Thursday, 17 May 2012

Muhasabah Turkey - Melayu dan Turkey

Bismillah

Aku terpaksa memendekkan penulisan aku mengenai Turkey. Musim exam dah semakin dekat. Baru-baru ni, aku kerap bukak blog Ustaz Hasrizal untuk baca mengenai Turkey. Sebagai orang yang memang mengkaji mengenai bangsa Turkey, apa yang Ustaz Hasrizal tulis memang aku dapat lihat sendiri ianya di Turkey. Krisis Identiti yang sangat dahsyat dikalangan mereka, namun masih ade yang kuat berpegang dengan Quran dan Sunnah dan sayang pada Khalifah. 

Saat pertama kali sampai di Bumi Khalifah Tuki Uthmaniyah

Turkey memegang tampuk pemerintahan Islam melebihi 600 tahun dan Allah telah mengangkat mereka walaupun mereka bukanlah Bangsa Arab. Setelah sebegitu lama Islam dipayungi oleh Khalifah, Bangsa Turkey sendiri akhirnya menjatuhkannya diketuai oleh Mustapha Kamal Artartuk. Percaya atau tidak, rakyat Turkey sangat mengagungkan Kamal Artartuk sebagai orang yang menyelamatkan negara mereka. Dimana-mana sahaja akan ade gambar ataupun patung beliau. Sekular yang akhirnya menjatuhkan Islam tanpa umat islam sendiri sedar. Sebijik macam Malaysia.

 Patung berdekatan dengan Topkapi Palace

Walaupun tak sampai 100 tahun sistem khalifah jatuh, Sekular telah menjadikan turkey sebuah negara yang pelik. Pelajar perempuan tidak boleh bertudung ke Universiti, kota Istanbul penuh dengan bahan Lucah dan kelab malam, budaya minum arak macam tersangat-sangat biasa. Malah, mereka memang begitu memisahkan antara agama dan cara hidup.  Mereka-mereka yang pergi ke Taksim square memang akan geleng kepala. Setiap kali lalu lorong2, akan ada orang tahan dan promosikan diorang punye kelab malam yg siap ade perempuan merepek2.  Ade sekali tu aku kena tahan dan aku pun cakap "sorry, I'm Muslim". Dengan rileksnya mamat tu kata "I'm a muslim too, It's ok, just enjoy it"... Aku macam,, Perghhh, teruknya diorang ni.

 
 Mercu Tanda Taksim Square.

Dasar kemodenan yang dibawa oleh kamal artartuk, akhirnya membiarkan wanita seronok kerana merasa bebas. pakain barat seperti kot semua menjadi kebanggaan untuk dipakai. Hinggakan, ketika diorang lihat aku pakai kopiah di Kapadokya dan Pamukkale, diorang macam pelik. Waktu kami kat sebuah kedai makan, ada seorang pemuda ni sambil senyum2 panggil kau "haji, haji".. Seolah-olah orang yang pakai kopiah ialah religious person yang alim habis. Memang susah nak dapat tengok orang pakai kopiah kat Turkey ni. Kadang2, tersenyum gak biler yang cakap bahasa jepun dengan aku lepas tu bagi salam. Mungkin sebab mata aku kot.

 Kanak-kanak Turkey yang membesar dengan pembelajaran Sekular. Takde sorang pun pakai tudung. Waktu ni kat Pamukkale. Umur diorang 11 tahun, tapi nampak macam dah remaja.

Apepun, satu ciri Islam yang aku lihat masih kekal dikalangan orang Turkey ialah diorang ni memang sangat peramah dan suka tolong orang. Walaupun berbeza bahasa, tapi diorang seolah-olah macam nak sangat bersembang dengan kami. Kebanyakan tempat yang kami pergi, mesti akan sembang dengan orang sana. Paling aku ingat hari terakhir kami ketika di Stesyen bas Denizli,ada sorang pak cik ni duduk dengan kami lepas solat isyak. Die nak sembang, tapi cakap bahasa Turkey. kami tak tau nak respon macamne. lama pak cik tu duduk dengan kami, tapi pasal tak tau apa nak cakap, kami terpaksa buat2 tinggalkan surau tu..

 Sempat bergambar dengan pakcik ni. Tapi sedih sebab tak dapat nak sembang dengan die.

 Pemandu pelancong kami yang sangat peramah. InshaAllah akan diingat sampai bila2.

 Lambang keperamahan orang Turkey. Tanpa segan silu bergambar

Islam di Turkey sekarang, mengingatkan aku pada suasana Malaysia sekitar tahun 1970-1980. Walaupun tak lahir lagi, tapi banyak gambar-gambar yang aku lihat mengingatkan aku kepada Turkey sekarang. tudung bukan satu kebiasaan walaupun Islam dah bertapak lama di Malaysia. Tulisan Jawi mula dimansuhkan dengan dasar yang disarankan oleh Khir Johari. Budaya-budaya merepek dan tahyul diamalkan dalam hidup orang islam walaupun mereka sedar ianya salah dalam Islam. Islam dijadikan matapelajaran  agama di sekolah-sekolah, tidak dijadikan panduan utama dalam mendidik pelajar. bayangkan, setiap sekolah pasti ada acara menari, budak2 nyanyi2. tak banyak sekolah yang galakkan buat solat Dhuha, bela janggut malah di Malaysia pernah pelajar disaman kerana memakai Serban. Tapi tak pakai tudung tak di saman.

Pisahkan Islam dengan cara hidup dan pemerintahan, itulah ancaman sekular yang kita tak sedar.

Wanita-wanita bertudung di konya. mereka yang dari keluarga Islam, memang akan biasa dengan tudung. Kalau sekular, memang ustaz hasrizal kata satu keluarga akan berpegang dengan semangat begitu.

Sekarang ni, Erdogan dan rakan-rakan berusaha mengembalikan semula Islam di Turkey. Usaha yang mereka lakukan dalam membawa kembali Identiti Islam dalam hidup masyarakat Turkey amat sukar, dalam keadaan budaya Sekular yang sangat menebal dalam hati kaum mereka sendiri. Di Malaysia, usaha PAS banyak menampakkan Hasil yang positif. Kuliah2 gama kembali dihidupkan di selangor setelah ianya menjadi kebiasaan di Kelantan. Aku sendiri terkejut suasana kuliah lepas maghrib di Kelantan. "KOnsert" menyambut tahun baru diisi dengan Kuliah Agama di Selangor dengan menjemput Ustaz Azhar Idrus. Malah dalam konsert tersebut juga hanya penyanyi lelaki yang dibenarkan membuat persembahan.


Pernah di Kelantan, diorang jemput Aisyah dan Nora untuk menyanyi, tapi untuk perempuan je dengar. Malah, kerap kali konsep hiburan islam dibincangkan di Kelantan. Perkembangan positif begini bakal menggantikan Sure Heboh, Sambutan merdeka yang penuh dengan joget2, TV yang penuh dengan Ikaln seksi dan macam-macam lagi. Melayu sekarang tidak banyak berbeza dengan bangsa Turkey kerana jarum Sekular masih belum dapat dikeluarkan sepenuhnya. Banyak yang aku belajar dari Turkey, kerana masalahnya sampai pada melayu Islam di MAlaysia!!


Sekian dari Syuib089

No comments:

Post a Comment