Wednesday, 28 September 2011

Takdir: Panggilan Haji

Bismillah.

Hari ni sudah bertarikh 28 september 2011. Bermaksud esok aku akan pulang kembali ke bumi Leicester untuk meneruskan perjuangan yang masih belum selesai. Tujuan pulang kali ni tidak menampakkan hasil yang begitu berjaya..

Mak ayah aku memang dah dapat tahu awal yang tahun ni mereka akan pergi Haji. Cuma, tidak tahu rombongan yang ke berapa, bile tarikhnya dan maklumat-maklumat lain. Memang waktu mula-mula aku sampai rumah, mak aku cakap nak buat kenduri kesyukuran dapat pergi haji waktu hujung minggu terakhir aku ada kat Malaysia. Oleh kerana aku nak mintak mak aku masak makanan special setiap hujung minggu, jadi aku mintak mak aku tangguhkan dulu kenduri tu. haha. Jahat.. jahat...


Ditakdirkan Allah, beberapa minggu lepas surat panggilan menuju ke Baitullah pun sampai kat rumah aku. Dan sungguh tak dijangka, tarikh penerbangan mak ayah aku ke Mekah sama dengan tarikh penerbangan aku kembali ke United Kingdom. Tadaaa..!

Akhirnya, cuti aku ini dipenuhi dengan melihat persiapan mak dan ayah aku menuju ke Tanah Haram. Hujung minggu kedua, mak ayah aku bermalam di Taiping untuk kursus haji anjuran tabung haji. Hujung minggu baru ni plak sibuk kami sekeluarga bergotong-royong buat kenduri. Tak cukup dengan kenduri, sepanjang beberapa hari ni acapkali rakan2 mak dan ayah aku datang menziarah.


Terima kasih Ya Allah kerana beri peluang untuk aku menjenguk ibu-bapa aku.
Moga kedua-duanya memperolehi Haji Mabrur.
Dan dipermudahkan urusan di sana kelak.

Sekian dari syuib0809.

Wednesday, 14 September 2011

Makhluk bernama Ipad2

Bismillah..

Sangat jarang untuk aku nak update blog sebab tak banyak perkara yang berlaku sepanjang berada di Malaysia. Cume asyik makan, makan dan makan. Memang itupun misinya kot. Oleh kerana takde topik besar, aku pun bercadang untuk menulis serba sedikit mengenai Ipad 2.

Angan-angan Ipad.

Aku kenal ipad di Uk sebab aku adelah pengguna barang apple. Ipad boleh dikatakan teknologi yang sangat canggih sebab sangat nipis dan hampir menyerupai peranan sebuah komputer. Dengan teknologi Touch Screen yang tercanggih di dunia, memang sangat menarik memiliki Ipad. Waktu keluaran ipad pertama, aku tak bercadang nak beli sebab yakin akan keluar produk yang lebih baik dan menganggap ipad pertama ini ialah produk percubaan Apple. Antara yang memakai Ipad pertama ni ialah budak rumah aku iaitu Naufal.

Seperti biasa biler aku nak beli barang, aku akan pikirkan kenapa aku nak bende tu dan apa kegunaan die yang bermanfaat dalm hidup aku. Antara sebab yang bermain-main dalam minda aku ialah untuk aku gunakan untuk mengajar ataupun beri pembentangan dalam mana2 program(Cth:program motivasi. Memang sebelum dapat Ipad, aku terfikir untuk scan semua buku teks di sekolah dan muatkan dalam Ipad. Jadi, tak perlulah bawak buku berat2 kat sekolah. Memang betul, Ipad boleh melakukannya.


Antara sebab lain ialah aku kononnya nak gunekan untuk baca buku. Seperti aku kata tadi, memang Ipad boleh menjadi buku kite. Sebelum ni, aku asyik baca buku(ebook) di komputer yang boleh dikatakan agak sukar untuk baca sambil baring. Jadi, beranganlah kalau ada Ipad bolehlah aku banyak baca buku. Haha.. Lepas ada Ipad2, aku download macam2 ebook, majalah solusi, ujang dan artikel. Tapi semangat nak baca buku agama mesti diakhiri dengan tidur, menyebabkan ujang plak yang menjadi pujaan hati. Aduih..

