Wednesday, 25 September 2013

Murabbiku

Bismillah.

Mengenang Murabbiku: Ustaz Dahlan Mohd Zain merupakan bsebuah buku yang ditulis oleh Hilal Asyraf. Ketika berMYC hari tu, aku berkesempatan untuk beli sebab Hilal hanya bawa buku ni dan dia bagi potongan RM15. Bagi orang awam, nama Ustaz Dahlan mungkin bukan satu nama biasa yang di dengari mahupun dikenali. Namun, bagi mereka-mereka yang berada dalam Gerakan Islam di Malaysia, ini merupakan nama yang biasa disebut-sebut, malah tidak keterlaluan untuk mengatakan beliau adalah seorang yang sangat disegani.

Secara keseluruhan, buku ini menceritakan mengenai peribadi beliau, kenangan bersama MATRI, kisah keluarga dan beberapa kata-kata menarik dari beliau. Berharga RM50, bagi aku sangat mahal untuk dinilai dari sudut isi kerana buku ini tidak begitu banyak menceritakan mengenai perjuangan sebenar Ustaz Dahlan. RM50 ringgit mungkin berbaloi kerana fizikal buku yang berwarna dan berkulit tebal.

Namun buku ini sangat baik untuk dibaca kerana memang sangat susah nak jumpa personaliti seperti beliau. Orang yang berpengalaman luas dalam bidang dakwah. Malah, aku sanggup beli buku ni kerana melihat orang-orang HALUAN yang rata-ratanya sangat baik dan lemah lembut. Di awal buku ini, Ustaz Mazlee sendiri mengakui sifat-sifat positif mereka terutamanya dari sudut disiplin dakwah. Lepas baca buku ni, memang aku sendiri tertarik dengan Arwah Ustaz Dahlan yang bagi aku sangat-sangat memberi kesan bagi sesiapa sahaja yang pernah bertemu dengannya. Dakwah melalui teladan, jauh lebih hebat dari berkata-kata.

Antara kata-kata menarik: "Batu yang bergerak tidak mudah dihinggapi lumut"

RENDAH DIRI YANG HEBAT

Aku ketika berada di IPG KPP sempat bertemu beberapa orang Ustaz Muda keluaran MESIR. Ada sebahagian kecilnya menyebabkan hati aku terluka dan kecewa. Bukan ilmu mereka tidak hebat, bukan kata-kata mereka tidak bermanfaat, namun sikap mereka menyebabkan aku hampir kepada sikap anti-ustaz MESIR. Memburukkan orang yang tidak sefikrah dengan mereka, melawan kejahatan dengan kejahatan, kerap melabel orang dan merasakan diri mereka lebih HEBAT daripada golongan Profesional. Itu yang sangat-sangat merunsingkan aku. Sukarkah mahu merendahkan diri?? Tambah sedih, bila ilmu agama digunakan sebagai sumber kewangan utama.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz bukanlah orang yang kata-katanya berapi seperti Anwar Ibrahim, namun sikapnya menjadikan dirinya sangat disegani. Merendah diri, berpakaian biasa walaupun berjawatan tinggi, meraikan semua orang, menjadi orang biasa walaupun beliau ulama' serta pemimpin dan segala-galanya mengenai beliau sangat-sangat menyentuh hati mereka yang berada di sekelilingnya. Tidak hairanlah walaupun begitu banyak Ustaz yang tidak menyertai PAS secara langsung, namun mereka pasti menyanjungi TGNA. Inilah Murabbi dan Ulama' sebenar, sentiasa merendah diri.

Teringat sebuah cerita, bagaimana beberapa bulan yang lalu apabila Tuan Guru dimasukkan ke Hospital. Perkara pertama yang beliau tanya apabila sedar ialah "Macam mana saudara-saudara kita di Mesir?".. Perghh..

Selain TGNA dan TG Haji Hadi, antara Ustaz yang sangat aku hormati ialah Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man. Sikap positif dia terhadap orang lain, kawan dan lawan sememangnya patut dicontohi. Walaupun dia bergelar Ketua Penerangan PAS, jarang nak lihat dia kutuk habis-habisan pihak lawan dengan kata-kata yang menyakitkan hati. Sentiasa ada adab dan paling menarik hati aku bila dia selalu TAK rasa diri dia LAYAK untuk sesuatu jawatan. SubhanAllah. Ini antara ceramah beliau yang baru aku dengar..Ya Allah, engkau turunkanlah mereka-mereka yang benar-benar AMANAH terhadap agamamu. Mereka-mereka yang hebat ilmunya, namun sentiasa takut dan tunduk kepadamu. Mereka-mereka yang berjalan di atas muka bumimu dengan begitu merendah diri. Ya Allah, kami perlukan lebih banyak orang sepeti Tuan Guru Nik Abdul Aziz di dunia ini untuk kami contohi. Sekiranya Engkau menjemputnya bersamamu, gantikanlah ulama' kami ini dengan orang yang sepertinya atau yang lebih HEBAT dari itu. Aamin..


Sekian dari Syuib0809.

No comments:

Post a Comment