Sunday, 23 March 2014

Maslahah

Bismillah..

Sambung sedikit nota usrah yang lepas.
Segala hukum, panduan, syariat yang digariskan dalam islam sentiasa bertujuan membawa kebaikan dalam kehidupan manusia. Dalam masa yang sama, ketetapan syariat Islam juga menolak keburukan daripada melanda manusia secara umumnya. Namun begitu adakah semua maslahah (kebaikan) itu diterima dalam Islam? Sebab itu dalam Islam, terdapat tiga jenis maslahah yang memberi panduan bagi kita menilai sesuatu perkara.

Maslahah muktabarah.
Maslahah muktabarah ialah kebaikan-kebaikan yang dijaga oleh Islam berdasarkan pensyariatannya di dalam Alquran dan Sunnah. Segala perintah, larangan Allah ini bertujuan menjaga maruah, harta, keluarga, negara dan kesucian Islam itu sendiri. Contohnya, Islam mewajipkan umat berjihad bagi mempertahankan agama/negara apabila diserang. Hukum hudud, kisas, ta'zir dan sebagainya bertujuan menjaga keamanan sejagat dan mengurangkan kadar jenayah. Begitu juga larangan berzina supaya menjaga jalur keturunan.

Maslahah Mulghah.
Maslahah mulghah ialah kebaikan dari pandangan mata manusia yang terbatal kerana bertentangan dengan nas syarak. Walaupun terdapat kebaikan padanya, namun Islam menolak amalan tersebut kerana keburukannya yang jauh lebih mudarat. Sebagai contohnya mengambil dadah atau minum arak bagi menghilangkan stress. Contoh lain melacurkan diri bagi menyara keluarga. Contoh yang kita tidak sedar selalunya ialah aktiviti2 kesenian(tarian) dan sukan yang selalu berselindung dengan objektif merapatkan silaturrahim ataupun mencungkil bakat. Hakikatnya pergaulan sangat tidak terjaga dan mengundang nafsu melihat penari-penari yang begitu meng"hibur"kan.


Begitu juga dengan konsert liar yang diadakan di Malaysia semata-mata sebagai satu promosi event Tahun Melawat Malaysia. Walaupun hakikatnya benda-benda ini sudah lama berleluasa, namun baru kini Allah bukakan Aibnya. Memang ada kebaikan, namun ternyata terlampau banyak keburukan.

Maslahah Mursalah.
Ada sebahagian perkara yang tidak digariskan dalam nas syarak, namun tidak juga dilarang oleh Allah dan Rasulnya. Namun, perkara-perkara sebegini begitu membantu melicinkan urusan manusia dan membawa seribu satu kebaikan. Sebagai contohnya penggunaan Lampu Isyarat bagi memudahkan urusan lalulintas. Pakai helmet, pakai tali pinggang keledar, bawa kad pengenalan, segala-galanya membawa kebaikan pada manusia. Namun begitu, tidak semua tempat mendefinisikan perkara-perkara sebegini membawa kebaikan yang sama. Maka perlu berlapang dadalah apabila kita berhadapan situasi yang berbeza.Di Malaysia urusan mendaftarkan perkahwinan berhadapan dengan begitu banyak proses. Cek itu ini, sah itu ini, kursus kahwin dan macam-macam lagi. Ternyata pihak agama mengambil langkah tersebut bagi menjaga kebaikan pasangan masing-masing. Namun keadaan begitu berbeza di Selatan Thailand, atau dalam drama sering disebutkan sebagai Nikah lari ke Siam. Urusan Nikah di sana dilihat begitu MUDAH atau sebahagian melihatnya sebagai LONGGAR. Cukup sekadar guna wali hakim. Kenapa? Di sana urusan nikah perlu dimudahkan kerana ruang maksiat/zina begitu terbuka. Siapa yang pernah pergi tahulah. Maka berlapang dadalah dengan mereka.

Urusan memudahkan Nikah membawa begitu banyak kebaikan dari sudut pandang mereka. Sempat hadir ke majlis walimah rakan petang tadi.


Suka plak aku nengok gambar ni. Hanya shidun je yang ada time aku datang. Sopek dengan apex dah balik. Aku tak dapat nak tafisr apa aisa tgh buat.

Seronok lihat rakan-rakan yang membuat kenduri kahwin dengan begitu simple. Pakaian tidak mahal-mahal, tak perlu lagu-lagu yang bagai nak roboh pelamin, majlis ikut kemampuan sahaja. Masa dihabiskan melayan tetamu yang hadir, tidak sibuk berposing sana-sini. Mudah-mudahan Allah berkati pengantin-pengantin sebegini.

Sekian dari Syuib0809

5 comments:

 1. enta ni bile pulak ya akh? ha ha

  ReplyDelete
 2. Siapakah gerangan tuan hamba.

  ReplyDelete
 3. alamak terlepas makan kendurila...

  ReplyDelete
 4. Kenduri adam mustafa sabtu ni. Meh mai makan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mak cik aku cakap kenduri tak dijemput 'haram' pi makan sesuka hati la : -). - Lagipun, hari sabtu tahlil untuk Pakde aku. ~Weekends I am busy. Busy punya orang kena book schedule. Adoi..ramai tul kawen.

   Delete