Monday, 8 December 2014

Alangkah baiknya Kalau..

Bismillah.

5-7 dis 2014

Mengisi kekosongan diri dengan ilmu yang tidak sekadar tersekat di minda, tetapi mengalir lembut menyentuh hati. Barangkali itulah kehebatan alim ulama'. Kata-kata mereka mengusik hati, nasihat mereka menjadikan sanubari begitu lega, malah ajakan mereka mendorong kuat untuk anak muda mengamalkannya. Bahasa yang penuh hikmah. Kerana mereka benar-benar ingin memberi.. Kehebatan nilai tarbiyah, yang kerap hilang dari jiwa anak-anak muda. Hingga gerakan Islam ini kerap difitnah, kerana cetek dan terburu-burunya si bujang dan dara dalam membicarakan sesuatu.

Hujung minggu juga aku berjumpa segelintir anak muda yang membimbangkan. Pakaiannya Islamik, namun dibalut kesombongan. Diri gemar berkongsi ilmu, namun pengisiannya mengangkat diri. Nasihat hebatnya me"neraka"kan manusia. Ajakan pula memaksa pendengarnya. Lalu apa yang disampaikan hanya tercatit di helaian kertas, berlegar di minda, tapi tidak membuahkan apa-apa pada amal. Belajarlah... Secebis ilmu tidak menjadikan kamu lebih baik dari orang lain di sekelilingmu.

Muka serius tidak diperlukan untuk memikirkan perkara-perkara serius.
IDEA, itulah yang perkara-perkara serius perlukan..

Perkongsian dari Murabbi-murabbi ummah, menjernihkan pelbagai kerunsingan hati. Bertanyakan semula kepada diri, mengenai asas-asas fikrah(fikrah asasiah) yang memandu dalam kehidupan ketika ini:

Siapa yang menciptakan aku?
Mengapa aku diciptakan?
Apa sebenarnya tugas dan tanggungjawap aku di dunia?
Bagaimana hubungan aku dengan alam?
Di mana kesudahan aku?

Persoalan-persoalan ringkas yang berbunyi skema, poyo, islamik dan euww.. islamik sangat.
Namun bila soalan-soalan tersebut diutarakan oleh seorang murabbi yang berumur 75 tahun, diri tersentap. Pengabaian kepada soalan-soalan ini, menyebabkan kita begitu banyak membazirkan masa dengan perkara-perkara yang tidak perlu. Bergaduh sesama sendiri, merajuk dengan rakan, mewujudkan pertikaian dengan alasan berbeza pendapat, memburukkan orang lain, dan pelbagai lagi perkara mengarut yang akhirnya mengganggu perjuangan. Maksimakan usaha, agar diri tidak dihantui penyesalan kelak.

Kata Murabbi:
Setiap yang mati pasti akan menyesal. Yang jahat dan kufur sudah pasti akan menyesal. Tetapi yang baik juga tidak akan terlepas dari penyesalan. Sebuah penyesalan kerana tidak mampu menambah kebaikan yang sedia ada. Sebuah cerita diselitkan...

Suatu hari, Nabi menziarahi seorang sahabat yang sakit, kemudian balik. Selepas sahabat tersebut meningggal dunia. Nabi bertanya kepada sahabat lain, "adakah kamu disampingnya, "
Jawabnya, "ya..dan kami mendengar perkataan dari mulutnya yang kami tidak fahami"
Nabi bertanya "apa yg disebutnya?"
Dia menjawab, "alangkah baiknya kalau banyak, alangkah baiknya kalau baru dan alangkah baiknya kalau lengkap dan sempurna". Okeh.. tak larat nak tulis dah. nanti sambung..
Sekian dari Syuib0809.


No comments:

Post a Comment