Wednesday, 23 August 2017

ALC 2017: ANC Leadership Camp


Bismillah

ANC Leadership Camp akhirnya melabuhkan tirai pada 20hb ogos baru-baru ini. Bagi mengingatinya, aku catatkan 3 posts, yang mana dua laginya akan menyusul kelak inshaAllah.

1) ALC 2017: ANC Leadeship Camp
    Bercerita tentang gambaran ringkas keseluruhan program

2) ALC 2017: Dari dapur ALC
    Cerita pasal menu, kerenah di dapur dan tukang masaknya

3) ALC 2017: Pondok Hutan
    "sajak" bagi menghargai fasi-fasi yang hadir. Dah siap tulis. Akan di post bila diorang masuk universiti minggu depan

ANNUR LEADERSHIP CAMP.

Nama asal program ni ialah annur leadership camp. Terhasil sebaik sahaja aku masuk meeting Pusat Islam buat pertama kalinya. Walaupun ini tahun keempat aku pegang ANC, tetapi aku tak pernah pergi mana-mana kem ANC sebab duk pegang diorang secara haram. Oleh kerana bersimpati dengan batch ANC16/17 yang hanya ber"kem" dalam kolej, maka aku cuba mencadangkan agar ianya dibuat di luar walaupun dalam keadaan kewangan yang sangat terhad. Dan Alhamdulillah, Pusat Islam bersetuju untuk sponsor buat kem sebanyak RM3000. Selebihnya pandai-pandailah sendiri. Dengar kata sebelum ni bajet sampai RM8000. Tapi oleh kerana aku pakar bab2 buat kem bajet rendah ni, maka memang on sungguh la.

DUA TEMPAT, SATU KEM.

Pada asalnya, tempat yang dicadangkan ialah kompleks AnNahdhoh sebab murah dan last2 minit. Tetapi akhirnya terpaksa diubah ke merbok kerana memikirkan kompleks tersebut sangat tidak sesuai untuk berkampung. Maka aku bersama Afiq pergi terus ke merbok untuk survey tempat. Menarik dan gilanya kem kepimpinan kali ini ialah ianya dibuat di dua tempat yang berbeza. Siangnya di Kem Merbok Indah, manakala malamnya di Rimba Kota Resort. Ada sebab yang sangat pelbagai, antaranya kerana masalah penginapan dan tempat masak yang masing-masing berlawanan antara satu sama lain.

Kalau satu ok, satu lagi tak ok. Maka alang-alang ambik jelah dua-dua.


 
Kem Merbok Indah. Aku suka pondok dewan dia yang besar dan feeling habis sebab tepi sungai. Tapi penginapan dia memang mashaAllah sungguh. Tidur atas papan. Maka terpaksalah cari tempat lain nak tidur.


Malamnya berpindah ke sini sebab penginapan dia lebih proper. Ada tilam dan bantal, juga beraircond!. Harga sangat berpatutan. Cuma dewan dia kecik sikit dan nak guna tempat masak kena bayar lain.

 
Jarak antara kedua-dua kem ni lebih kurang 1 km gak la. dan nak pergi sana kena mendaki dan lalu sungai. Best!!

Pengisian dan Modul.

Mendengar berita mengenai kem-kem ANC sebelum ini, aku dengar banyaknya ceramah dan ceramah sahaja. LDK pula adalah perbincangan yang sudah biasa dibuat seperti dalam mana-mana kem kepimpinan sebelum ini. Oleh kerana aku sendiri agak "benci" dengan kem-kem seperti itu, maka aku membuat perubahan yang agak drastik untuk kali ini. Ceramah dua je iaitu daripada Ustaz Ghani dan Ustaz Kaspol. Manakala dua tazkirah ringkas selepas maghrib dan selepas subuh dari ustaz Yaakob dan Ustaz Nasir. Selebihnya? Main dan gaduh!

Team modul kali ini diketuai oleh Afiq ANC 1516 dan dibantu oleh rakan-rakannya. Mahu perbincangan yang lebih mematangkan, Permainan yang memfokuskan kepada Ukhwah dan banyaknya tempat untuk senior dan junior berkongsi antara satu sama lain. Dan sejujurnya, walaupun modulnya nampak simple, suasana yang dibina sangat superb!