Quran dalam Ipad.

Perisian AlQuran merupakan perisian yang aku rasakan sangat wajip bagi setiap orang Islam yang memiliki Ipad. Memang banyak perisian AlQuran dalam Apple Store, cume ada yang kene bayar dan ada yang percuma. Yang terbaik dan mantap sudah tentulah kene bayar. Antara yang aku kire memang mantap dan senag untuk digunakan ialah:

Nama applications ni ialah Quran Reader. Aku ada satu dekat Iphone. Untuk Ipad, harga die lebih kurang GBP4.99 atau 25 ringgit. Nampak tu boleh copy, buat nota, tafseer dan macam2. Mantap tapi kene bayarlah .

Ini pula ialah myQuran. Application Alquran termahal dalam Apple, GBP 10.99. Kenapa mahal? Dalam ni, dia ajar sekali tajweed, cara menyebut, dengar bacaan dan macam2. Cume aku letak ranking kedua sebab tak boleh nak baca macam Quran biasa iaitu ikut mukasurat. Tapi memang mantap.

Ni nama die Eqra'a. Aku pun baru jumpe. Still kene bayar tapi murah.

Ni pulak nama die IreadQuran. Kalau tengok gaya, nampak seolah-olah die scan je AlQuran tu. Tapi masih mantap dan dipuji orang sebab ianya adalah Free. Mudah digunakan sebab susunan ia macam AlQuran kite yang biasa.

Banyak lagi sebenarnya perisian AlQuran yang ada dalam Apple Apps ni. Tak larat nak tulis dan yang aku tulis di atas adalah tulisan Lazim yang kite selalu lihat. Ada Alquran lain yang tulisan die pelik2 dan susunan die jugak tidak seperti AlQuran kite. Jadi, mungkin ada diantara kite yang tak selesa. Tak kisahlah kat mana2 pun AlQuran, yang paling penting, kenalah baca AlQuran. Aku tak berasa usik Quran di ipad ni sebab susah nak bawak mana2. AKu lebih kerap gunekan Iphone punye yang kecik. Apepun sekadar perkongsian untuk sapa2 yang mencari Applications Quran dalam Ipad masing2.

Sekian dari syuib0809.

Friday, 9 September 2011

4 hari berlalu.





Bismillah..

Alhamdulillah, sudah 4 hari berlalu sejak aku menyentuh kembali negara kelahiran aku, Malaysia. Perjalanan yang sangat panjang tetapi sangat selesa sebab menaiki kapal terbang syarikat terkenal iaitu Emirates. Dari Birmingham aku menuju ke dubai dan dari Dubai terus menuju ke kuala lumpur. Masing-masing perjalanan memakan masa lebih kurang 7 jam. Tapi lebih best daripada duduk dalam Flight sepanjang 14 jam. Pertama kali sampai di airport dubai. Panas, tapi tak sangka negara "Islam" ini begitu mewah dan dipenuhi wajah-wajah seperti orang melayu. Apepun, makanan emirates memang terbaik. Kalau lapar, mintak je meggi percuma kat pramugari.


Aku sampai dalam 9.45 malam tapi keluar dari airport lewat sebab beg besar aku tak keluar2 dekat sejam. Lepas tu hantar kakak aku ke shah alam dan terus pulang ke rumah. Keesokan harinya, takde apa sangat pun aku buat. Malah tak boleh nak keluar naik motor sebab lesen tertinggal di UK. Nak tak nak, kenalah buat salinan lesen kat JPJ. Duduk di rumah tak buat apa sangat, tapi seronok sebab tak perlu nak fikirkan sangat pasal makanan, makanan sentiasa berada di depan mata. Dugaan..

