Saturday, 12 May 2012

Muhasabah - Masjid


Bismillah..

Siapa-siapa yang datang ke Turkey, memang masjid akan menjadi tarikan paling utama di Istanbul. Gambar-gambar yang biasa akan keluar bila search Istanbul ialah Hagia Sofya, Blue Mosque dan Masjid SultanAhmet. Malah, masjid-masjid di sini memilik ciri yang sangat sama di antara satu sama lain terutamanya dalam menonjolkan bahawa Turkey ini didominasi oleh Umat Islam.

Waktu kami naik bus dari airport menuju ke bandar Istanbul, memang sangat banyak masjid dan sangat mudah untuk nampak masjid di sini. Antara sebabnya ialah orang Turkey suka bina menara Azan(minaret) yang sangat Tinggi hinggakan menjadikan penanda paling tinggi bagi sesuatu tempat. Paling kurang setiap masjid yang dibina akan ada satu tiang menara yang tinggi.

 Blue Mosque
 Beyazit Mosque
 Masjid kat Konya
SENIBINA
Kebanyakan masjid di Istanbul khususnya sudah berusia beratus-ratus tahun iaitu sejak zaman Kerajaan Turkey Uthmaniyah. Reka-bentuk masjid mereka berasaskan gabungan bentuk Hemisfera yang mungkin barangkali diambik dari senibina Hagia Sofya. Kalau nak tengok reka-bentuk masjid di sini, bolehlah pergi tengok kat Masjid Wilayah Persekutuan, memang macam tulah bentuk dan konsep die. Akan ade ruang kat luar yang sangat besar.

Oleh kerana banyak masjid-masjid ni yang lama, jadi, takdelah kot sistem wayar2 yang bagus. Lampu-lampu yang dipasang kebanyakann ialah lampu gantung yang memang menjadi konsep utama walaupun untuk masjid-masjid yang baru dibuat. Memang jaranglah nak jumpe lampu pendaflour. Tempat wuduk gak masih cara lama, cuma adalah beberapa masjid yang dah buat tandas dan tempat wuduk baru kat kawasan luar.
 


Walaupun masjid-masjid ni nampak besar kat luar, tapi sebenarnya dalam die sangatlah kecik. Hanya reka bentuk kubah je yang nampak tinggi, tapi sebenarnya kecik je masjid-masjid diorang ni. kami sendiri sempat lalu time solat jumaat, memang sesak sampai keluar walaupun kawasan tu ade dua tiga masjid yang berdekatan. memang sangat banyak masjid, tapi kecik.
 Di kawasan Blue Mosque.

BUDAYA SOLAT
Walaupun penuh masjid di sini dan lawa-lawa belaka, bilangan orang yang berjemaah memang sangat-sangat sikit. InshaAllah nanti aku terangkan tentang benda ni dalam muhasabah_ Turkey dan Melayu. Menariknya mengenai budaya solat di sini ialah, Imam dan Bilal akan berkomunikasi sepanjang perjalanan sebelum dan selepas solat. Contohnya, selepas habis solat, Bilal yang akan mengetuai bacaan Zikir dan bila nak mula baca doa, Bilal yang akan mulakan pengawalan Doa dan bila nampak Imam dah habis baca, bialal akan tutup dengan bacaan penutup seperti "Walhamdulillah hirabbil a'lamin". Susah nak fahamkan....

Selain itu, Imam juga ada pakaian rasmi walaupun sekecik mana pun masjid tu. Mana-mana masjid kami pergi tak kiralah dari istanbul, Cappadocia, Konya memang Imam akan pakai macam topi Tinggi(macam ali baba) dan juga jubah putih(bentuk macam jubah Graduation).

 Sorilah gambar tak clear. lebih kuranglah baju Imam die, padahal dalam pakai kemeja.Masjid-masjid di sini dalam bahasa Turkey ialah Camii, jadi jangan konfiuslah kot. Aku pun tak pasti kenapa jauh sangat sebutan die daripada yang bahsa Arab punye. Tapi, kalau Surau plak, diorang akan panggil Mesciit. Adelah bunyi sikit, dan surau kat sini memang macam surau kat Malaysia. Boleh didapati diman-mana sahaja RnR dan suasana dalam pun banyak persamaan.Memang tak banyak masalah nak solat di Turkey ni. Cuma subuh kami sepanjang di Turkey memang tak pernah di masjid. Mungkin sebab subuh yang sangat awal waktu tu dalam kul 4.30 pagi. Ade sekali tu, kami terpaksa solat dalam bus sebab bus tak berhenti kat RnR.

 Nilah contoh surau die. Tapi ada mimbar mungkin sebab ada orang wat solat jumaat di RnR ni. Memang RnR ni macam padang pasir sekelilingnya. Terpisah jauh dari bandar kalau tengok gaya.

 Senibina di Masjid Konya yang ade sedikit pengaruh kerajaan Andalus. Memang merah putih tu lambang masjid Cordoba.

 Antara benda lain ialah kebanyakan mimbar kat sini tinggi-tinggi lebih tinggi dari Malaysia punye. Kalau tengok Blue Mosque dengan SultanAhmet mosque memang dua kali ganda lagi tinggi dari ni.

Itulah sedikit sebanyak mengenai masjid di Turkey ni. Sebenarnya antara masjid yang kami nak pergi ialah Masjid Ayub yang ada makam Abu Ayub Al-Ansari, seorang Sahabat yang mencintai rasulullah dan juga dicintai oleh rasulullah. Tapi memang sangat jauh kalau nak pergi walaupun dalam istanbul. banyak lagi sebenarnya masjid di Itanbul ni, tapi oleh kerana bentuk dah hampir sama, kami rasa cukuplah kot. itu sahaja...


Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment