kalau sempat, nak solat zuhur sana esok.

Sekian dari Syuib0809.

Friday, 13 July 2012

Ku Biar Gambar Berbicara


Bismillah



 



 











Sekian dari Syuib0809

Wednesday, 11 July 2012

Imbasan: Musafir di Bumi Asing

Bismillah.

Hari selasa, hujan membasahi bumi Leicester. Tapi aku terpaksa keluar gak sebab akak aku pesan beg tangan. Puas aku menjenguk dalam Highcross tu. Gile ape mencari beg tangan pempuan. Sungguh pelik lelaki berjubah pakistan masuk bahagian perempuan seorang diri dan punyelah lama merenung beg-beg tu. Last-last beli lah gak dua beg kat House of Fraser. Kononnya barangan Italy, last-last made in China gak. Sama je macam jersey kat sini.

Aku memang tengah nazak giler sekarang ni. Cuba memikir balik kemana duit aku habis, dan aku masih tak berapa jumpe jawapannya. Aduih..
Sebab shopping?.. tak mungkin
Sebab makan?... Aku meyakini betapa tak mewahnya aku makan. Tensel town tu pun pergi 4 kali dalam masa 3 tahun.
Sebab berjalan?... Mungkin ini faktor terbesar dan aku tak pernah menyesalinya.



MUSAFIR Awal dan Akhir

Perjalanan musafir di bumi asing, akhirnya berhenti tidak lama lagi. Pertama kali aku keluar dari Malaysia sepanjang hidup aku ialah ke UK tak sampai 3 tahun lalu. Dan musafir berterusan ke negara lain. Sempena 4 hari lagi nak balik, mari tengok balik beberapa siri penjelajahan negara lain yang sempat aku terokai sepanjang berada di sini.

PARIS, FRANCE
Musafir pertama yang penuh dengan dugaan dan menguji kesabaran. Serta kembara paling sejuk sekali sepanjang hidup aku.


BRUSSEL, BELGIUM
Dan ini jelah satu-satunya percutian aku ke negara lain dengan kawan-kawan Leicester yang sebaya dengan aku. Lepas tu, memang dah takde kami jalan bersama. Waktu ni memang freshers habis, banyak dapat panduan dari Izwan dan aku sendiri tak banyak berdikari dalam ekspedisi kali ni. Banyak jadi pak turut je.


 Ahli-ahli rombongan: poji, Zizan, Syammil, Ferd, Ziqri, Hanip, Syahir dan Izwan

EDINBURGH, SCOTLAND
Perjalanan winter tu berakhir di Scotland sebab aku menghadiri program musim sejum (PMS) anjuran MSM/IKRAM di Lock lomond. Tak banyak sangat kami berjalan kat sini


DUBLIN, IRELAND
Perjalanan pertama aku seorang diri. Waktu ni sepatutnya jalan dengan Yorke dan Herman, tapi diorang cancelkan trip. Aku terpaksa plan, buat keputusan sendiri, baca peta seorang diri. Tapi seronok dapat layanan dari Dr Usop yang kini dah pun berkahwin.


ANDALUSIA, SPAIN
Kembara paling best sekali sepanjang aku berada di luar negara. Aku rasa antara sebab utama ialah ahli rombongan semua satu kepala dan happy je selalu walaupun asyik sesat. Memang tak tension dan ni antara trip yang menyebabkan aku terpaksa menggunakan FB. Jelajah kami bermula dari Barcelona, Madrid, Cordoba, Granada(alhambra), Seville dan Gibraltar.


 

 

VENICE, ITALY
Berdua-duaan bersama Azri. Tempat ni memang romantik tapi takdelah lawa untuk diterokai oleh orang bujang. Tak banyak meninggalkan kesan kat diri aku.






AMSTERDAM, HOLLAND(BELANDA)


Hmmm, ni rombongan paling ramai yang pernah aku ikuti dan paling singkat sebenarnya. kami hanya berada di Amsterdam sekitar 8 jam dan kemudian kena naik balik kapal. Tapi antara rombongan yang paling menyeronokkan sebab memang geng2 aku. Ada yorke, Faiz, ridhwan, Caer, syakir, Idil, dan Afif.



ROME PISA, ITALY
Perjalanan seorang diri yang sangat puas dan mencabar diri terutamanya bila nak buat keputusan. mana taknya, sebarang keputusan aku seorang yang akan tanggung risikonya. Memang ni rasa bebas je dan menguji ketidakmaluan diri untuk bertanya. Sempat berada di kawasan Pisa dan Rome.


 
  
TURKEY
Perjalanan bersama junior-junior yang sangatlah soleh. Antara misi yang paling banyak terisi dengan Tazkirah dan lawak kering. Oleh kerana aku baru je tulis pasal Turkey, maka tak payah dah lah ulas panjang-panjang. Walaupun ini je satu-satunya negara yang aku lawati untuk tahun yang terakhir, tapi bersyukur sangat sebab memang aku teringin sangat nak pergi sana. Antara tempat yag dilawati: Istanbul, Cappadocia, Konya dan Pamukkale.

Ahli rombongan: Amir, Ansar dan Ahmad.


Aku sebenarnya ade tiket ke paris dari 3-7 Julai, tapi pasal bajet lari sangat teruk, maka terpaksa buang tiket macam tu je. Sedih memang sedih tapi nak buat macamne kan. Aku rasa kalau aku banyak duit memang merata dah aku pergi before balik Malaysia. Baru ni sembang dengan Aziz Cardiff, memang banyak betul tempat die nak jalan. mana taknya sewa rumah 100pound je sebulan. Jeles... Jeles.

