Friday, 7 June 2013

Mengubat Rindu dengan buku

Bismillah

Minggu terakhir sebelum pulang ke nibong tebal, aku berazam habiskan buku yang kedua iaitu  JANGAN BERHENTI BERLARI dari Ustaz Zaharuddin aka UZAR. Aku secara jujurnya merasakan kurang serasi dengan buku-buku beliau. Dah lebih 3 buku beliau aku baca antaranya Politik cara Islam, Ledakan FB dan macam-macam lagi, tapi terasa sungguh berat nak habiskan. Bukan sebab tak best, tapi sebab aku ni memang jenis tak berapa kuat Iman kot. Tapi alhamdulillah, berjaya gak habiskan buku setebal 433 muka surat ni.

Buku ni kalau tengok memang sangat-sangat tebal. Antara penguat untuk aku beli dan baca buku ini ialah untuk mengubati rindu pada "bumi penjajah" yang menjadi tempat aku menimba ilmu. Almaklumlah, sebab UZAR memang tinggal kat Leicester pun. Beberapa coretan beliau memang menyebabkan aku tersengih je ingatkan zaman-zaman universiti yang baru je berlalu. Sebenarnya, banyak benda yang beliau tulis terutamanya zaman belajar beliau dari UM, ke Jordon dan seterusnya ke UK. Nampak macam senang je lalauan dia, tapi hakikatnya beliau juga banyak ujian/halangan/pahit manis sebelum terkenal dan "kaya". Memang waktu kat Leicester, semua pelajar duk dengki tengok kereta UZAR. Aduih.Sebuah buku Travelog yang aku kira baik, nampak kurang sesuai untuk orang yang lemah nak habiskan buku setebal ini. Turut memuatkan begitu banyak nama Ulama' kontemporari untuk kita kenal dan ceduk ilmu sebanyak mungkin. Di bahagian pertengahan pula banyak menceritakan beberapa keadaan, budaya, pengenalan negara-negara yang ustaz pernah pergi seperti France, Germany, Doha, Qatar, Bahrain, Rep. Czech dan macam-macam lagi. Sekadar untuk membuka mata perbezaan antara kita dan mereka sama ada dari sudut adab mahupun budaya. Ini barangkali part yang paling menarik dalam buku ni.

Oleh kerana aku tertinggal buku ni waktu pergi langkawi, aku luangkan masa untuk baca buku lain iaitu buku "Rich Dad, Poor Dad" yang telah di alih bahasa kepada bahsa melayu. kalau bahasa Inggeris, meamg takde aku nak baca punya. Walaupun baru baca separuh, bagi aku buku ni sangat-sangat menarik. Secara umumnya memang menceritakan mengenai pengurusan kewangan. Antara kata-kata yang aku suka ialah.

Orang makan gaji, makin tinggi gaji, makin banyak belanja.
Orang miskin, kumpul lebih banyak Liabiliti berbanding Aset. Dan mereka kerap menjangkakan Liabiliti sebagai Aset mereka.
Orang miskin/makan gaji mengharap kenaikan gaji, bonus, benefit perkhidmatan, dan kenaikan pangkat.
Aku memang termasuk dalam golongan yang dikatakan. Buku ni mungkin ramai yang tidak bersetuju dengannya, namun masih banyak kebenarannya. Buku ni menyebabkan aku teringin nak beli tanah dan buat rumah di atasnya. Jadi, aku asyik duk terfikir je bentuk rumah supaya rumah tersebut bukan liabiliti untuk diri aku. Mungkin aku akan buat rumah tu kalau banyak duit waktu muda, akibat putus asa dengan jodoh. Aduih.

Cukup setakat itu

Dalam buku UZAR ada cerita pasal belakang rumah dia yang kerap jadi tempat pembuangan najis. Bacalah kalau nak tahu.

Sekain dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment