Saturday, 25 October 2014

Generasi Impian

Bismillah

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.
Eleanor roosevelt


Apa yang manusia kata dan sembamgkan dalam kehidupan melambangkan apa sahaja yang sedang bermain dalam fikiran mereka. Dalam usia muda, minda begitu ligat berfikir. Namun ia menjadi toksik bilamana apa yang diperkatakan itu tidak memperbaiki pemikiran,, sebaliknya menutup pintu berfikir dari terus berkembang.

Anak-anak muda yang memperkatakan tentang fesyen, telefon bimbit, beg tangan, percintaan hakikatnya sedang membantutkan perjalanan minda masing-masing. Sesuatu yang diambil berat bukan kerana ilmu, tetapi kerana kedengkian kepada manusia. Maka, menjadi kebiasaan bila manusia yang bercerita mengenai manusia "berjaya" dalam menghasilkan sebuah fitnah dan perbalahan. Mudah melihat orang-orang sebegini. Mereka tidak pernah ambil berat tentang isu semasa. Yang bermain dalam fikiran mereka cukup sekadar "hari ni nak pakai baju apa?", "tengah hari ni nak makan apa", "siapalaah nak jadi BF aku?", "eh, minah tu kenapa?" bla3x..... Sesuatu yang tidak mungkin membawa manfaat.

Bergambar bersama orang-orang hebat di sekolah. Ada KU, PKU, BS, Ketua rumah-rumah sukan. Mereka-mereka ini pada usia muda sudah memikirkan pelbagai perkara. Aku hanyalah insan biasa. Hehe.

Anak-anak muda yang bergosip mengenai isu semasa, hal ehwal dunia mungkin melihat diri lebih baik dari mereka yang diperkatakan di atas tadi. Bicara mengenai palestin, isu politik, isu MH370, IS, perlaksanaan GST sedikit sebanyak mematangkan pemikiran untuk berhadapan dengan realiti hidup. Namun, kebimbangan timbul bila mana bicara-bicara ini dipertuturkan tanpa fakta, penuh khayalan dan sekadar dimulut semata-mata. Tidak ubah seperti sembang orang tua-tua di kedai kopi yang tidak membawa perubahan apa-apa kepada suatu "kejadian". Cukup sekadar di kedai kopi. Walaupun masih ada kebaikan yang boleh diambil. Namun ianya bukanlah yang terbaik.

Teringat aku kepada lirik mantop ni:

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempuruing
Sembunyi bawahnya katak melalak

Pum pang pum pang di kedai kopi sampai pecah meja tidak merubah apa-apa. Do something!

Hebatmya anak Muda.

Kehebatan anak muda ialah mereka mempunyai imaginasi dan keinginan yang begitu tinggi. Sebuah imaginasi yang menghasilkan idea di luar kotak pemikiran manusia biasa. Namun, imaginasi hanya hadir dari mereka yang berfikir. Di medan permulaan ini, berfikir mengenai "bagaimana nak study smart, macamna nak buat nota ringkas untuk kawan-kawan, apa rumus nak guna untuk buktikan trigono" sudah cukup menjadi perintis kepada sebuah idea. Sebab itu, dalam begitu banyak subjek yang dipelajari, matematik menjadi salah satu subjek men"genius"kan. Subjek yag sering menimbulkan perkataan bagaimana, macam mana, nak mula dari mana, kalau buat macam ni macamne plak, boleh tak buat macam ini. Persoalan-persoalan yang ligat memutar akal untuk berfikir, mencetus idea.

Dan Kami kuatkan hati anak-anak muda itu (dengan kesabaran dan keberanian), semasa mereka BANGKIT BERDIRI (menegaskan tauhid) lalu berkata: “Tuhan kami ialah Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi; kami tidak sekali-kali akan menyembah Tuhan yang lain dari padanya; jika kami menyembah yang lainnya bermakna kami memperkatakan dan mengakui sesuatu yang jauh dari kebenaran.” [Al-Kahf 18: 14] 


Mengimpikan generasi muda yang matang dalam pemikiran tidak bermakna kita membina generasi yang nerd, berwajah masam dan berbahasa baku. Euwww...

Generasi yang berfikir akan membina kehidupan manusia yang sangat-sangat jauh "maju" dan selamat. Kehidupan yang tersusun, bersih, aman dan apa sahaja imaginasi syurga yang dimahukan oleh seorang manusia  Memikirkan idea-idea baru dalam dakwah sudah pasti membina masyarakat yang "madani". Memikirkan idea-idea baru dalam melatih adab/common sense di kalangan masyarkat, pasti menyeronokkan kehidupan. Bayangkan anak-anak muda yang pantang berjumpa sampah, pasti ingin dikutipnya. Pemandangan yang sukar dibayangkan. Melihat sebuah bilik tutoran yang keadaannya sentiasa sama selepas pelajar keluar masuk, pasti memudahkan. Melihat generasi muda yang tepat pada pengurusan masanya. Oh, sangat mantop!!

Kemalasan Berfikir.

Kemalasan berfikir menjadikan kita sebagai hamba dan pengikut semata-mata. Walaupun bekerja dalam organisasi, kemalasan akan memancutkan kata-kata "ala.. kita buat macam dulu je la.. senang". Hamba kepada manusia yang bodoh dan diperbodohkan.. "alah.. ikut je la apa dia cakap.." perkataan biasa orang yang tidak berfikir.

Kemalasan berfikir menyebabkan kita memperbesarkan perkara remeh temah dan menjadikan perkara besar sebagai jenaka yang patut digelakkan. Ada anak muda tidak tidur memikirkan kenapa mesejnya tidak dibalas oleh rakan. Ada anak muda yang berkelahi hanya kerana berebut BF. Ada anak muda yang mahu resign hanya kerana kena tegur dengan penasihatnya. Ada anak muda yang apabila berbicara isu palestin, isu Syria, isu GST, terus digelakkan.. "poyolah kau...".. Menarikkan?Pelajar-pelajar SEMESTI batch 26th yang bertandang ke pejabat. Memang se"kepala".

Pelajar SEMESTI sangat unik. Mereka happy go lucky, suka bahan orang, kuat main-main, tak suka benda poyo-poyo, namun banyak perkara yang mereka mampu untuk serius. Menariknya, mereka sukar menunjukkan keseriusan tersebut sedangkan mereka adalah orang yang suka rebel(memberontak). Mereka "berubah wajah" bila berkawan dengan orang matang di kampus kelak. Sudah banyak yang aku jumpa..Berfikirlah wahai-anak-anak muda.
Kalian penggoncang dunia..
Kita pasti mati.
Persoalannya, bagaimana kita mati?


Gambar penghias utama Syuib0809 yang di"besar"kan

Sekian dari Syuib0809..


No comments:

Post a Comment