Semalam, aku ke Ipoh untuk menghantar barang Airil disamping mengambil Ipad yang ditempah oleh Airil. Kat perak ada satu je kedai apple iaitu ITworld, Ipoh Parade. Oleh kerana airil balik kampung hujung minggu, jadi kenalah aku datang awal. bertolak dari teluk Intan pukul 8 pagi dan sampai dalam pukul 10 pagi. Pukul 11 baru airil datang ambik dan katanya nak bawak aku jalan2. Oleh kerana aku bercadang nak buat salinan Lesen, die pun bawak aku pergi JPJ Ipoh. Memang cekap, pantas dan mudah. Aku tergelak keseorangan sebaik keluar dari pintu JPJ bile mengenangkan tak sampai 10 minit pn urusan aku kat situ selesai. Lepas tu, pergilah kami menuju ke Ipoh Parade untuk ambil Ipad tu.


Lepas tu, Airil nak belanja aku makan. Mula-mula tak komfirm nak belanja aku apa, tapi akhirnya die bawak aku pergi makan Buffet kat Hotel Syuen. Makanan die mungkin banyak, tapi tak best sangatlah bagi aku. Perut plak tetibe banyak angin. Jadi aku tak berapa makan sangat. Lepas makan hampir 1 jam, kami pun beredar dan airil hantaq aku ke stesyen bas medan kidd. Yang seronoknya, kat tangan aku sudah ada sebijik Ipad2. Bende yang sepatutnya tak jadi milik orang miskin dan selekeh macam aku. Namun dah rezeki Allah, dapatlah merasa. Alhamdulillah.

Masih ada dua minggu lebih sebelum kembali ke UK. Teringin nak merasa macam-macam lagi bende sebelum balik. Nak rasa lauk kenduri, kuih-muih dan macam-macam lagi. Seronok dapat masa yang normal seperti Malaysia. Tak perlu nak bangun subuh jam 3.30 pagi.

Selamat Hari raya
Sekian dari syuib0809.

Thursday, 1 September 2011

Selamat Hari Raya

Bismillah..

Mari bercerita mengenai Raya tahun ni. Alhamdulillah, pertama kali beraya AidilFitri di Perantauan. Malam sebelum hari raya, aku ke masjid menunaikan solat Isyak seperti biasa. Lepas solat, aku pun tunggu imam memulakan takbir raya. Punyelah lama menunggu, rupenye takde takbir malam raya kat masjid tu, pelik. Subuh hari raya, solat subuh berjemaah bermula jam 5.50 pagi dan aku mengharapkan akan ada takbir raya lepas subuh. Entah kenapa, takde jugak takbir selepas solat subuh tu. Pulang ke rumah, aku main internet jap sebelum membersihkan diri untuk pergi menunaikan solat sunat Aidilfitri di rumah Post Grad. Oleh kerana solat dikatakan berlansung kul 9.00 pagi, jadi aku target pukul 8.30 untuk smpai sana. Kul 8.10 pagi aku pun keluar rumah berbasikal.

Beginilah bilik solat hari raya. Yang berbaju merah ialah tuan rumah iaitu Dr Mohamad.

Berbaju ungu ialah bekas penghulu Masleics iaitu abg adam dan hijau ialah orang sabah yg baru smpai iaitu abang Andy.

Kami serumah berpecah kepada dua tempat. Aku dan syahir ke rumah Postgrad manakala Naufal dan Izwan bersolat di Masjid. Kemudian, diorang berdua makan di rumah Undergrad manakala kami berdua plak terus beraya di rumah Postgrad. Solat yang sepatutnya bermula jam 9 pagi terpaksa dimulakan jam 9.30 pagi sebab ramai yg datang lewat. Memang melayu sungguh.. Solat sunat AidilFitri kali ni diimamkan oleh abang Mahyuddin. Manakala Khutbah raya disampaikan oleh Dr Mohammad. Aku tak dapat fokus dengar khutbah sebab budak2 di bawah ni kacau.