LDK berdebat, ANC Yang tak komited: Pujuk atau Lucut!!. Biar diorang sendiri rasa macamna susahnya nak selesaikan masalah diorang.

Aku sebenarnya tak dapat satu pun slot. Sebab memang sibuk dan penat sungguh kat dapur. Ni tengah briefing perjalanan balik dari Lembah Bujang ke Kem Merbok Indah..Seronok sebenarnya tengok gambar-gambar macamni. Adik-adik ada akak-akak sebagai tempat meluahkan perasaan dan dapat semangat. Tapi korang takleh lawan akak tudung biru yang cun tu.

Lembah Bujang.

Antara sebab lain kami berpindah ke atas adalah kerana banyak aktiviti yang akan dilakukan di tapak arkeologi Lembah Bujang. Selepas mendapat kelulusan dari pihak diorang, kami pun menjalankan aktiviti malam yang agak psyco kepada para peserta. Dan malam tu ada sorang budak histeria. waktu aku datang tengok tetiba dia cakap kat aku:

"cikgu, benda tu ada kat sini, dia ada kat sini..." siot

Esok paginya, para peserta diajak berexplorace di kawasan candi lembah bujang. Aktiviti yang agak santai dan untuk kuatkan Ukhwah semata-mata. Alang-alang bolehlah diorang tengok lembah bujang yang dulunya pernah mtercatat dalam buku-buku sejarah mereka.

Dodgeball. Diorang main macam nak gaduh. Ukhwah pekebendanya

"saya nak dalam modul kalau boleh biar diorang banyak sentuh sesama diorang". ni hasilnya 

Ujian Buat Hati

"cikgu, kenapa tak wajipkan je semua orang pergi. ramai yang tak nak pergi cikgu sebab nak exam..." mesej dari si Aqlina terpapar pada smartphone jenama ZTE aku.

Lama sungguh tidak bekerja kembali dengan Aqlina. Aku melantik dia kembali menjadi AJK tertinggi untuk kem ALC kali ini. Kenangan bersama senior2 maktab mahmudnya menyebabkan aku begitu percaya pada dirinya. ANC yang ahlinya melebihi 100 orang itu sengaja tidak aku wajipkan untuk pergi. Ada perang besar yang perlu mereka hadapi untuk melawan nafsu dalam diri masing-masing. Mereka perlu ditapis. Dan aku merasakan nilai 100 itu terlampau ramai untuk mereka mengenal makna ukhwah.

Hingga akhirnya hanya 67 orang sahaja yang pergi. Jumlah kecil itu tidak sedikitpun menggusarkan aku. Ia tapisan yang terhasil dari diri mereka sendiri. Yang aku menjadi sedih dan terkejutnya apabila Aqlina kembali dengan sms yang sungguh mengecewakan.

"Maaf cikgu. saya tak pergi kem sebab mak ayah saya tak bagi dan saya memang tak nak pergi kem tu cikgu..."

Alasan itu memberi tanda besar yang keluaran maktab-maktab mahmud seperti ini mementingkan diri sendiri. Dan ia menyedarkan aku, yang aku perlu berputus asa dalam mengajar erti dakwah dalam dirinya.

"ajak je sapa-sapa yang bukan ANC tapi rapat dan komited dengan ANC. Orang-orang yang beralasan itu pasti akan ALlah gantikan dengan yang lebih baik..."

67 orang yang hadir itu, pulang dengan senyuman yang menggembirakan hati-hati siapa sahaja yang melihatnya. Ada yang menggagahkan diri walaupun dalam keadaan demam panas. Ada yang Allah uji dengan penyakit serius. Lalu yang hadir adalah hati mereka, bukan jasad-jasad mereka. Adapun mereka-mereka yang teruji dengan penyakit itu, tidak ada marah aku kepada mereka. malah bertambah sayang aku pada mereka tatkala air mata mereka jatuh kerana terlalu ingin untuk bersama.


Lalu, tahniah aku ucapkan buat mereka-mereka yang hadir. Mudah-mudahan bertambah semangat dan kefahaman kalian.

 

Sekian dari Syuib0809

No comments:

Post a Comment

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.