Mengimbau kembali fungsi blog ni, aku rasa ia sudah hampir kehilangan punca dan tujuan. Dah hampir masanya untuk aku mengundur dari dunia blogging. Tak pastilah, nak ke update kehidupan di Maktab nanti. InshaAllah, aku akan cuba kembali bermusafir kali ni mungkin di kawasan Asia plak. Tapi, nak kena tunggu pergi Mekah/Madinah dulu la kot. Rindu walaupun tak pernah bertemu.

Sekian dari Syuib0809

Tuesday, 10 July 2012

Ziarah Abbey Park

Bismillah.

Di minggu akhir, internet plak sedikit sebanyak menyakitkan hati. Aduiih.

Dalam beberapa hari ni, aku plan untuk kembeli menziarahi Abbey park. Memang lama sungguh tak pergi situ. Kali terakhir rasanya waktu bawak parents aku mai sana March tahun lepas. Saja je menjenguk situ sementara tinggal beberapa hari je lagi ni. Aku rasa memang taman tu cantik dan sepatutnya memang satu tarikan di Leicester. Tapi, cuaca akhir-akhir ni gak pelik. Panas tetibe mendung dan hujan. So, selalu tertunda.

Hari ni, aku bertekad untuk pergi walaupun nampak langit bertukar antara cerah dan gelap. Dalam kul 11 pagi, dah berbasikal ke sana. Ikut jalan dalam dan elak jalan besar yang sesak dengan kereta. Melalui de monfort, Castle Garden, terowong keretapi dan bagai, aku akhirnya sampai sana. Seronok dan sayu tetibe.

 Bunga yang sudah layu 

 Kuch Kuch Hota hai

 Lupe plak ape bendakah alah ni



Pegi taman, memang budaya yang jarang untuk masyarakat melayu. Ada memang ada, tapi tamannya tidaklah sebanyak di UK. Dan fenomenanya pun agak berbeza sebab duk kat taman Malaysia memang kompem berpeluh habis. Tapi kalau kat UK memang sedap nak tido sebab cuacanya tak berapa panas kecuali waktu winter. Aku pernah menulis pasal Abbey park ni dulu kat sini..

Meh tengok gambaq lagi.

 Setakat ni aku tak pernah tengok lagi orang kayuh. Petang2 banyak kot

 
 Taman rekaan cina. Masih seperti dulu


 Si cantik di tempat kotor

Dalam perjalanan balik, sempat ikut jalan tepi sungai belah bawah. Selalu je jumpe sungai ni, tapi jarang nak ikut jalan bawah, selalu ikut jalan raya besar je. Dan macam biasalah kat sini, banyak swan macam kat atas. Aku cuba mengumpul sebanyak-banyak memori di Leicester sebelum balik. Waktu kemas-kemas tadi, jumpe memory card 8GB yang aku ada. Aku masukkan dalam kamera, dan rakam video perjalanan ke Narborough road dan seterusnya ke masjid. jalan paling selalu aku pergi sepanjang hidup di Leicester. Aku memang jarang ke town untuk beli makanan, selalu pi Narborough road je.

Sekian jelah diari untuk hari ni. Cadang esok nak rakam jalan ke town plak. Hehe


Sekian dari Syuib0809

Sunday, 8 July 2012

Minggu Akhir di Leicester

Bismillah

Sejak beberapa hari ni, internet rumah aku memang bermasalah habis terutamanya pada waktu siang. Takleh nak call Malaysia, takleh nak main internet dan takleh nak update blog. Dan sekarang waktu menunjukkan 1.25 pagi, baru nak ade internet.

Sedar tak sedar, memang tinggal seminggu je lagi aku kat sini. Dalam rumah ni, aku yang paling awal balik. Bersyukur sebenarnya balik awal ni, pening aku nak korek duit kat mana dah ni. hehe..
Pagi tadi, aku seronok dapat berita dari senior kesayangan yang selamat diijabkabulkan. Walaupun tak dapat nak pergi, tapi doa kami sentiasa mengiringi kehidupan kalian.

 

Dalam kul 11, aku dah pi Narborough road menjual barang-barang kat kedai second hand. Antara barang-barang yang aku memang tak nak bawak balik iaitu gitar amplifier dan projektor paling buruk. Tapi dapat tolak murah je. Tu yang sedih. Lepas tu pusing satu Leicester nak jual basikal aku yang warna putih tu. Tapi aku tak jual lagi. Dah nak hujung-hujung ni, memang aku kena clear apa yang ade sebelum aku balik.Bilik aku memang hampir ke fasa terakhir.

Oleh kerana aku paling awal balik, deposit rumah memang tak akan dapat dululah. Yang lain semua akan berjalan-jalan bersama keluarga. Memang penuh abihlah rumah aku ni minggu depan. Sempat sembang dengan Ferd petang tadi. Die punye parent pun tak mai, jadi tiket tetamu graduation die bagi kat Badrul dengan Joshua. Kalo tanye hubungan, Bad ialah "Bapa angkat" dan Joshua plak "Jiran sebelah rumah". Zizan ade Ziqri sebagai "Mak Tiri". Haha

Aku ade dua tiket tetamu, tak tau nak bagi kat sape lagi..


Bila pikiaq balik graduation ni, aku pun kurang pasti ape yang dinanti-nantikan hanya untuk sekeping sijil. Itupun diberi bukan dari orang yang aku kenal.

Dan sebenarnya, ia hanya untuk beberapa keping gambar kenangan.
Untuk mengubat hati yang letih belajar selama 3 tahun.
Owh, juga untuk pengakhiran aku di Luar Negara.


Sekian dari syuib0809.

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.