Sunday, 2 May 2010

Sukan Leicester.. Pengikat Ukhwah


Bismillah.
Antara yang seronoknya berada di UK ni ialah kat sini byk padang atau taman yang boleh digunakan oleh orang awam. Memang banyak bukan sekadar di Leicester, malah di bandar2 besar pun boleh nmpak banyak taman. Jadi, sebagai orang muda, memang tanggungjawab kamilah memeriahkan taman2 ni. Sape lagi kan?

Walaupun agak jarang bersukan, kami biasanya akan ambik masa dalam hjung minggu utk bermain bola. Waktu aku sampai dulu, memg ade main tapi terhenti bile masuk winter. Nak main macamne, pukul 4 lebih dah maghrib. Keadaan yang sejuk juga menyebabkan usaha memperkasakan sukan dikalangan undergrade terbantut.

2 hari lepas, akhirnya ade gak orang bawak kamera dan tgkap gambar kami. Selalunya takde.. Jadi, bg meraikan mereka, bubuhlah sikit gambar kt sini. Lokasi: Mandela Park

Antara yang hadir

Sambil tunggu orang


Sukan ini menjadi satu ibadah bagi orang yang benar-benar melakukannya untuk Allah. Sukan itu bukan tempat utk bergaduh. Sukan itu bukan jua tempat untuk melepaskan stress semata-mata. Sukan itu satu medan mengukuhkan ukhwah sesama manusia terutamanya muslim. Ingat lagikah di dalam al-Quran:

Allah Swt, berfirman : Innamal mu’minuna ikhwah. Faashlihu baina akhowaikum wattaqullaha la’allakum turhamun (QS AL Hujurat:10) yang artinya Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara dan dituntunkan untuk saling memperbaiki satu sama lain.


Tapi yang x syoknye dah lama tak bersukan ni ialah senang sgt sakit-sakit badan. Ingat kalo dulu2 kat sekolah, main hari-hari pun jarang sakit. Sekarang ni, main satu hari, sakit satu minggu.. Aduih

Dah lama tak main Volleyball dgn pingpong.. Dapat balun kejap ni mesti best
Perghh.. Kelas dah nak mula, tak sabar nak tengok bunga kt University.. Kat belah-belah aku ni takde bunga.

Selamat kembali!!

No comments:

Post a Comment