Friday, 6 September 2013

Tuan Mydin dan Ustaz Azhar Idrus

Bismillah.

Duduk melangut di rumah agak menarik sebenarnya. Boleh baca buku dengan tenang dan tenteram.  Haha. Sedikit sahaja beberapa buku yang dibaca beberapa hari ni.

MYDIN: DI SEBALIK TABIR.

Tak berniat lansung sebenarnya nak beli bku ni. Waktu bosan-bosan menunggu keluarga membeli belah di pasar payang, aku pun pusing-pusing dalam MYDIN. Tetiba jumpa buku tebal ni dengan harga murah tak sampai 13 Ringgit. Sekadar nak tahu pasar sejarah MYDIN.

Bahagian buku ni yang paling menarik hanyalah di bahagian sejarah Tuan MYDIN dari datuknya sehinggalah pembukaan kedai di Kota Bharu. Menarik, bagaimana seorang peruncit kecil-kecilan mampu menimba ilmu jauh lebih hebat daripada mereka yang berPHD. Kisah lain yang menarik ialah hubungan kekeluargaan MYDIN yang erat serta bagaimana kelebihan Ameer Ali yang pernah bekerja di Ambank memberi impak besar kepada perkembangan pasaraya MYDIN.


Namun,bagi aku penulisan buku ni sangat kurang berkualiti. Macam baca karangan budak sekolah menengah. Tak pasti pula kalau ini adalah kesan alih bahasa. Buku ni juga nampak macam katalog mempromosikan Syarikat Mydin semata-semata. Apa Mydin buat, di mana ada Mydin, aktiviti pekerja Mydin, sumbagan Mydin dan yang sewaktu dengannya. Masuk bakul, angkat sendiri. Mungkin kerana isteri En. Ameer Ali sendiri yang tulis buku ni, penulisan menjadi semakin "awkward".

Apa-apa pun, pujian bagi MYDIN kerana terus menyokong produk bumiputra apatah lagi produk orang Islam.USTAZ AZHAR IDRUS: LIVE

Aku tak pasti boleh atau tidak kategorikan buku ni sebagai komik. Namun, sangat menarik bagi mereka-mereka yang berada di sekolah Menengah/pemuda dan juga pak cik mak cik. Buku santai yang mencuit hati, malah penuh dengan kata-kata nasihat untuk semua yang semakin dekat dengan Islam. Ada sahaja bahagian yang keras, mungkin sukar bagi sesetengah pembaca menerimanya. Hakikatnya, itu adalah sebahagian ketegasan dalam Islam. Supaya kita tidak ambil mudah dalam semua perkara.

Buku ni bukan aku beli. Tetiba terjumpa kat rak buku rumah. Pasal tiada benda dah nak buat, bacalah kejap. Tak sampai satu jam, dah habis. Sangat bagus kalau ada dermawan yang boleh berikan kepada anak-anak remaja di luar sana.Tahniah juga kepada pelukis dia yang bagi aku sangat memberi sumbangan besar kepada dakwah islam. Allahu Akhbar. Ayuh ibu bapa, galakkan anak-anak cari apa sahaja pekerjaan yang mampu menyumbang kepada Islam.

Sekian dari Syuib0809

2 comments:

  1. sy pun sedang baca buku
    bertajuk mudahnya menjemput rezki ;)

    ReplyDelete
  2. buku ustz azhar idrus tu ateh yg beli... :D

    ReplyDelete