Monday, 25 August 2014

Sahabat Lanjut Usia.

Bismillah

Terlampau lama tidak mengusik laptop di bilik. Memang benar suasana bekerja jauh berbeza dengan suasana ketika belajar. Memandang sinis kehidupan orang bekerja ketika diri bergelar pelajar mungkin menjadi putaran hidup sepanjang zaman. Sejarah yang sentiasa berulang...

Bukan sekadar laptop, aku juga semakin meng"anaktiri"kan buku-buku yang berada di rumah. Alhamdulillah, berkat menghantar dan menunggu student di klinik, aku berjaya menghabiskan buku "Kisah Sahabat Rasulullah Lanjut Usia". Sebenarnya bulan 6 dah mula baca buku ni, tapi keadaan sudah tidak seperti dulu. Apepun, buku yang sangat seronok dan berisi. Sebuah lagi karya Misbah Em Majidy yang berjaya dikumpulkan.

Antara sahabat-sahabat yang diketengahkan ialah:

Anas bin Malik
Abdullah bin Umar.
Abdullah bin Abbas
Abu Hurairah

Manakala bahagian seterusnya ialah tokoh muslimat/sahabiah yang juga hidup agak lama selepas kewafatan Rasulullah. Cuma aku agak sedikit "kecewa". Teringin nak kenal lebih banyak sahabiah Rasulullah agar dapat dikenalkan kepada para pelajar aku yang kebanyakannya perempuan.

Kekuatan utama buku ni ialah hadis-hadis yang dipersembahkan sangat-sangat menarik. Hadis yang tidak dikerat-kerat berjaya menggambarkan suasana penuh mengenai makna sesuatu hadis. Malah membekalkan kepada pembaca apa yang mereka perlu tahu, bukan sekadar apa yang mereka ingin tahu. Antara kisah hadis yang benar-benar menarik perhatian aku ialah kisah seorang pekebun yang bersolat Fardhu dengan Muaz bin Jabal sebagai Imam, dan Muaz membaca surah AlBaqarah. Solat fardhu Weyh... Menarik, sangat menarik.Sebagai sahabat-sahabat yang berusia lanjut, mereka juga sempat melihat perpecahan umat Islam ketika zaman Uthman dan Ali. Pandangan dan pendirian mereka mengenai peristiwa ini turut dimuatkan dalam buku hebat ini. Mudah-mudahan bermanfaat bagi mereka yang ingin memilik buku ini.

Jom p kerja! Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment