Wednesday, 18 July 2018

ALC2018: Anjung Manjero

Bismillah

ANC Leadership Camp 2018 akhirnya melabuhkan tirai hari ahad yang lalu. Berkampung dua hari satu malam di Yan, Kedah, ini adalah program ALC kali yang kedua selepas buat pertama kalinya berlansung sesi lepas. Menghilangkan rasa kekok sesama ahli ANC yang baru sahaja dilantik, aku kira itu yang paling menjadi agenda utama program ini diadakan. Maka besar sungguh harapan, agar selain daripada MEMORI, ALC ini juga boleh menjadi program Tahunan walaupun selepas ketiadaan aku lagi di kolej.

Limpahan Manusia.

Tahun ini, aku mengubah cara perlantikan ANC buat pertama kalinya. Proses perlantikan yang sangat memenatkan, tetapi hasil dan masalahnya sentiasa sama. Maka pembaharuan perlu dilakukan. Kesan daripada itu, bilangan yang mahu mengikuti kem ini menjadi sangat ramai. Entah apa semangat yang mereka perolehi, hampir semua yang menjadi ANC itu tidak punya banyak kerenah untuk pergi walaupun dikenakan bayaran rm5. Pada awalnya aku hanya meletakkan bajet sekitar 80 orang sahaja yang akan pergi. Tetapi sangat dahsyat, bilangan yang mendaftar itu menjangkau 107 orang!!

Hati kecil aku berbisik.. "Alah, mesti ada tarik diri last2 minit nanti". Walaupun benar, tetapi yang tarik diri hanyalah dua orang, yang menjadikan aku sedikit kagum dengan ANC kali ini.

Peserta lelaki yang dari awal pagi dah tolong angkat semua benda


Bilangan manusia itu tidak terhenti di situ sahaja. Kem ANC kali ini juga dilimpahi puluhan alumni yang datang dari pelusuk tanah air untuk membantu program ini secara sukarela. Sebahagiannya menjadi fasilitator, menjadi urusetia dan sebahagiaanya hadir untuk bersama. Dan bilangan mereka mencecah 45 orang, menjadikan perkampungan kecil itu seperti sedang berpesta dengan jumlah keseluruhan seramai 150 orang. Hehe


Penuh dengan perempuan je


Fasilitator dari anc 16/17

Anjung Manjero.

Untuk ALC kali ini, aku memilih Anjung Manjero Resort, Yan sebagai tempat untuk berkampung. Banyak pilihan yang diberikan oleh AJK Urusetia. Kebanyakannya di Baling, Yan dan Sungai petani. Cuma aku bila berprogram, sangat suka suasana kampung yang membawa tenang, berbanding bangunan-bangunan batu yang lebih menyenangkan. Dan jika punya sungai, ia adalah nilai tambah yang sangat menggembirakan.

Selain itu, yang paling aku titik beratkan ialah tempat tidurnya. Walaupun biasanya aku hanya membenarkan peserta pulang ke bilik waktu malam, tapi aku mahu tempat rehat itu benar-benar tempat yang boleh berehat selepas berpenat lelah sepanjang hari. Alhamdulillah, anjung manjero yang berkonsepkan chalet ini, punya penghawa dingin pada setiap kediamannya. Cuma mereka tidak memiliki dewan dan surau yang mampu menampung 100 orang peserta. Dengan kebijaksanaan manusia yang ada, kami mengubahsuai beberapa tempat untuk dijadikan "dewan" tempat peserta berkumpul.

Cuma yang tak bestnya, bilangan peserta yang melimpah ruah itu menyebabkan aku tiada tempat berehat. Semuanya sudah dipenuhi dengan urusetia, peserta dan fasilitator. Yang tinggal hanyalah dorm usang bawah surau, itupun hanya sempat aku baring dari jam 2 pagi hingga 5.30 pagi sahaja. Walaupun bergelar pensyarah dan guru pengiring, aku sudah biasa dilayan seperti orang-orang bawahan. Haha.

Bergambar dengan Meon memang best, tak nampak diri tua sangat. Haha. Kalau ada luqman asri, mesti lagi nampak muda.


Susah vs Senang.

Secara jujurnya, proses persediaan dan perjalanan ALC ini sangat mudah dan tidak punya banyak masalah. Urusan birokrasi dengan pihak pentadbiran kolej juga tidak pernah semudah ini. Apabila bilangan peserta bertukar dari 80 kepada 100 lebih orang, aku agak pening macam mana nak bawa mereka ke sana. Bila minta tambahan van dari kolej, terus lulus tanpa banyak karenah. Dan penghujung kesenangan itu ialah apabila para peserta semuanya datang awal pada hari bertolak itu. Bagus disiplin mereka, tiada seorang pun yang perlu ditunggu. Malah bas yang dijadualkan jam 7.30 pagi sudah boleh bertolak jam 7.40 pagi tanpa sebarang masalah.

Bersembang dengan ustazah izna yang masuk koir, pagi sebelum bertolak ke yan kedah. Dia tukang angkut orang sebab masih ada beberapa peserta yang tak muat masuk bas.


Tetapi kesenangan2 itu seperti kekok untuk terus dibiarkan melanda program2 agama seperti ini. Maka, ALC kali ini diuji dengan ketiadaan air di tempat kem, Anjung Manjero tersebut. Macam-macam sebab yang diberikan oleh pihak pengurusan kem. Tetapi sehingga tamat program, masalah air itu masih belum boleh diselesaikan. Akibatnya, program tersebut terpaksa diubahsuai sedikit untuk memberi ruang kepada peserta yang ketiadaan air untuk mengambil wuduk.

Peserta laki xde masalah, boleh terjun je dalam kolam

Yang menjadi kerisauan aku ialah anak-anak dara ni. Perempuan kan complicated.


Apepun kali ini, aku sedikit lapang dan tenang kerana kehadiran anak-anak buah yang boleh diharap. Hampir semuanya mereka yang uruskan walaupun umur masih belasan tahun. Cuma macam-macam benda yang mahu aku cerita. InshaAllah total 4 post yang akan aku tulis. Antaranya bakal menyajikan ini:

Sumpah Manjero usah kau seru
Makbul jadian bukan kecindan
Jika disana engkau bercinta
Disitu juga hati kau kecundang
Hayatus sore istana hutan
Pulang kau ingat songkok beruban


ALC 2018 bersama Ustaz Ghani dan Ustaz Hazrin. Aku bukan ustaz. haha


Bersambung.....

1 comment: