Wednesday, 12 December 2012

Ledakan FB: Antara Pahala dan Dosa

Bismillah.

Sebenarnya segan nak tulis pasal buku satu ni. Waktu aku ke KL sabtu lepas, aku sempat ambik jap buku ni kat rak dan baca dalam keretapi ETS. Lepas baca separuh,  tetibe aku ter"bagi" buku ni kat kawan aku secara tak sedar. Bila balik rumah, gagal nak dapatkan buku ni balik. Tapi, kalau ikutkan aku dah abih baca part-part penting dalam buku ni. Hanya miss bahagian "Status FB Terbaik" dan part hujung buku je. Sebenarnya dah lama beli buku ni, tapi lebih cenderung baca buku lain.

Permulaan buku ni banyak menceritakan mengenai fakta-fakta mengenai FB dan beberapa pandangan Ulama' mengenai Laman Sosial berpengaruh ni. Memang benar ada di antara mereka yang kelas. Malah golongan agamawan dilihat kurang berjaya mendekati anak muda bila tidak berfacebook. Hakikatnya, memang sikit sahaja golongan agamawan yang menggunakan mediun ini berbanding ahli politik yang ingin nampak diri mereka berpengaruh."Dosa-Dosa dan Facebook" antara subtopik yang terdapat dalam buku ni, menarik untuk dibaca terutamanya oleh muslimat. Beberapa kebiasaan yang sebenarnya bercanggah dengan Islam hinggakan di FB lah tempat yang paling berkesan untuk menjatuhkan rumah tangga seseorang. Ustaz turut berkongsi bagaimana Membuka Aib menjadi satu kebiasaan di FB. Dosa dan Maksiat yang Allah tutup tapi kita sendiri yang menyerlahkannya di FB. Keinginan untuk berkongsi bertukar menjadi medan promosi maksiat diri. Contoh-contohnya bolehlah baca sendiri buku ni.

Antara tajuk yang terdapat dalam buku ni:

Hukum Facebook dan Blog, 
Dosa-Dosa dan Facebook, 
Facebook Menjadi Tempat Promosi Maksiat dan Buka Aib Sendiri, 
Panduan Berblog dan Facebook, 
 Blog dan Facebook Perantara Ulama dan Rakyat, 
Kaedah Mengambil Manfaat Daripada Facebook, 
Ceramah dan Blog Ilmuan, 
Fenomena puji, Ampu dan Bodek di Facebook.

Segala status yang kita kongsikan di FB boleh jadi saham sama ada untuk ke Syurga atau Neraka. Kadang-kadang kita seronok benar berkongi movie ini dan movie itu, event ini dan itu, tanpa kita sedari ada kalanya ia adalah kesinambungan untuk dosa kita terus bertambah. Bacalah buku ni, sekurang-kurangnya ada ilmu sebelum kita berbuat sesuatu perkara, hatta meng"LIKE" status seseorang. Murah je, 18 ringgit.

Aku dalam proses mendekati FB. Mengenali diri sendiri, menyebabkan aku ambik pendekatan yang lebih tegas. Manusia adalah objek yang perlu dipersalahkan, bukannya FB, twitter, Friendster, blog yang menjadi masalah utamanya. Banyak orang ber"alasan" supaya dapat keep in touch dengan kawan-kawan, tapi macam-macam benda merepek yang dilakukan secara "tidak sedar". Namun, aku tetap tabik spring kepada mereka yang berada di FB namun berfokus kepada kerja dakwah. Moga ianya menjadi saham besar ke Syurga.

Jangan pulak alasan berdakwah menjadi tempat menabur benih CINTA MUKA BUKU.

Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment