Saturday, 13 October 2018

Trust dan truss

Bismillah.

Abu Bakar dan Umar, kedua-duanya ahli syurga. Malah dalam ranking orang2 beriman, mereka berdua terletak di tangga teratas sekali. Cuma jangan pelik, dua sahabat baik nabi ini pernah berselisih faham. Dan ketika ini, Abu bakar tidak menunggu lama utk memohon kemaafan, sedang umar pula dilewatkan memberi kemaafan. Seronoknya mereka, punya Rasulullah di sisi. Seperti mana apa yang pernah berlaku pada Bilal dan Abu Dzar, Rasulullah sentiasa berjaya menjadi jambatan agar yg berselisih itu, menyayangi semula hingga syahid dijalannya.

Ada 3 orang yang menarik perhatian aku

Aku tidak tahu kebodohan apa yang melanda anak-anak mudi ini. Macam mana kalian yang pernah menyayangi, boleh membenci seperti ini. Cukuplah. Percepatkan mohon maaf dan memaafkan. Aku bukan Nabi. Tidak takutkah kalian bertemu Tuhan dengan rasa benci itu.

Kepelikan melihat tempat yang pernah menjadi "syurga" bersama, menjadi "neraka" buat orang-orang yang ditinggalkan.

Trust.

Selain kesedihan, mereka-mereka yang pergi itu juga meninggalkan dana yang sangat besar untuk adik-adik di sini. Jumlah dana itu pernah mencecah belasan ribu ringgit. Sedangkan sebaik sahaja tamatnya memori yang lepas, mereka semua bermula dengan sifar. Dahsyat usaha mereka, walaupun hakikatnya adik-adik ini tidak punya sedikit pun pertalian darah dengan mereka. Eh, kecuali adik fatin.

Dana itu, peratusan besarnya aku simpan untuk kegunaan memori yang akan datang. Walaupun program MEMORI yang bakal berlansung punya dana yang agak baik dari kolej dan pusat islam, ia sudah menjadi kelaziman untuk anc mencari dana sendiri sejak zaman susahnya lagi.

Dana ini juga, aku diberi kepercayaan untuk menguruskannya. Dan jujur, aku sangat-sangat ketat dlm pembelanjaan tersebut. Nafsu anak-anak muda itu kerapkali aku cantas, kerana aku mahu peratus kecil dana berbaki itu digunakan untuk membeli aset yang boleh dimanfaatkan untuk generasi seterusnya.

Ketakutan menguruskan dana ini juga, menyebabkan aku selalu berjaga-jaga dengan isu "syubhah". Semua peralatan PA system dan lighting system yang aku belikan untuk kegunaan anc, berakhir dengan aku sendiri yang membiayainya. Sebabnya, kos penyelenggaraannya sangat besar dan aku berpendapat aku sendiri akan banyak menggunakannya untuk urusan selain anc. Dan aku memang minat benda-benda pelik ni. Oleh kerana anc belum punya aset besar yang lain daripada lain, aku akhirnya memilih sistem truss yang tidak punya kos penyelenggaraan yang besar. Eh, pernah dengar ke?

Sistem truss.

Aku berpendapat, orang-orang biasa tidak pernah tahu akan benda ni. Malah aku sendiri mula tahu ketika belajar berjinak-jinak dengan stage lighting januari tahun lepas. Selain digunakan untuk lighting, truss ini juga digunakan sebagai backdrop, hiasan, malah boleh digunakan sebagai binaan mudah alih yang bergantung pada kekreatifan pemiliknya.

Contoh lighting truss

Contoh hiasan backdrop


Sebelum-sebelum ni aku sudah pernah menggunakannya dalam beberapa program anc, cuma bilangannya yang sikit menyebabkan tidak banyak benda yang boleh ditonjolkan. Akibatnya ia dilihat sekadar besi biasa. Kerana itu aku menambah bilangannya.

Guna sebagai binaan letak piala. Yang bercahaya tu.aku jadi ajk pentas kejohanan bola baling 

Hiasan aiman banna

Tak sempat2 nak menulis pasal program aiman banna ni

Tahniah pada lajnah dakwah dan lajnah2 lain. Abaikan akak depan tu

Setakat hari ini, anc sudah punya 4 batang saiz 2 meter, 4 batang saiz 1.2m dan 2 saiz 1 meter. Walaupun 4 darinya memang milik aku, aku tak rasa aku nak bawak pi mana-mana dah benda ni. Azam 2 tahun akan datang, aku punya harapan agar anc boleh buat program berskala besar di pentas dataran kolej dengan hanya menggunakan sistem truss yang dimiliki mereka. Oleh kerana harga dia agak mahal, maka kenalah beli sikit-sikit. Menarik, majoritinya aku import dari china guna sgshop sebab kat Malaysia lagilah mahal. Huhu.

Sewaktu aku menulis post ini, aku sedang menunggu giliran ENT hospital bukit mertajam. Pukul 6 pagi dah bertolak naik motor. Naik kereta takut susah parking. Cuma sedihnya, tiada sebarang hasil. Doktor tak boleh teruskan bagi mengelak ralat data yang disebabkan oleh demam empunya badan. Time2 ni lah demam ni nak datang. Akibatnya, appointment dilanjutkan pada bulan 12 nanti. Punyalah lama.

Oh ni plak ceghite hari ni. Unplanned trip. Gila

Nak jumpa gambar aku makan dengan perempuan ni memang satu dalam seribu. Mohon jangan jeles.

Sekian dari Syuib0809

1 comment: