Tuesday, 1 January 2019

Catur Memori: Dosa yang Terhijab

Bismillah.

Menyambung kisah memori di tahun baru 2019. Tahun 2018 yang berlalu, buat pertama kalinya menerima kehadiran dua kali program memori. Walaupun berada di tahun yang sama, kedua-duanya punya pengalaman yang berbeza. Aku tidak pasti jika pelajar dua tahun yang melalui kedua-duanya menyedari, tetapi jujurnya banyak benda pelik yang berlaku dalam memori disember yang lepas.

Disember 2018

Januari 2018


Aset Sia-sia.

Seperti tahun-tahun sebelum ini, sebahagian besar dana memori digunakan untuk membeli aset-aset yang tinggi harganya supaya boleh digunakan untuk generasi anc seterusnya. Dua benda besar yang diputuskan untuk dimiliki ialah skydancer dan bubble machine. Ye, memang pelik. Orang2 biasa takkan cari benda ni dalam kehidupan harian. Sebab itu kedua-dua mesin ni mahal dan istimewa. Yang geramnya ketika ekspo, aku tak nampak lansung skydancer ni dimana-mana. Lepas tegur, baru semua sedar akan benda yang mencecah rm500 ni. Dah tengah hari baru nak pasang. Manakala machine bubble yang dibeli dua minggu sebelum plak tak sampai-sampai ke kolej. Sebaik sahaja dua hari memori melabuhkan tirainya, barulah sampai. Yes, useless.

Nampak pelik? Ye, pelik


Menarik kepelikan memori kali ini bersambung apabila mesin confetti buat hal. Malam perasmian, tiba-tiba confetti tak meletop. Dua batang confetti yang berbaki, aku berpendapat satu dah masuk angin dan tinggal satu lagi yang elok. Maka ianya disimpan untuk majlis penutup plak. Pagi ketika gotong royong, ada seorang hamba Allah pergi letupkan benda tu sebab nak main-main. Memang tepuk dahi habis. Berbanding marah, aku lebih teruja dengan perasaan pelik. Apa yang berlaku?

Hanya mesin asap yang digunakan dengan jayanya. Pentas IRI final. Lampu2 semua aku punya. Lampu pendaflour yg anc beli pun xguna. Pelik


Sepanjang memori berlansung, ada satu aset besar ANC yang dibeli ketika zaman Wahyu dan zaman Hafizah hilang tanpa dapat dikesan. Dan ia adalah aset penting untuk perhiasan pentas, malah bernilah ratusan ringgit. Lampu fairy dan lampu LED strip ni diletakkan di dalam satu bekas biru supaya senang nak dicari generasi seterusnya. Apabila ekip pentas dan ekip gimik nak guna, tiada siapa yang berusaha mencarinya dengan bersungguh-sungguh, dan ia diklasifikasikan sebagai "hilang". Si salman plak tuduh "bukan cikgu ke simpan?". Haha

Jangan terkejut, Allah ilhamkan aku terjumpa bekas biru tersebut di belakang almari Alquran depan surau dua hari lepas. Ye, dua hari lepas selepas balik dari cuti. Tersorok dan disorokkan ketika budak-budak ni kemas untuk Maulidur Rasul. Tersenyum, aku terpikir apa yang sebenarnya berlaku.

Sambutan Hambar.

Kemuncak kepelikan memori kali ini sudah tentulah akan sambutan yang diterimanya. Disebalik semua kemudahan, keringanan proses birokrasi, limpahan bajet dan kerja-kerja ajknya yang sangat-sangat komited, tiba-tiba sambutan memori menjadi sangat hambar. Sukan petang-petang walaupun berjalan dengan baik, tetapi mati dari suasana yang meriah. Malam forum yang dipengerusikan oleh ustaz ghani, menyaksikan kerusi-kerusi yang begitu banyak kosong. Ya, memang benar generasi muda tidak berminat dengan "ceramah agama", tetapi dengan bilangan ajk mencecah 400 orang, tidak sepatutnya perkara sebegini berlaku.

