Wednesday, 9 October 2013

Mustahil!! Ingatlah Tempatmu di Akhirat

Bismillah.

Seronok menganggur..
Alhamdulillah, selesai sebuah buku dari tuan guru Nik Abdul Aziz. Ingatkan buku ni buku baru, rupa-rupanya dah tiga tahun dah dikeluarkan. Aku beli buku ni bersama dengan dua buah buku lain iaiatu "jesus adalah muslim" dan Nota fikir untuk zikir. Cuma tertangguh nak baca. Tajuk buku ni "Ingatlah, Tempatmu di Akhirat".

Melihat kepada kulit dan bentuk tulisan, mungkin mengundang prasangka buku ni kurang menarik. Namun hakikatnya sangat mudah untuk diikuti segala yang diterangkan oleh Tuan Guru. Kehebatan TGNA dalam menerangkan AlQuran dan Hadith mengikut bahasa orang Melayu. Maka, buku ini menjadi ringan untuk dibaca. Secara keseluruhan, buku ini mengaitkan manusia dengan Alam Akhirat, Syurga dan Neraka.Ada beberapa perkara menarik yang aku tandakan di buku ni.

Kadang-kadang kita sendiri sukar mempercayai hebatnya Syurga dan Neraka. Orang kafir juga mungkin mengejek bagaimana begitu hebatnya nikmat di syurga dan dahsyatnya hukuman di neraka yang kita percaya. Kalimah "mustahil" ini hakikatnya sudah pun kita percaya sejak di dunia lagi. Bayangkan Hang Tuah mungkin separuh gila kalau melihat "Ipad" dan "Internet" yang sedang digunakan dunia hari ini. Kita juga mungkin tak terbayang bagaimana orang dulu-dulu boleh hidup tanpa elektrik. Sekiranya perbezaan Zaman pun kita sudah meletakkan kalimah MUSTAHIL, apatah lagi perbezaan ALAM. Pastinya lebih banyak perkara mustahil!!

Ihsan, bahasa orang melayu ialah Ikhlas.
Mengabdikan diri jauh lebih luas maknanya daripada beribadah

Antara kisah-kisah yang dimuatkan dalam buku ni ialah mengenai Pengislaman Panglima Khalid Al-Walid, si pedang Allah. Pertama kali aku dengar, maka sangat-sangat menarik. Selain itu, terdapat juga kisah sahabat bernama Abu ad-Dahdah. AllahuAkhbar, hebat sungguh beliau dan keimanannya terhadap hari Akhirat. Kebun al-Haninah menjadi tiket untuk Abu ad-Dahdah bersama isteri, anak-anaknya di syurga. kalau orang lain kena keluar rumah kerana dihalau, tanah tergadai, namun ad-Dahdah meninggalkan rumahnya dengan cara paling tak mungkin ada pada diri kita. Bacalah..

Kisah lain yang menarik ialah kisah seorang wali bernama Ibrahim bin Adham. Kisah ini mirip dengan sebuah kisah dari buku angguk geleng sebelum ini. Dalam buku Ustaz Pahrol tu, seorang raja sedang berehat-rehat lalu terpandang seorang pengembala kambing di atap istananya. Dalam buku ni pula, Ibrahim b Adham yang begitu bersenang dengan kekayaannya pula terserempak penternak lembu dibumbung rumahnya. Mesej dari penternak/pengembala sangat HEBAT. Mereka sedang mencari binatang ternakan mereka di bumbung rumah. MUSTAHIL!!

MUSTAHIL kamu kata kamu mahu syurga, sedangkan kamu begitu bersenang-lenang dalam kehidupan kamu di dunia ini. Itu sahaja mesejnya. Mengubah raja menjadi HAMBA, mengubah si kaya menjadi WALI.

Hebat buku ni, beli dan bacalah.Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment