Monday, 20 August 2012

Rayakah Syaitan?

Bismillah..

Tidak pasti mengapa, tapi aku sangat rimas dengan suasana raya di Tanah Air sendiri. Tetiba aku berfikir, antara makhluk Allah yang paling gembira ketika raya sudah tentulah Syaitan. Musim mereka ini dibelenggu sudah tamat, maka berpesta adalah satu kemestian untuk mereka-mereka yang baru di"bebas"kan. Dan menariknya, pesta ini seperti diolah dengan cara peRAYAan kita di Malaysia.Setiap tahun, perkara yang sama berlaku. Seolah-olah:

Raya alasan terbaik untuk meninggalkan solat wajib berJemaah
Raya alasan terbaik untuk memasak dan melewatkan solat.
Raya alasan terbaik untuk berhias diri pada tahap maksima.
Raya alasan terbaik untuk bercampur antara lelaki dan perempuan.
Raya alasan terbaik untuk menghidangkan rancangan berkonsepkan nyanyian dan joget-jogetan.
Raya alasan terbaik untuk memberhentikan segala macam rancangan agama seperti di bulan puasa.

Alasannya mudah, raya Setahun Sekali!!

Semalam sebelum solat sunat Hari Raya, aku sempat menyemak kembali Peperangan Ahzab. Perang yang berlaku sekitar 7 syawal atau kata orang-orang melayu sebagai "Raya ke-tujuh". Menyaksikan musuh nabi dari dalam dan luar Madinah bergabung semata-mata untuk membalas dendam kepada Nabi dan melumpuhkan ummat Islam. Persiapan para sahabt di bulan syawal bukanlah dengan membuat open House, masak rendang mahupun kacau dodol. Tapi sebaliknya menggali parit seperti yang dicadangkan oleh Salman Alfarisi.

Walaupun tidak ramai yang terkorban dalam perang ni, namun ianya peperangan yang sangat menekan "emosi" para sahabat. Dengan jumlah lawan yang lebih tiga kali ganda dan mereka ini dikepung, lalu rasulullah memberi satu impian baru kepada mereka dalam menaikkan semula semangat para Sahabat. Rasulullah berkata:

"Kota konstantinopel pasti akan berada di tangan kita suatu hari nanti. Sebaik-baik pemimpin adalah pemimpinnya dan sebaik-baik tentera, adalah tenteranya"

Nabi menghantar "perisik" yang menyebabkan gabungan bani-bani ini sebagai tentera bersekutu(Ahzab) berpecah belah. Kemenangan juga berjaya dicapai apabila Allah menurunkan taufan/angin yang sangat kuat kepada para tentera Ahzab.

Surah Al-Ahzab: Ayat 9:
Hai orang-orang yang beriman, ingatlah akan nikmat Allah yang telah dikurniakan kepadamu ketika datang kepadamu tentera-tentera, lalu Kami kirimkan kepada mereka angin taufan dan tentera yang tidak dapat kamu melihatnya. Dan adalah Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.


Maka ianya disambut dengan laungan yang sering disedihkan oleh orang Melayu:

Allahuakhbar, Allahuakhbar, Allahuakhbar...........


Sekian dari Syuib0809.


No comments:

Post a Comment