Ni anak abang din yang paling nakal sekali. Haha

Antara kanak-kanak yang ada pagi tu. Dua-dua baju biru ialah anak abang adam.

Selepas solat dan mendengar khutbah, kami berkemas-kemas untuk memberi ruang kepada sesi makan-makan. Undergrad laki yang hadir hanya aku dgn syahir manakala perempuan aku hanya nampak lili tai dan Kak Dina. Antara Lauk-pauk yang ada sudah tentulah nasi impit, kuah kacang beserta lontong, manakala menu utama ialah nasi(tomato aku rasa), dengan ayam masak merah, kari daging dan sayur alca. Macam-macam lagi sebenarnya, cuma aku dah tak berapa nak Ingat sangat. Aku makan je tau, sambil tu sembang2 dengan postgrad sebelah aku.

Yang aku pegang tu ialah sejadah, bukan sampin. Aku tak pakai sampin. Ni waktu kemas-kemas.

Beginilah keadaan ketika sesi menjamu selera. Tak ramai pun orang Melayu kat Leicester ni. Turut disediakan hampir 4 jenis kek.

Selepas puas makan, sesi tangkap-tangkap gambar sepatutnya mengambil tempat. Tapi entah macam mana tetibe ditangguhkan sebentar sebab ada tayangan video dari anak-anak Masleics. Anak-anak Masleics buat video mengenai bulan Ramadhan dan pembikinan video ni 100% daripada diorang. Agak terhibur tengok anak-anak melayu yg hampir 50% kurang mahir berbahasa melayu ni beraksi dihadapan kamera. haha. Selepas tu, barulah kami tangkap gambar bersama-sama. Tapi ada beberapa orang yang takde sebab dah balik awal.

Sedang menonton video ramadhan Lakonan anak-anak Masleics.

Punyelah banyak cameramen. Ni tengah tangkap gambar muslimat.

Selepas sesi bergambar, setiap keluarga plak diminta buat ucapan selamat Hari Raya dengan dirakam oleh Dr Mohammad(Tuan Rumah). Aku yang tak berkeluarga lagi lepaklah dekat luar sambil bual-bual kosong dgn sapa2 yg ade kat luar tu. Pagi tu boleh dikatakan agak sejuk sebab matahari tak berapa terik sangat. Rancangan Masleics pagi tu ialah untuk pergi ke setiap rumah melayu yang ada di Leicester tak termasuk Undergrade. Dengan kata lain, programnya akan berterusan sampai malam gak lah. Aku dah tak sedap hati sebab dah turun sedikit rintik2 hujan. Dan pergerakan aku akan menjadi sukar sebab aku naik basikal. Giler apa nak berbasikal kat semua rumah PostGrad tuh. Jadi aku pun ambik keputusan untuk pulang sahaja.

Okeh. dalam gambar ni syahir sorang je yang bujang. Aku tukang tangkap gambar. Dari kiri: Abg saiful, abg Andy, abg Faiz, syahir, Abg Adam, Abg Firhat dan Abg Zaime.

Balik rumah, cadangnya nak pergi jap rumah berbuka Undergrad punye. Tapi entah macamne badan aku punyelah penat tengah hari tu. Lepas pulang dari solat Zohor kat Masjid, aku terus terbaring sampai petang. Izwan plak ada kerja kat hospital time2 raya ni. Dah dekat pukul 5 petang, Naufal pun balik membawa makanan-makanan yang ada kat sana. Melataklah kembali aku petang tu dengan nasi impit dan kuah kacang. Malam, takde buat apa pun. Sembang-sembang je dengan Izwan semua. Jadi, berlalulah hari raya pertama aku di United Kingdom. Hari kedua dah rasa macam hari biasa. Tertanya-tanya kepada diri sendiri "Hari ni hari raya kedua kan?".. Begitulah beraya di perantauan.

Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf Zahir dan Batin.

Sekian dari syuib0809..

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.