Thursday, 5 September 2013

Motivasi Tarbiah Islamiah

Bismillah.

Gatal tangan untuk menulis. Tambahan pula baru dapat gambar dari rakan semalam.

Seperti yang aku selitkan sebelum ni, pelajar KPLI diminta mengadakan beberapa siri motivasi sebagai pengisian minggu terakhir kami di IPG. Sepanjang perkenalan aku dengan budak KPLI batch ni, rata-rata bersemangat sahaja untuk buat program-program sebegini. Namun, taklimat dari HEP pada pagi isnin sangat-sangat menyakitkan hati. Aku ingat aku seorang je yang geram, rupanya ramai lagi. Kami seolah-olah diugut supaya tak melarikan diri dan ikut semua program yang HEP rancang untuk kami. Alangkah baik mengajak orang buat sesuatu dengan galakan. Hodoh sungguh bunyinya apabila berdakwah dengan ugutan.

Kami dibahagikan kepada  kumpulan terdiri daripada 14 orang, dan dua kumpulan 9 orang. Masing-masing dihantar ke sekolah yang berlainan. Kumpulan aku terdiri daripada Yasir, Hanun, Fiza, Isha, Nova, Diyana, Farahusna dan Shakira dan dihantar ke Sekolah Menengah Agama Tarbiah Islamiah, Kampung Rawa. Satu-satunya kumpulan dalam pulau.


Pengalaman lama yang dibarukan.

Sewaktu tahun pertama, aku banyak mengadakan kem motivasi apabila pulang bercuti musim panas. Satu program untuk tingkatan 5, satu untuk tingkatan 4, dua untuk darjah 6 dan yang terakhir untuk untuk rumah anak yatim. Waktu tu, memang ada sesuatu yang ingin aku kongsikan dengan mereka. Usaha memotivasikan manusia aku teruskan apabila mencuri kelas relief sepanjang berpraktikum. Biasanya jumlah murid/pelajar melebihi 50 orang untuk program sebegini.

Menariknya kali ini, sekolah yang diberikan kepada kami hanya terdiri daripada 15 orang peserta. 8 orang lelaki dan selebihnya perempuan. Maka, seorang fasilitator akan dapat paling banyak dua orang. WOW!!.

Sekolah ni merupakan sekolah bantuan kerajaan yang berasaskan modul ISLAM. Mencipta sekolah di dunia untuk melahirkan manusia berjaya hingga ke AKHIRAT. Sekolah yang sangat kecil, dengan bilangan pelajar tingkatan 3 tidak melebihi 15 orang, namun serba lengkap bagi aku. Secara jujur memang aku sangat suka sekolah sebegini. Pagi-pagi dah mula dengan bacaan Quran. Kantin dia adalah tempat mereka berhimpun, tempat guru bermesyuarat, tempat mereka bersolat dan macam-macam lagi kegunaan.

Pengisian.

Oleh kerana ini merupakan program "last minutes", perancangan kami mungkin sedikit lemah. Tempoh sehari sahaja diberikan. Mungkin ini cabaran, namun aku tak suka budaya sebegini yang seolah-olah sudah menjadi budaya wajib IPG. Kami akhirnya membahagikan kepada beberapa sesi iaitu slot permainan, slot motivasi, slot pengajaran berpusat dan kemudian berkumpulan. Aku tanpa segan silu diberi amanah untuk pegang slot motivasi. Ke aku yang mintak? Lupa..

Tiga isi utama aku untuk hari pertama:

1. Jika kita tak dapat apa yang kita mahukan, mungkin kerana kita tidak betul-betul mahu ataupun kita tidak cukup berkorban untuk dapat apa yang kita mahu. Aku bawakan video ni:2. Percaya sebelum berjaya. Aku bawakan kisah sindrom anak gajah.

3. Berubah.

Keesokan harinya, aku kongsikan secara ringkas mengenai cita-cita. Tiada pekerjaan yang bertaraf "rendah" dan berlabel miskin. Yang paling penting pekerjaan tersebut HALAL. Kerana pekerjaan halal pasti kaya. Kalau tidak kaya dengan wang, pasti kaya dengan barakah. Petani boleh jadi jutawan, tukang cuci boleh sahaja kaya dengan membina syarikat pembersihannya sendiri malah tukang kutip sampah pun boleh memiliki lori sampah yang jauh lebih besar dari kereta ALPHARD. Manusia yang meng"KAYA"kan pekerjaan mereka. Maka, caranya mesti ada ilmu.


ERTI HIDUP PADA MEMBERI.

Masing-masing pulang ke IPG dengan perasaan tidak puas untuk memberi. Apatah lagi, kami perlu pulang awal pada hari yang kedua. Barangkali itu nikmat dengan memberi. Sekiranya kumpulan lain sekadar menjadi fasi dengan modul yang sudah sedia ada, kami pula terpaksa berusaha sendiri mencurah idea untuk perkara tersebut. Kumpulan lain mungkin berhadapan depan beratus-ratus pelajar di dalam sebuah dewan yang besar, tapi kami hanya berhadapan dengan berbelas-belas pelajar di dalam kelas yang sangat-sangat sempit. Maka, hubungan jauh lebih rapat.

Pelajarnya barangkali tidak se"pintar" pelajar MRSM atau SBP, tetapi kemahuan mereka menjadi pintar jauh membuktikan mereka adalah pelajar CELIK. Celiknya hati kerana hidup bersama AlQuran.

Terima kasih kerana sudi MEMBERI kepada bakal-bakal cikgu ini.


Berdiri: Hajar, Fatin, Fatimah, Nabilah, Farhana , Fatihah
Duduk : Syamil, Danial, Khusairi, Acap, Ikmal ,Nuqman, Amir, Huzaifah

Sekian dari Syuib0809

1 comment:

  1. Allahu ..xsngka ckgu ada upload blog .. ternampak muka saya kt situ ..hihi

    ReplyDelete