Suasana forum. Pada awalnya, kerusi hanya disusun sampai separuh dewan je.


Ekspo juga menerima tempiasnya. Bilangan peniaga yang meningkat dan melebih 40 gerai jualan, dihadiri kuda dan pameran haiwan, pameran ngo pula mendapat layanan istimewa di kawasan berhawa dingin kolej, malah aktiviti di pentas ekspo juga sangat menarik. Tetapi suasana ekspo sangat-sangat hambar. Ya, sangat tidak meriah berbanding tahun-tahun sebelum ini yang lebih kecil skalanya. Sehingga ianya diakui sendiri oleh peniaga2 yang sudah 4 tahun menyertainya. Banyak peniaga yang rugi. Belum cerita lagi malam kemuncak konsert priakustik yang bertindih dengan final bola, aku belum pernah melihat suasana memori seperti ini.

Ada sebahagian mengatakan sambutan dr nonmuslim kurang. Tapi aku rasa sambutan dr nonmuslim dan juga staf lebih baik berbanding sebelumnya. Tp pelik, still nampak kureng.Dosa yang terhijab.

Berbanding mengklasifikasikannya sebagai ujian dan mehnah, aku lebih berkeyakinan meletakkan semua kepelikan yang berlaku ini sebagai musibah. Kerana perjalanan memori secara keseluruhannya berjalan dengan baik, kemas dan teratur. Tiada apa yang merunsingkan melainkan "dosa-dosa" mereka. Dan aku melihat ia adalah teguran Allah agar dosa-dosa yang tidak nampak itu menginsafkan pelaku-pelakunya. Apa dosanya, biar mereka saja yang tahu.

Tapi sayang, tiada siapa yang mengambil berat akan perkara ini. Tiada muhasabah, apatah lagi postmortem untuk dibekalkan kepada generasi akan datang. Semuanya dipandang remeh, kerana ego tidak mahu mendedahkan dan mengakui dosa yang tercatit dalam buku amalan. Lebih besar kerisauan aku, jika mereka tidak sedar pun itu adalah dosa. Sebaik sahaja memori tamat, aku tidak nampak sebarang muhasabah yang dibincangkan untuk diperbaiki dan diambil berat. Orang atas-atas membiarkan sahaja semuanya berlalu seperti tidak ada apa-apa yang pelik. Mereka terlupa, sebahagian kecil dari mereka akan tinggal dan menanggung peritnya untuk memori yang akan datang.

Poster buat sendiri. First time aku tak masuk meeting belanjawan memori.

3 orang akan stay. Nak tengok gaduh gak tak nanti 3 orang ni. Haha


Ia memang sifat manusia. Yang gemar menunggu Tsunami dan gempa bumi, baru mahu muhasabah diri dan mengaku dosa sendiri.

Memori kali ini, aku banyak melarikan diri. Budak-budak ni sangat patuh orangnya, kerana itu mereka lebih gemar menerima arahan berbanding memberi arahan. Mengelak perkara sebegini, aku rasa sangat penting untuk mereka melatih kepimpinan mereka, dan mengambil risiko dari semua keputusan yang sepatutnya diputuskan oleh mereka. Bukan buat kerana arahan dari aku. Sekarang aku melihat mereka sangat-sangat  ambik remeh akan sampah2/kotak2 dibelakang surau. Tegur macam mana pun x jalan. Tunggu jelah, dah kena nanti baru nampak betapa besarnya kesan kesalahan2 kecil.

Waktu ekspo, tiga kali sahaja aku turun menziarah. Selepas subuh, ketika ajk mintak tolong isi belon, dan tangkap gambar dengan aweks2 ni.

Baru bangun tido sebenarnya ni. Haha. Semoga membesar dengan baik semuanya. Muka budak2 lagi semua. Selekeh. Hahaha


Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment